DOLAR 32,5758 0.1%
EURO 35,0251 0.52%
ALTIN 2.432,350,40
BITCOIN 2084184-3.9252%
Lefkoşa
°

SABAHA KALAN SÜRE

25 Nisan 2024 Perşembe

DSÖ: Küresel aşılamayla 50 yılda 154 milyon hayatın kurtarıldığı tahmin ediliyor

DSÖ: Küresel aşılamayla 50 yılda 154 milyon hayatın kurtarıldığı tahmin ediliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ öncülüğünde yürütülen küresel aşılama çabalarıyla son 50 yılda 154 milyon hayatın kurtarıldığının tahmin edildiğini söyledi.

Ghebreyesus, DSÖ’nün haftalık basın toplantısında, aşılar sayesinde çiçek hastalığının ortadan kaldırıldığını, bir zamanlar korkulan kızamık ve zatürre gibi birçok rahatsızlığın artık kolayca önlenebildiğini belirtti.

Dünya genelinde çocukların yüzde 84’üne difteri, tetanos ve boğmacaya karşı üç doz aşı yapıldığını ifade eden Ghebreyesus, DSÖ’nün Genişletilmiş Aşılama Programını (EPI) başlattığı 1974’te dünya genelindeki bebeklerin yüzde 5’inden azının aşılandığını hatırlattı.

EPI’nin ülkeleri çiçek ve diğer hastalıklara karşı standartlaştırılmış aşı programları oluşturma konusunda desteklediğini dile getiren Ghebreyesus, “50 yılda DSÖ ve ortaklarının desteğiyle aşılama programları oluşturuldu. EPI, milyonlarca çocuk, ergen ve yetişkinin 30 hastalığa karşı aşılara erişmesine yardımcı oluyor. DSÖ öncülüğünde hazırlanan yeni araştırmaya göre, EPI’nin 1974’ten bu yana en az 154 milyon hayat kurtardığı tahmin ediliyor. Bu da son 50 yılda aşılamayla günde 8 bin ve saatte 6 hayat kurtarıldığı anlamına geliyor.” dedi.

Aşılama sayesinde bugün doğan bir çocuğun 5. yaşını görme olasılığının, 50 yıl önce doğan bir çocuğa göre yüzde 40 fazla olduğunu anlatan Ghebreyesus, hastalıkların aşıyla önlenebilir hale gelmesiyle daha fazla hayatın kurtarıldığının altını çizdi.

Ghebreyesus, “Son 50 yılda EPI çok şey başardı ancak Kovid-19 salgını süreci dünya genelinde rutin aşılama programlarını sekteye uğrattı. Birçok ülkede yaşanan kriz ve çatışmalar, milyonlarca insanın aşı olma fırsatını kaçırması anlamına geliyor.” diye konuştu.

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, dünya liderlerine aşıları ve hayat kurtaran ürünleri sağlayan aşılama programlarını destekleme ve finanse etme çağrısında bulunan “İnsanca Mümkün” başlıklı ortak bir kampanya başlattıklarını da duyurdu.

Devamını Oku

Cumhurbaşkanı Tatar, İSİYAD heyetini kabul etti

Cumhurbaşkanı Tatar, İSİYAD heyetini kabul etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İstanbul Sanayici ve Yatırımcı İş Adamları Derneği (İSİYAD) heyetini kabul ederek görüştü. 

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Tatar dün gerçekleşen kabuldeki konuşmasında, Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arasındaki bağların, ticari ve ekonomik ilişkilerin iletişim çağında daha da güçlenmesinin ve gelişmesinin önemine işaret etti.

Türkiye’nin birçok bölgesinden uçak seferleri ve yeni havalimanının açılmasıyla son 6 ayda Türkiye Cumhuriyeti’nden gelen yolcu sayısının arttığına değinen Cumhurbaşkanı Tatar, küresel dünyada yakınlaşma ve iş birliklerinin arttığını söyledi.

Yazılım endüstrisinden Ar-Ge çalışmaları ile birtakım sektörlerin gelişmekte olduğunu belirten Tatar, geçmişte yurt dışına göç eden Kıbrıs Türkünün de artık adaya geri dönmekte olduğunu, KKTC’deki faaliyetlerin geliştiğini ve fırsatların doğduğunu kaydetti.  

KKTC’ye yapılacak yatırımların önemli olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti’nden yatırımlarla tecrübelerin paylaşılmasının değerli olduğunu ifade eden Tatar, İSİYAD heyetini ülkede görmekten dolayı memnuniyet duyduğunu belirtti. 

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’taki yeni siyasetin iki devletli çözüm olduğunu ve bu siyasetin Türkiye Cumhuriyeti tarafından tam destek aldığını, gün geçtikçe daha da kabul görmekte olduğunu söyledi.

