DOLAR 34,6481 0.26%
EURO 36,3802 0.2%
ALTIN 2.929,200,40
BITCOIN 3225904-3.09306%
Lefkoşa
°

SABAHA KALAN SÜRE

“Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi çıkmaz sokak!”

“Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi çıkmaz sokak!”

ABONE OL
18 Temmuz 2019 12:47
“Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi çıkmaz sokak!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uyuşturucu İle Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, uyuşturucu kullanan kişilerin suçlu değil, bağımlı olduğunun altını çizerek, bu konuda devletin de suçu olduğunu söyledi.

  • Kalkanlı Yaşam Evi’nin 2016 yılında tedavi ve rehabilitasyon merkezi olarak düşünüldüğünü, imza noktasına gelindiğini, ancak olmadığını dile getiren Hasan Karaokçu, “Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde o kadar çok motivasyon düştü ki doktorlar dahi birbirine düştüler. Şu anda orası bir çıkmaz sokak” dedi.
  • Uyuşturucu ile mücadelede 30 yıllık kayıp olduğuna dikkat çeken Karaokçu, “Göreve geldiğimizde veri tabanı yoktu. Devlet düzeyinde doğru dürüst rapor yoktu” dedi.
  • Okullarda yaptıkları araştırmada; 9-10 yaş arası ilkokul öğrencilerinin yüzde 1,2’ninbonzai ve bali denediklerinin ortaya çıktığını aktaran Hasan Karaokçu, uyuşturucuyu deneme yaşının her geçen gün daha da ufaldığını belirtti.
  • Denetimli Serbestlik Yasası’nı Cumhurbaşkanı Akıncı’nın veto ettiğini hatırlatan Karaokçu, “Bu ülkenin en yüce makamı olan Meclis’in, halkın iradesini temsil ediyorsa, Meclis karar aldıysa, o noktadan sonra herkesin buna saygı duyması lazım” şeklinde konuştu.
  • Laboratuvarda yanan uyuşturucu testi cihazının yeniden alındığını bildiren Hasan Karaokçu, “Bizim sorunumuz çocukların kanında uyuşturucu olup olmadığı değil, bu ülkeye uyuşturucu girişini en aza indirmektir” ifadelerini kullandı.
  • Karaokçu, son bilimsel araştırmaya göre; madde bağımlılarının yüzde 70’e yakının komisyona güvendiğini kaydederek, görevde olduğu müddetçe denetimli serbestliği savunacağının altını çizdi.
  • Kıbrıs Postası – Rahmican Çalışkan

    Başbakanlık Uyuşturucu İle Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, uyuşturucu kullanan kişilerin suçlu değil, bağımlı olduğunu anlatarak, uyuşturucu madde kullanımında devletin de suçu olduğunu vurguladı.

    Kıbrıs Postası TV’de yayınlanan Soru İşareti’ne konuşan Karaokçu, geçtiğimiz hafta Avrupalı bir grup geldiğini, uyuşturucu kullanımı konusunda çalışma yapmak istediklerini söylediklerini dile getirerek, “Onların bize bıraktığı broşürde yazıyor; “bağımlılık ahlaki bir başarısızlık değil, bir hastalıktır” bütün dünya bunu böyle görüyor” dedi.Komisyon olarak göreve geldiklerinden bu yana bağımlılığın bir hastalık olduğunu, uyuşturucu tacirleri tarafından bağımlılık batağının içerisine çekilen çocuklara, gençlere yardım edilmesi gerektiğini, onların tedavi edilmesi, yeniden topluma kazandırılması gerektiğini söylediklerini işaret eden Hasan Karaokçu, bütün çalışmalarıbu ilkeler çerçevesinde yürüttüklerinin altını çizdi.

    “UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEDE 30 YILLIK KAYBIMIZ OLDU”

    Göreve geldikleri zaman 3 tane ana ilke belirlediklerini; yüzleşme, kabule geçme ve çözüm üretme ilkeleri ile hareket ettiklerini hatırlatan Karaokçu,“Toplum yüzleşmelidir, yüzleşmesi için de verilerimiz olmalıydı” ifadelerini kullandı.Uyuşturucu ile mücadelede 30 yıllık kayıp olduğunu belirten Hasan Karaokçu, mücadelenin daha önce başlaması gerektiğini savunarak,“Geldiğimizde hiçbir veri tabanı yoktu. Veri tabanı oluşturduk. Devlet düzeyinde doğru dürüst rapor yoktu. Süratle ilk işimiz KKTC’de bugüne kadar yapılan uyuşturucuyla ilgili raporları topladık, bununla ilgili rapor hazırladık” diye konuştu.

    “9-10 YAŞ ARASINDA YÜZDE 1.2 BONZAİ VE BALİYİ DENİYOR”

    2015’te bir çalıştay düzenlediklerini ve o çalıştayda alınan kararların kendileri için eylem planı olduğunu söyleyen Karaokçu, “Biz 2015’te ilk, ortaokul ve liselerde 4 tane araştırma yaptık ve bu araştırmaları topluma açık bir şekilde paylaştık. İlkokul öğrencisi, 9-10 yaş arasında yüzde 1.2 bonzai vebali denedikleri ortaya çıktı” dedi.

