DOLAR 35,3510 0.54%
EURO 36,7448 0.12%
ALTIN 2.955,00-0,04
BITCOIN 3252400-1.16332%
Lefkoşa
°

SABAHA KALAN SÜRE

Hükümet Cumhurbaşkanlığına Kitledi

Hükümet Cumhurbaşkanlığına Kitledi

ABONE OL
18 Ekim 2016 09:16
Hükümet Cumhurbaşkanlığına Kitledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanlığındaki ‘Hazine Kontrolörü’nün Ankara Büyükelçiliği Mali Ataşe mevkiine atanması ve 18 gündür yerine başkasının atanmaması, devletin en üst kademesini mali mükellefiyetlerini yerine getiremeyecek duruma soktu

Cumhurbaşkanlığında ‘Hazine Kontrolörü’ olarak görev yapan kişinin, Bakanlar Kurulu tarafından 1 Ekim’den itibaren Ankara Büyükelçiliği Mali Ataşe mevkiine atanması, cumhurbaşkanlığını mali mükellefiyetlerini yerine getiremeyecek duruma getirdi.

Cumhurbaşkanlığı, ‘Hazine Kontrolörü’ olmadığı için bütçede gerekli kaynak bulunduğu halde hiçbir faturasını ödeyemiyor. Bu durum Cumhurbaşkanlığı kurumunun itibarını zedeliyor, hizmetlerin aksamasına ve gecikme zamları yüzünden de devletin zarara uğraması ihtimalini doğuruyor.

KIBRIS’ın cumhurbaşkanlığı çevrelerinden edindiği bilgiye göre, konuyla ilgili Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı yetkilileriyle görüşme yapıldı ve cumhurbaşkanlığına derhal bir “Hazine Kontrolörü” görevlendirilmesi gerektiği konusunda hemfikir kalındı. Ancak, Hazine ve Muhasebe Dairesi Müdürlüğü’nün cumhurbaşkanlığına görevlendirme yapma konusunda “isteksiz” olduğu iddia edildi.

Denktaş, “Bilgim yok” dedi, müsteşarlara ulaşılamadı

KIBRIS muhabiri, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’a konuyla ilgili bilgisi olup, olmadığını sordu.

“Konu bilgimde değil, bununla bürokratlar ilgilenir” yanıtını veren Denktaş, daha detaylı bilgi için KIBRIS muhabirini, müsteşarı Ahmet Havutçu’ya yönlendirdi ancak bilgi alabilmek için Maliye Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Havutçu’ya ve Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Emin Bilgen’e ulaşılamadı.

Cumhurbaşkanlığı atamayı tesadüfen öğrendi

Kıbrıs sorunu çerçevesinde yürütülen müzakerelerle ilgili yoğun çalışma temposunda bulunan cumhurbaşkanlığı, bir yandan da içteki sorunlarla uğraşıyor.

Cumhurbaşkanlığında “Hazine Kontrolörü” olarak görev yapan I. Derece Kıdemli Maliye Memuru, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın önerisi üzerine 1 Eylül 2016 tarihinde Ankara Büyükelçiliği Mali Ataşe mevkiine atandı.

“Hazine Kontrolörü”, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun nakil kararında belirlenen 1 Ekim 2016 tarihinde cumhurbaşkanlığından ayrıldı.

Cumhurbaşkanlığına yakın çevreler, atamanın cumhurbaşkanlığı ile herhangi bir istişare sağlanmadan gerçekleştirildiğini, konu hakkında cumhurbaşkanlığına hiçbir şekilde bilgi verilmediğini, sürecin gizlilik içinde yürütülmesinin tercih edildiğini iddia etti.

Cumhurbaşkanlığının, “Hazine Kontrolörü”nün başka bir göreve atandığını tesadüfen 6 Eylül 2016 tarihli Resmî Gazete’den öğrendiğini ifade eden kaynaklarımız, cumhurbaşkanlığına konuyla ilgili ilk resmi yazının, “Hazine Kontrolörü”nün Ankara’ya mali ataşe olarak atandığına ilişkin Resmi Gazete yayınından iki gün sonra, 8 Eylül 2016 tarihinde Ekonomi ve Enerji Bakanlığı tarafından iletildiğini belirtti.

Cumhurbaşkanlığından giden yazıya cevap yok

Mali işlemlerin yürütülmesi ve bütçe disiplininin devamı bakımından son derece önemli olan bu pozisyonun boşalması üzerine, sözlü girişimde bulunan cumhurbaşkanlığı çalışanları, 27 Eylül 2016 tarihinde Hazine ve Muhasebe Dairesi’ne bir yazı gönderdi ve yeni “Hazine Kontrolörü”nün kendileriyle istişare edilerek en kısa sürede görevlendirilmesi istedi.

Cumhurbaşkanlığı yetkililerinin talebinin üzerinden 18 gün geçmesine rağmen ilgili yazıya henüz yanıt verilmediği öne sürüldü.

Kaynak var yetki verecek kişi yok

“Hazine Kontrolörü” mevkii, cumhurbaşkanlığı için çok önemli bir mevki.

Söz konusu mevkide şu an birinin görev yapmaması, cumhurbaşkanlığında hali-hazırda harcama onayı verebilecek imza yetkisine sahip bir memurun bulunmaması anlamına geliyor.

Bu da cumhurbaşkanlığını, hiçbir mali mükellefiyetini yerine getiremeyecek duruma soktu. Bütçede gerekli kaynak bulunduğu halde hiçbir faturasını ödeyemeyen cumhurbaşkanlığının bazı hizmetleri de aksamış durumda.

Devletin en üst mercii durumundaki cumhurbaşkanlığının resmi yazısına yanıt dahi verilmemesi ya da “yeterli eleman yok” gerekçesiyle “Hazine Kontrolörü” olmaksızın çalışmaya zorlanmasının, hem kurumun hem de devletin verimliliği ve itibarı bakımından son derece kaygı verici bir durum yarattığı iddia edildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r