Kıbrıs Türkü’nün egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün kabulü ile ancak müzakerelere başlanabileceğini dile getiren Tatar, “Bir antlaşma olacaksa, KKTC, bu antlaşmanın bir parçası olacaktır” dedi. 

KKTC’deki yatırım fırsatlarını değerlendirerek doğru yatırımlarla KKTC’nin daha da gelişeceğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, İSİYAD heyetine yürüttükleri çalışmalarda başarılar diledi. 

İstanbul Sanayici ve Yatırımcı İş Adamları Derneği (İSİYAD) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı ve eski AK Parti Diyarbakır milletvekili Cuma İçten de, derneğin çalışmaları hakkında bilgi vererek, KKTC’de ihtiyaç duyulan alanlara yatırım yapmayı hedeflediklerini dile getirdi.

İstanbul Sanayici ve Yatırımcı İş İnsanları Derneği (İSİYAD) Genel Başkanı Cemal Çoban da, derneğin yürüttüğü faaliyetler ve projeler ile ilgili bilgi paylaşarak, KKTC’de yapılabilecek yatırımlar konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Devamını Oku

Kıbrıs Şehitlerini Anma Platformu, Türkan Şoray ve Ediz Hun’un da katılacağı anma programı düzenliyor

Kıbrıs Şehitlerini Anma Platformu, Türkan Şoray ve Ediz Hun’un da katılacağı anma programı düzenliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kıbrıs Şehitlerini Anma Platformu, 6-10 Mayıs tarihlerinde, Mutlu Barış Harekatı’nın 50’nci yılı dolayısıyla, şehit aileleri ve gaziler ile Türkan Şoray ve Ediz Hun’un katılacağı anma programı düzenliyor.

Anıt, şehitlik, dernek ve müze ziyaretlerinin gerçekleştirileceği program kapsamında 8 Mayıs akşamı Türkan Şoray ve Ediz Hun’un halkla bir araya geleceği bir etkinlik de yapılacak.

Konuyla ilgili Kıbrıs Şehitlerini Anma Platformu Başkanı Hasan Taş tarafından yapılan açıklamada, 1974 yılında Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti tarafından Yılın Kadın Sanatçısı seçilen Türkan Şoray ve Yılın Erkek Sanatçısı seçilen Ediz Hun’un, Kıbrıs Barış Harekâtından 2,5 ay önce ödüllerini almak üzere 6 Mayıs 1974 akşamı Kıbrıs’a geldiği anımsatıldı.

Şoray ve Hun’un 7 Mayıs 1974 Salı günü Atatürk Anıtına Çelenk koyarak saygı duruşunda bulunduğu, daha sonra Kıbrıs Türk Kuvvetler Alay Komutanlığı’nı, Alay Komutanı Kurmay Albay Mustafa Katırcıoğlu himayesinde, subay, astsubay, erbaş ve erlere moral ziyareti gerçekleştirerek, hatıra fotoğrafı çektirdiği bilgisi verilen açıklamada o ziyaret şu sözlerle hatırlandı:

“O gün tüm birlik için heyecan ve mutluluk dolu anlar yaşanmış, askerlerimiz anılarına bir yenisi daha eklemişti. Yeşilçam’ın değerli sanatçıları Türkan Şoray ve Ediz Hun ile tanışmak, fotoğraf çekilmek günü güzelleştirmiş, askerlik anılarında torunlarına gösterilip anlatılacak değerli bir fotoğrafları daha olmuştu. İşte o gün zaman durmuş ve askerlerimizin gülümsemeleri o fotoğraf karesinde kalmıştı.

Bu tarihi fotoğraf karesinden 74 gün sonra Kıbrıs Barış Harekâtı başladı. Gülümsemeler yerini gözyaşlarına bıraktı.

O tarihi fotoğraf karesinde yer alan Üsteğmen Ünal Genç, Astsubay Bayram Gümüş, Çavuş Zeki Alpsoley, Er Ülkü Akbulut, Er Haydar Kaya ile birlikte Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alay’ına mensup 48 mehmetçiğimiz, Kıbrıs’ta yaşayan soydaşlarımızın canını malını ve en doğal insanca yaşama haklarını güvence altına almak ve özgürlüğüne kavuşturmak için, üstün bir ulusseverlik duygusu ile kahramanca savaşırken şahadet mertebesine ulaştılar.”

Platformun gazi ve şehitlerin hatırasına sahip çıkmak ve ailelerine, yakınlarına mutlu günlerden bir an hediye etmek amacıyla çalışma başlattığı, bu vesileyle fotoğraflarda yer alan gazi ve şehitlerin ailelerine ulaşıldığı dile getirilen açıklamada, bu hatıra fotoğrafından 50 yıl sonra, 7 Mayıs günü büyük bir buluşma organize edildiği bilgisi verildi.

