DOLAR 35,3488 0%
EURO 36,6437 0.1%
ALTIN 3.008,31-0,08
BITCOIN 3425318-4.69858%
Lefkoşa
°

06:51

SABAHA KALAN SÜRE

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı

ABONE OL
5 Nisan 2017 10:19
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Suriye’nin İdlib kentine düzenlenen saldırı dünyada şok etkisi yarattı. Saldırıda 100 kişi öldü, 400’den fazla kişi yaralandı. Fransa, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı

Suriye’de ülkenin kuzeybatısında muhaliflerin denetiminde bulunan İdlib’in Han Şeyhun ilçesine hava saldırıları düzenledi. Zehirli gazın da kullanıldığı saldırılarda en az 100 kişi hayatını kaybetti, 400’den fazla kişi de yaralandı. Ölenler arasında çok sayıda çocuk olduğu kaydedildi.

Muhaliflere yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İdlib’in Han Şeyhun beldesinde düzenlenen saldırının Suriye ordusu ya da Rus hava kuvvetlerince gerçekleştirildiğini bildirdi. Rusya, İdlib’e saldırı düzenlediği yönündeki iddiaları kabul etmedi.

Muhaliflere bağlı İdlib Sağlık Müdürlüğü, saldırıda 100 kişinin öldüğünü ve 400’den fazla kişinin yaralandığını açıkladı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise ölü sayısının 11’i çocuk 58 kişi öldüğünü bildirdi.

Yaralananların bazılarında bayılma, nefes alma zorlukları, ağızdan köpük çıkma gibi komplikasyonlar gözlendi. Tıbbi kaynaklar, bu belirtilerin saldırıda zehirli gaz kullanıldığını ortaya koyduğunu söyledi. Kullanılan gazın Sarin gazı olma ihtimali üzerinde duruluyor.

Boğuldular, nefes alamadılar…

Han Şeyhun’da yaşayan 500’den fazla kasaba sakini uçakların attığı bombalardan etkilendi.

Saldırı sonrası çok sayıda insan boğulma tehlikesi geçirdi ya da nefes almakta zorlandı. Bazı kurbanların ağızlarından köpük geldi.

Tedavi gördükleri hastaneye de saldırı

Zehirli gaz saldırısının ardından, yine Han Şeyhun bölgesinde, etkilenenlerin tedavi gördüğü bir hastane ve sivil savunma teşkilâtına ait bir bina vuruldu.

Fransa’dan BMGK’ya çağrı

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) İdlib’deki saldırı ile ilgili olarak acil toplanma çağrısı yaptı. “Bu iğrenç saldırıyı kınıyorum” diyen Ayrault, “Uluslararası güvenliği tehlikeye atan böylesi ciddi eylemler karşısında, herkesi sorumluluklarından kaçmamaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), BM Güvenlik Konseyi’nin acil toplanmasını ve derhal İdlib’deki olayla ilgili soruşturma açılmasını istedi.

Mogherini: Saldırıların sorumlusu Esad

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, saldırılarda “Asıl sorumluluğun” Beşar Esad rejiminde olduğunu söyledi.

Brüksel’de gazetecilere konuşan Mogherini, “Bu, Suriye’nin birçok bölgesinde alandaki durumun halen ne kadar dramatik olduğuna ilişkin dramatik bir hatırlatma” dedi. Mogherini, Esad güçlerinin kendi halkına saldırmak değil, onları korumak yükümlülüğünde olduğunu da sözlerine ekledi.

Türkiye’den ambulanslar gitti

Muhaliflerin talebi üzerine saldırıda yaralananları hastanelere ulaştırmak için Hatay’dan 30 tam donanımlı ambulans Han Şeyhun’a gitti. İdlib’deki yaralıların bir kısmı Türkiye’ye götürüldü.

Şu ana kadar 2 kişi Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı’na ulaştırıldı. Burada özel kıyafetler giyen sağlık ekiplerinin ilk kontrolleri sonrası Türkiye’ye giriş yaptırılan 2 yaralı Reyhanlı Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Bu arada hastanede önlem alındığı görüldü.

Rejim reddediyor

Reuters’e konuşan rejime yakın bir askeri kaynak ise ordunun kimyasal silah kullandığı yönündeki iddiaları yalanladı, ordunun ne geçmişte ne de şimdi kimyasal silah kullandığını söyledi.

Suriye hükümeti daha önce birçok kez, saldırılarda kimyasal silah kullanıldığı iddiasını yalanlamıştıBirleşmiş Milletler (BM) ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, Suriye ordusunun 2014 ve 2015 yıllarındaki saldırılarında en az 3 kez klorin kullandığını saptamıştı.
Suriye’de rejimin 2011’de başlayan barışçıl ayaklanmaları şiddeti kullanarak bastırma girişimlerinden sonra protestolar ülkede iç savaşa dönüştü. 7’inci yılına giren savaşta en az 300 bin kişi hayatını kaybetti.

5 milyondan fazla Suriyeli, komşu ülkelere sığındı. Ülke içinde de 6 milyondan fazla kişi evinden oldu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r