Beslenme ve Diyet Uzmanı Meral Koral, okuyucularımıza bahar mevsiminde daha dikkatli beslenmeleri için uyarıda bulundu.
Bahar aylarında günler uzar ve havalar ısınmaya başlar. Ve haliyle yaz sezonun yaklaştığı, bikinilerin dolaptan çıktığı dönem kapıdadır. Bu dönemde yaz aylarında fit görünmek için telaş başlar ve her zamankinden daha fazla çaba sarf edilmeye başlanır. Öncelikle kendiniz için bir hedef belirleyip o doğrultuda bir plan programlamanız gerekmektedir. Beslenme ve egzersiz için oluşturacağınız bu program hedefe ulaşmanızda bize yardımcı olacaktır. Peki bu program içerisinde nelere dikkat etmek gerekir;
*Öğünler mutlaka düzenli olmalıdır
Metabolizmanın düzenli çalışabilmesi için belli aralıklarla alınacak doğru besinlere ihtiyacı vardır. Öğün atlamak veya günde 2-3 büyük porsiyonlarla beslenmek yerine 2,5-3 saat aralıklarla öğün tüketecek şekilde ayarladığımız beslenme düzeni metabolizmanın düzenli çalışmasına ,kan şekeri ve tansiyonun kontrol altında olmasına ve açlığın hissedilmesi sonucu aşırı yemek yeme sıkıntısına karşı bizi koruyacaktır. Fakat unutulmamalıdır ki öğünlerde tüketilecek yemek miktarları kişinin yaşı,boyu , kilosu, cinsiyeti ve fiziksel aktivite durumuna göre farklılık göstermektedir. Dolayısıyla bu konuda bir uzmandan bireysel olarak bilgi almak daha sağlıklı olacaktır.
* Öğünlerdeki menülerin sağlıklı olmasına dikkat edilmelidir.
Sağlıklı diyet denilince ilk olarak meyve ve sebze hatırlanır. Bahar aylarında mevsimi olan meyveleri ve sebzeleri öğünlerimizde tüketirken bildiğimiz ve güvendiğimiz üreticiden satın alınmaları da çok önemlidir. Sağlıklı beslenme için tüketilmesi gereken bahar mevsimi sebzeleri;
Yine bu mevsimde tüketilmesi gereken meyveler;
Mevsiminde tükettiğimiz sebze ve meyvelerin her birinin ayrı ayrı sağlık için olumlu etkileri olsa da tek başlarına mucizevi etkileri yoktur. Hepsini denge içerisinde tüketmenin sağlığımız için daha faydalı olacağı unutulmamalıdır.
Tabi ki sağlıklı öğünlerimizde sadece meyve ve sebzeler olmayacaktır. Bunların yanında her öğünde balık, tavuk, yağsız kırmızı et gibi protein içeriği yüksek besinler ve yağsız ya da az yağlı süt, yoğurt,peynir gibi besinleri de tüketmek önemlidir. Pişireceğimiz sağlıklı yemeklerin ızgara, haşlama veya fırınlama pişirme yöntemleri ile hazırlanması besinin içeriği kadar önemlidir. Tahıl grubundan tüketeceğimiz besinlerin beyaz ekmek gibi işlenmiş ürünler yerine tam buğday, kepekli ekmek gibi besinler olması gerekmektedir.
Kısacası; her öğünde “süt ve ürünleri”;”ekmek ve tahıl”;”et,kuru baklagil ve yumurta” ve “sebze ve meyve” gruplarından bir besinle oluşturacağımız dengeli öğünlerle vücudumuzun ihtiyacı olan enerji ve besin öğelerini sağlayacak yeterli miktarda besinle beslenmemiz gerekmektedir.
*Egzersizi yaşam tarzı olarak benimseyin
Yeterli ve dengeli beslenirken başlangıçta haftada 3 kez 20 dakika yürüyüş,tempolu yavaş koşu,bisiklet sürme gibi egzersizler yapılmalı dayanıklılık artıkça egzersiz sürelerini haftada 5 kez önce 30 dakika ve sonrasında yaza kadar 60 dakikaya çıkararak bir egzersiz düzeni oluşturulmalıdır. Severek yaptığınız bir egzersizi seçmeniz, egzersiz motivasyonu için yararlı olacağı göz ardı edilmemelidir.
*Su tüketimi çok önemlidir
Bunların yanında günde en az 2 litre su tüketimi metabolizmanın düzenli çalışması, sindirim sisteminin sağlıklı olması ve zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasında (detoks etkisi) yardımcı olacağından vazgeçilmez olmalıdır.
Yeterli ve dengeli beslenip, bahar temizliğiyle evimizden abur cuburu temizlersek, egzersizi de alışkanlığımız haline getirirsek formda bir yaz değil bir çok yaz geçirmemiz mümkün….
İletişim adresleri
Facebook : https://www.facebook.com/diyetisyenmeralkoral/
E-mail : [email protected]
GÜNCEL
17 Kasım 2024GENEL
17 Kasım 2024KIBRIS
17 Kasım 2024GÜNDEM
17 Kasım 20243. SAYFA
17 Kasım 20243. SAYFA
17 Kasım 20243. SAYFA
17 Kasım 2024