istanbul manzara

1700 Yıllık Devasa Bir At Arabası Yarışı Mozaiği; ”KIBRIS’TA” Bulundu!
327 okunma

1700 Yıllık Devasa Bir At Arabası Yarışı Mozaiği; ”KIBRIS’TA” Bulundu!

ABONE OL
2 Kasım 2016 20:50
1700 Yıllık Devasa Bir At Arabası Yarışı Mozaiği; ”KIBRIS’TA” Bulundu!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

11 metre uzunluğunda ve 4 metre genişliğinde olan mozaiğin hepsi henüz ortaya çıkarılmadı. Mozaiğin, Romalı zengin ya da soylu bir bireyin villasının parçası olabileceği düşünülüyor. Mozaik Lefkoşa’nın 30 km batısında bulunuyor.

Kıbrıs Tarihi Eserler departmanı arkeologu Fryni Hadjichristofi Associated Press’e yaptığı açıklamada dünyada bu mozaiğe benzer, hipodromda geçen bir at arabası yarışı betimleyen sadece yedi adet mozaik olduğunu söyledi.

Bu mozaiği diğerlerinden ayıran ise çok ince detayları olması, her birine 4 at koşulmuş dört at arabasının yarıştığı yarıştan eksiksiz sahneler betimlemesi. Bu antik Roma’da birbiriyle rekabet içinde olan farklı grupları temsil ediyor olabilir.

Hadjichristofi “Hipodrom antik Roma zamanlarında çok önemliydi, imparatorun insanlara göründüğü ve gücünü yansıttığı yerdi” diyor.

Mozaik aynı zamanda, hakkında çok az şey bilinen, adanın iç bölümlerinin antik tarihine de ışık tutuyor. Adadaki antik keşiflerin çoğu şehir ve kasabaların kurulduğu kıyı şeridinde yapılıyor.

Mozaiğin küçük bir parçası ilk olarak 1938 yılında, tarlasını süren bir çiftçi tarafından bulunmuştu. Yetkililer eserin bulunduğu yeri kaydetti, fakat neredeyse 80 yıl sonrasına kadar tam teşekküllü kazılar başlamadı. Hadjichristofi, bunun nedeninin Tarihi Eserler Departmanı’nın başka yerlerdeki çalışmalara öncelik vermesi olduğunu söylüyor.

Hadjichristofi bir nehrin yanında bulunan bu bölgenin verimli topraklarıyla ve meyve bahçeleriyle bilindiğini söylüyor.

Hadjichristofi antik dönemde Kıbrıs’ın zengin bir ada olduğunu, ve bakır, kereste ve çanak-çömlek ürettiğini söylüyor. Bunların birçok örneği çevredeki ülkelerde görülebiliyor. Hadjichristofi “Kıbrıs’ın bir zamanlar zengin olduğunu biliyoruz, bu son keşifler de bunu kanıtlıyor” diyor.

kipris8

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

Alış
Satış
a
a
0,0