“Kahraman gazilerimiz ile aziz şehitlerimizin ailelerini, Türkan Şoray ve Ediz Hun ile 50 yıl önce aynı gün ve tarihte fotoğrafın çekildiği Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alay’ının Gazinosunda bir araya getirerek zamanı yeniden canlandırmak ve o anı gelecek kuşakların kalplerine nakşetmek arzusundayız” denilen açıklamada, halka bu tarihi ana şahit olma çağrısı yapıldı.

Devamını Oku

Bilim insanları 150 dakikada elmas üretti

Bilim insanları 150 dakikada elmas üretti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bilim insanları, oluşması milyarlarca süren doğal elması, sıvı metallerin karışımına dayanan yeni bir yöntemle, daha az basınç kullanarak 150 dakikada oluşturdu.

Doğal elmasların yeraltındaki aşırı basınç ve sıcaklıklarda oluşması milyarlarca yıl alıyor.

Sentetik formlar çok daha hızlı üretilebilir, ancak genellikle birkaç hafta kadar, yoğun bir şekilde basınç görmeleri gerekiyor.

Sıvı metallerin karışımına dayanan yeni bir yöntem, devasa bir sıkıştırmaya gerek kalmadan birkaç dakika içinde yapay bir elmas çıkarabiliyor.

Bir ATM’de (standart atmosfer birimi) bin 25 derece sıcaklıkta, 150 dakikada bir elmas filmi oluşturuldu.

Bu, deniz seviyesinde hissettiğimiz basınca eşdeğer ve normalde gereken basınçtan onbinlerce kat daha az.

Güney Kore Temel Bilim Enstitüsü’nden araştırmacıların liderliğindeki yenilikçi yaklaşımın arkasındaki ekip, sürecin sentetik elmas üretiminde önemli bir fark yaratacak şekilde ölçeklendirilebileceğinden emin.

Elmas üretimi için karbonu sıvı metale eritmek tamamen yeni değil. Örneğin, yarım yüzyıl önce erimiş demir sülfit kullanılan bir süreç geliştirildi.

Ancak bu işlemler hâlâ 5-6 gigapaskallık basınçlara ve karbonun tutunabilmesi için bir elmas ‘tohumuna’ ihtiyaç duyuyordu.

Araştırmacılar, yayınlanan makalelerinde “Sıvı metal alaşımı kullanarak 1 atm basınçta ve orta sıcaklıkta elmas yetiştirmenin bir yöntemini keşfettik” dedi.

Devamını Oku

Lapta Yavuzlar Lisesi, Merit ile sağlıklı içilebilir suya erişti

Lapta Yavuzlar Lisesi, Merit ile sağlıklı içilebilir suya erişti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Lapta Yavuzlar Lisesi (LYL) öğrencileri, Merit Otellerinin okullar düzeyinde yaptığı sosyal sorumluluk projesi sayesinde soğutma hazneli arıtma sistemiyle sağlıklı suya ücretsiz erişim imkanı yakaladı.

Lapta Yavuzlar Lisesi Müdürü Fuat Tek’in öğrencilerin en acil ihtiyacı olan içme suyuna ücretsiz erişimine çözüm üretmek amacıyla geliştirdiği projeye Merit Otellerinin verdiği destekle öğrenciler, ücretsiz hem de soğuk içme suyuna erişti.

Merit Otelleri tarafından yapılan soğutma hazneli arıtma sistemi Milli Eğitim Bakanlığı Genel Orta Eğitim Daire Müdürü Cengiz Uzun, Merit Otelleri Sosyal İşler Koordinatörü Mine Gürses, Merit Otelleri Dijital Pazarlama Direktörü Aziz Korkmaz’ın katılımıyla düzenlenen törenle açıldı.

Soğutma hazneli arıtma sistemi projesiyle ilgili bilgi veren Lapta Yavuzlar Lisesi Müdürü Fuat Tek, Merit Otellerinin verdiği destekle öğrencilerin en önemli ihtiyaçlarının giderildiğine vurgu yaparak, öğrencilere ücretsiz içme suyu temin imkanı veren Merit Otellerine teşekkür etti.

Merit Otellerinin sosyal sorumluluk projesi kapsamında okulların acil ihtiyaçlarını gidermek için birçok katkı yaptığının altını çizen Merit Otelleri Sosyal İşler Koordinatörü Mine Gürses, çocuklara dokunan her katkının kendilerinde yarattığı mutluluğu dile getirdi.

Projenin yaratılmasından sonuçlandırılmasına kadar emeği geçenlere teşekkür eden Genel Orta Eğitim Daire Müdürü Cengiz Uzun, şirketlerin eğitime verdiği katkının önemine vurgu yaparak Merit Otellerine okullara yaptığı katkılar için teşekkür etti.

 

Devamını Oku

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.