istanbul manzara

Bebek katili 5 fetüsün  ana davaya eklenmesine itiraz etti
232 okunma

Bebek katili 5 fetüsün ana davaya eklenmesine itiraz etti

ABONE OL
23 Eylül 2016 13:17
Bebek katili 5 fetüsün  ana davaya eklenmesine itiraz etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

5 fetüsün de ana davaya eklenmesine itiraz eden sanık avukatlarının, “Savcılık bizden belge saklıyor” iddialarına, Kıdemli Savcı Erdinç Akyener, dün mahkemeye yaptığı hitabıyla yanıt verdi:

 

Girne Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşülen 34 haftalık bebeğin doğumu ve ölümüyle ilgili olan davaya, iddianamede tadilat yapılarak 5 fetüsün de dahil edilmesi talebine, sanık avukatlarının önceki gün yaptığı itiraz ve “Savcılık bizden belge saklıyor” iddialarına, Başsavcılık adına davayı yürüten ve tadilat talebinde bulunan Kıdemli Savcı Erdinç Akyener, dünkü hitabıyla yanıt verdi.

Akyener, tadilat gerekçesini açıkladığı hitabında, dosyaya eklenmek istenen davaların farklı olmadığını ve bu davalardaki sanıklar ve olguların aynı, tanıkların ise yüzde 90’ının aynı olduğunu belirtti.

Akyener, bir davada hangi tanığın ne zaman dinleneceğini, kimlere dava getirilip getirilmeyeceğini belirlemenin Başsavcılığa verilen bir yetki olduğunu söyleyerek “Savcılığın, elindeki belge ve şahadetlerin tümünü savunmayla paylaşma zorunluluğu yoktur” dedi.

Fatma Şenol’un başkanlığında Yargıç Murat Soytaç ve Yargıç Seren Bensen’den oluşan Girne Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, önceki gün, sanık avukatlarının itirazlarının gerekçelerini dinlemişti. Mahkeme, dün de iddia makamının hitabını dinledi.

Akyener: Bu tadilat adil yargılama içindi

Fasıl 155 Ceza Usul Yasası’nın 83 ve 84’üncü maddelerine vurgu yapan Kıdemli Savcı Erdinç Akyener, 83’üncü maddenin eksik ya da hatalı iddianamelerde değişiklik yapılarak tadilata gidilmesine olanak sağladığını, 84’üncü maddenin ise, bu tadilatın usulünü belirleyerek, tadilattan sonra sanığın yeniden itham edilmesine olanak verdiğini belirtti. Akyener, adil yargılama gereği, davaların bir dosya altına toplanmasının, sanıkların da lehine olduğunu vurguladı. Konu davada sanıkların henüz itham edilmediğine dikkat çeken Akyener, iddianamede değişiklik için zamanlamanın doğru olduğunu dile getirdi.

Savunma avukatlarının itirazlarında, savcılığın ilk soruşturmanın tamamlandığı 22 Temmuz 2016’dan bu güne kadar geçen süreçte, diğer 5 fetüsle ilgili dava dosyalamak için girişimde bulunmadığını öne sürerek eleştiri yönelttiğini anımsatan Akyener, bu güne kadar gelinen süreçte, 34 haftalık bebek yanında, diğer 5 fetüsle ilgili de tahkikat yapıldığına dikkat çekti.

Akyener, iddianameye eklenmek istenen davaların, farklı davalar olmadığını, bu davalarda sanıklar ve olguların aynı, tanıkların da yüzde 90’ının aynı olduğuna dikkat çekti. Ülkede bir kriminal laboratuar ve adli tıp kurumu bulunmamasından yakınan Akyener, Türkiye Cumhuriyeti’ndeki yetkililerin katkılarıyla, davanın hızlı bir şekilde ilerlediğine değindi.

“Bilgi paylaşma zorunluluğu yok”

Bir davada hangi tanığın ne zaman dinleneceğine, kimlere dava getirilip getirilmeyeceğini belirlemenin, Başsavcılığa verilen bir yetki olduğuna vurgu yapan Akyener, savcılığın elindeki belge ve şahadetlerinin tümünü savunmayla paylaşma zorunluluğu bulunmadığını söyledi.

Sanık avukatlarının, iddianamedeki tadilatı reddetmelerine anlam veremediğini kaydeden Akyener, tadilat taleplerindeki amacın, davanın hızlı ve adil bir şekilde görülmesini sağlamak olduğunu söyledi. Akyener, adil yargılama gereği davanın tek bir dosyada toplanmasının daha doğru olacağını söyledi ve hitabını tamamladı.

İddia makamının hitabının ardından Girne Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fatma Şenol, savcılığın, iddianamede tadilat talebine yönelik kararını açıklamak üzere davayı 26 Eylül Pazartesi saat 11.30’a erteledi.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

Alış
Satış
a
a
0,0