    “UYUŞTURUCUYU DENEME YAŞI HER GEÇEN GÜN DAHA DA UFALIYOR”

    Aynı araştırmada yüzde 10.9 sigara, yüzde 23.5 de alkol deneme oranı çıktığını açıklayan Hasan Karaokçu,özellikle ilkokul seviyesine göre bu rakamların küçümsenecek bir rakam olmadığını,uyuşturucuyu deneme yaşının her geçen gün daha da ufaldığını vurguladı.

    “MEVCUT HÜKÜMETTEN TAM DESTEK ALDIK”

    Çalıştayınardından Eğitim Bakanlığı’nın kapısına dayandıklarını, 4 yıldır uyuşturucu ile mücadele kavgasını verdiklerini işaret eden Karaokçu, “Hükümet değişikliği nedeniyle bazı çalışmalarımı tamamlayamamıştık. Hedefimiz 2019-2020 eğitim yılı döneminde ilkokul ve ortaokul müfredat programını hazırlamaktı, hükümet değişti, ama mevcut hükümetten bu konulardaki çalışmalara tam destek aldık” ifadelerini kullandı.

    ÇAVUŞOĞLU’NA TEŞEKKÜR: “TOPLUMUN GELECEĞİ ADINA ÇOK ÖNEMLİ”

    Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’na teşekkür eden Hasan Karaokçu“Bu konularda çok hayal kırıklıklarımız oldu. Hükümet değişmesine rağmen, bir bakanın uyuşturucu ile mücadeleyi devam ettirmesi çok önemli. Toplumun geleceği adına çok önemli”diye konuştu.

    “DÜNYANIN HİÇBİR ÜLKESİ UYUŞTURUCUYU SIFIRLAYAMADI”

    “Hedeflerinize varabildiniz mi?” sorusunu yanıtlayan Karaokçu, uyuşturucu ile mücadelede hedefin, uyuşturucu kullanımını bitirmek olduğunu, dünyanın hiçbir ülkesinin uyuşturucuyu sıfırlayamadığını belirtti.Yapılması gereken adımların olduğunu,toplumun bilinçlendirilmesi konusunda çok büyük adımlar attıklarını dile getiren Hasan Karaokçu,“Örgün eğitimde de bunu başaracağımıza inanıyorum. Örgün eğitimde de bunu başarırsak en büyük hedeflerimizden birini başarmış olacağız” dedi.


    “UYUŞTURUCUNUN SERBEST BIRAKILDIĞINA DAİR ALGILAR YARATILDI”

    İkinci en büyük hedeflerinden birisinin de çocukların cezaevine atılmasını önlemek olduğunu kaydeden Karaokçu, bu nedenle dünyaya baktıklarını ve Denetimli Serbestlik Yasası’nı gündeme getirdiklerini söyledi.Bu yasayı gündeme getirirken tepki de aldıklarını,uyuşturucunun serbest bırakıldığına dair algılar yaratıldığını hatırlatan Hasan Karaokçu,“Halbuki öyle bir şey yok. Bu insanları topluma kazandırmak için bu yasayı hayata geçirdik” ifadelerini kullandı.

    “CEZAEVİNDEN BİR ÇOCUĞU BİLE ÇIKARSAK, TOPLUMA KAZANDIRSAK BU İYİ BİR ŞEYDİR”

    Denetimli Serbestlik Yasası’nı Türkiye’den gördüklerini ve uyguladıklarını aktaran Karaokçu, “Cezaevinden bir çocuğu bile çıkarsak ve topluma kazandırsak bu iyi bir şeydir” diye konuştu.Denetimli Serbestlik uygulamasına Savcılık’tan, Polis’in içerisinden karşı bir kesim olduğuna dikkat çeken Hasan Karaokçu, “Biz görüşlerimizi ortaya koyduk, onlar da görüşlerini ortaya koydu” dedi.

    “CUMHURBAŞKANI VETO ETTİ… MECLİS KARAR ALDIYSA, HERKES SAYGI DUYMALI”

    Bazı milletvekilini inandıramadıklarını,hatta Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da veto ettiğini, daha sonra oy birliği ile Meclis’ten tekrar geçince Cumhurbaşkanının onayladığını ve yürürlüğe girdiğini söyleyen Karaokçu,“Bence Denetimli Serbestlik uygulaması hakkında Cumhurbaşkanı’na eksik bilgilendirme verildi” ifadelerini kullandı.“Bu ülkenin en yüce makamı olan Meclis’in, halkın iradesini temsil ediyorsa, Meclis karar aldıysa, o noktadan sonra herkesin buna saygı duyması lazım” diyen Hasan Karaokçu,“Bu yasaya karşı düşünceler halen var” şeklinde konuştu.

    “DENETİMLİ SERBESTLİK ÜLKENİN OLMAZSA OLMAZIDIR”

    Dünyanın hiçbir yerinde madde kullandı diye hapse atılan ülke kalmadığını,en geri kalmış Afrika ülkelerinde bile mümkün olmadığını söyleyen Karaokçu, “Denetimli Serbestlik uygulamasının eksik yönleri olabilir, ancak ülkenin olmazsa olmazıdır” dedi.

