DAÜ Güney Kampusu bölgesinde verilen yurt izinleri yatırıma dönüştü, ancak okul yönetiminin yatırımcılardan tahsil ettiği 5.8 milyon TL ile yapılması planlanan alt yapı için çivi çakılmadı.
Yap- İşlet- devret modeli ile, 25 yıllığına kullanıp hakkına sahip yatırımcıların, ilk yıl başlamadan zararları 1 milyon dolar civarında.
Yurtkarda, su- elektrik alt yapısı yok. Su tankerlerle, elektrik ise jeneratörlerle sağlanıyor. Maliyeti artan yatırımcılar, odaları kiralayan öğrencilerin alt yapı bahanesi ile iptal yoluna gittiklerini söyledi.
Bazı yönetsel personel ve rektörlük görevlilerinin de, Güney kampusu içerisinde yer alan yurtları değil, diğer bölgelerdeki yurtlar için aracı oılduğu iddiası, büyükj ir kaosu da beraberinde getirdi.
Bin 500 yatak bekliyor
Biten yurtlarda yaklaşık 1500 yatak hazır. Ancak kaldırım, su, drenaj, elektrik, telefon, internet ve asfalt yatırımları tamamlanamadı. Dere yatağında yer alan yurtların en büyük sorunu ise sivrisinek.
Yurt sahiplerinden toplamda 5.8 milyon TL para alınırken, alt yapılar tamamlanmadı. Bölgede tam bir keşmekeş hakim. Yurtlarda kalmayı sürdüren öğrenciler ise ciddi sorunlar yaşıyor.
Okul içerisinde siyasetin atadığı Vakıf Yöneticiler Kurulu ve seçimle gelen rektör ve ekibi “Mehmet Şemi” üzerinden kavgaya tutuşurken, yatırımcılara verilen sözler tutulmadı.
Faaliyette üç yurt varken, üç yatırım da kısa süre içerisinde öğrenci alımına hazır hale gelecek.
Yap- İşlet- Devret Modeli ile yapılan yurtlarla ilgili süre başladı. 25 yıl sonra yurtları okul yönetimine devredecek yatırımcılar, ilk yılı zararla açmanın stresini yaşıyor. Yurt başına yatak kapasitesine göre 1 milyon TL ile 1 milyon dolar arasında kyıflar söz konusu.
Çevre düzeninin olmadığı alan içerisinde, bir de köpek barınağı bulunuyor. Sadece yurtlarda kalan öğrenciler değil ,güney kampusu içerisindeki öğrenciler de köpek barınağından şikayetçi.
Zaman zaman aç kalan köpekler, öğrencilerin arsında dolaşıyor, bazı anlarda da öğrencilerin köpeklerin saldırısına uğradığına rastlanıyor.
Yurtların arkasında yer alan dere, akışkan olmadığı için ciddi şekilde pislik üretiyor. Özellikle sinek öğrenciler açısından dert oldu.
Dere ıslahı nedeniyle yatırımcılardan inşaat başlamadan alt yapı ücreti alınsa da, hiçbir ıslah çalışması yapılmadı.
Dereyi ıslah sözü veren okul yönetimi, alt yapı için söz verdi. Yatırımcıdan 2015 yılından itibaren para toplamaya başlayan okul yönetimi, verdiği sözü tutmadı.
DAÜ’de okuyan ve yurtlarda kalmaya başlayan öğrenciler de ciddi sıkıntı yaşıyor.
Elektrik gelmediği için Yurtlar jeneratörle elektrik sağlıyor. Zaman zaman su sıkıntısı baş gösteriyor.
Öğrencilerin yurtlara ulaşımı ise, tamamen toprak yoldan sağlanıyor. Yaklaşık 30 milyon dolar yatırımın bulunduğu alana, öğrenciler toprak yolu kullanarak, yaya olarak geliyor.
Taksiciler, araçlarının yıpranması ve kirlenmesini gerekçe göstererek, yurt bölgesine girmeyi reddediyor.
Öğrencileri, toz- toprak içerisinde odalarına ulaşma çabası gösterirken, mimar- mühendis anlamında ülkenin en iyilerini yetiştiren DAÜ için bu ciddi bir olumsuz algı yaratıyor.
Bir başka iddia ise, Güney Kampusu’nda yer alan yurtların 2017-2018 döneminde çalışması istenmiyor.
Rektör yardımcıları ile ilgili ciddi rahatsızlıklar gündeme gelirken, DAÜ personelinin de yurt sahipleri arasında ayrım yapılmasından rahatsız olduğu öğrenildi.
Ortalama 30 milyon dolar civarında yatırımla tamamlanan yurtlar, alt yapı eksikliği nedeniyle işleyemez hale geldi.
Güney Kampusu yurt bölgesinden toplanan 5.8 milyon TL’nin akıbeti ise belli değil. Dere ıslahı, kaldırım, drenaj- su alt yapısı, elektrik ve telefon gibi temel ihtiyaçlar için DAÜ tek kuruş harcamadı.
Halen internetin de olmadığı bölgede, yurt sahipleri büyük masraflarla tamamladıkları yatırımlarının geleceğinden endişe duyuyor.
GÜNCEL
16 Kasım 2024GENEL
16 Kasım 2024KIBRIS
16 Kasım 2024GÜNDEM
16 Kasım 20243. SAYFA
16 Kasım 20243. SAYFA
16 Kasım 20243. SAYFA
16 Kasım 2024