    “GÖREVDE OLDUĞUM MÜDDETÇE DENETİMLİ SERBESTLİĞİ SAVUNACAĞIM”

    Okuldan atılan, cezaevine atılan, toplum dışına atılan her çocuğun uyuşturucu satıcılarının kucağına itildiğini, aileye, okula, devlete, topluma öfke başladığını vurgulayan Hasan Karaokçu, “Tam da uyuşturucu tacirlerinin istediği noktaya getiriyorduk. Bu nedenle Denetimli Serbestlik Yasası çok çok önemliydi. Görevde olduğum müddetçe bu yasayı savunmaya devam edeceğim” ifadelerini kullandı.

    “UYUŞTURUCU TESTİ İÇİN CİHAZ ALINDI”

    “Serbestlik var, denetim yok deniyor, siz ne düşünüyorsunuz?” sorusuna cevap veren Karaokçu, laboratuarda yangın çıktığını hatırlatarak,“Sadece uyuşturucu testlerinin yapıldığı cihaz değil, bütün cihazlar yandı. Dolayısıyla gıda analizi cihazına öncelik verildi, bana göre de doğru. Çünkü toplumsal zehirlenme olabilir” diye konuştu. Uyuşturucu testi için cihazın alındığını bildiren Hasan Karaokçu, bu işin çok fazla büyütülmesi taraftarı olmadığını vurgulayarak, “Bizim sorunumuz çocukların kanında uyuşturucu olup olmadığı değil, bu ülkeye uyuşturucu girişini en aza indirmektir. Öncelikle arzı önlemeliyiz” dedi.

    “ARAŞTIRMAYA GÖRE; MADDE BAĞIMLILARININ YÜZDE 70’İ KOMİSYONA GÜVENİYOR”

    Ülke genelinde uyuşturucu kullanımının yüzde 10’a yakın olduğunu,yüzde 1 bile olsa ciddi bir problem olduğunu savunan Karaokçu, “Son bilimsel araştırmaya göre; komisyona güven yüzde 70’e yakın madde bağımlıları, yüzde 55 de normal vatandaş. Hiçbir zaman bu ülkede uyuşturucuda mücadele konusunda “Bir şeyleri başardık” demem” ifadelerini kullandı.

    “KALKANLI YAŞAM EVİ İLK OLARAK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON MERKEZİ DİYE DÜŞÜNÜLDÜ”

    Tedavi ve rehabilitasyona çözüm bulunması gerektiğinin altını çizen Hasan Karaokçu, Kalkanlı Yaşam Evi’nin 2016 yılında tedavi ve rehabilitasyon merkezi olarak düşünüldüğünü,imza noktasına gelindiğini, ancak olmadığını dile getirerek, “Savcılık’tan ihaleye çıkılmaması için görüş geldi, daha sonra yine hükümet değişikliği oldu. Sonra ani bir kararla orası yaşlılara hizmet vermeye başlandı” diye konuştu.

    “BARIŞ RUH VE SİNİR HASTALIKLARI HASTANESİ ÇIKMAZ SOKAK”

    Uyuşturucu İle Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Ülkedeki tedavi ve rehabilitasyon merkezi istediğimiz gibi olmadığı için son 3-4 yılda birçok çocuğumuzu kaybettik. Başka çocuklarımızı kaybetmek istemiyoruz. Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde o kadar çok motivasyon düştü ki doktorlar dahi birbirine düştüler. Haklı olarak insanlar çocuğunu oraya göndermek istemiyor. Şu anda orası bir çıkmaz sokak. Çaresiziz bu çocukları bir yere gönderemiyoruz. Bu çaresizliğin önüne geçmek gerekir. Bu konunun önüne geçebilirsek, bana göre atılacak en önemli adımlardan birini atmış oluruz.

    “ALO 1191 EKİBİMİZ ÇOK GÜÇLÜ VE EĞİTİMLİ”

    Bizim toplum olarak kendimize sormamız gereken soru şudur; “Biz bu çocukları içimize almaya, hayata kazandırmaya hazır mıyız? Değil miyiz? En iyi tedavi merkezini de kursak, eğer bu çocukları içimize almazsak, hiçbir şey olmaz.Uyuşturucu ile mücadelede danışma ve destek hattı kurduk, ekibimiz çok eğitimli, anne ve babalar çocuklarının uyuşturucu kullandığından şüphelendiği takdirde, ALO 1191’i arasınlar. Her türlü desteği alabilirler. Nasıl yaklaşması gerektiğini, ne yapması gerektiğini her türlü destek veriliyor. Çok güçlü bir ekip çalışıyor. Biz ailelerimiz için her türlü çözüm üretiriz. Kesinlikle ALO 1191’i aramak için geçirmesinler, geçirilen her zaman kayıptır. Bazen keşkeler hiçbir fayda etmez. Tüm halkımızın ALO 1191’i aramasını istiyorum”

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250r
    300x250r