Bu kurallara uymayanlar çalışamayacak
Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, gıda işletmelerinde Kovid-19 nedeni ile uyulması gereken kuralları sosyal medya hesabından açıkladı.
İşte o kurallar:
– İşletmelerde Kriz Yönetim Birimi oluşturulmalı. Bu birim Covid-19 ile ilgili personellerine tüm bilgileri vermeli ve alınan önlemleri kontrol etmelidir.
– İşletme girişinde hem çalışanlar hem de müşteriler için dezenfektanlı paspas, el dezenfektanı ve ateş ölçer bulundurulmalıdır.
– İşletme girişinde personel için maske, bone, eldiven ve tek kullanımlık önlük bulundurulmalıdır. Personel kesinlikle maskesiz çalışmayacaktır. Çıkışta bunların atılacağı ayaktan pedallı çöp bulundurulmalıdır.
– İşletmeye giren herkesin ateşi ölçülüp kayıt altına alınmalıdır. 37,5 üzerinde olan kişilerin hastaneye başvurmaları gerekmektedir.
– Çalışma ortamının sürekli havalandırılması gerekmektedir.
– İşletme içerisi sürekli (en az 2 saat ara ile) temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Dezenfeksiyon işlemi % 70’lik alkol veya %2’lik sodyum hipoklorit bazlı ilaçlar ile yapılmalıdır. Ve bu işlem temizlik personeli tarafından kaydedilmelidir.
– 2 metrekareye 1 personel gelecek şekilde çalışılmalıdır. İşletme koşulları buna yeterli olmadığı hallerde vardiya sistemi çalışılmalıdır. Vardiya değişimlerinde mutlaka dezenfeksiyon işlemi yapılmalıdır.
– Çalışanlar arasında çalışma sırasında en az 2 m kuralı uygulanmalıdır.
– İşletmeye girişte personel ateşi ölçüldükten sonra ellerini 20 saniye boyunca sabunla yıkadıktan sonra dezenfekte kullanıp işe başlamalıdır.
– İşletme sahasına paket servis şöförleri, servis sağlayıcıları vb kişilerin girişi engellenmelidir. Bu kişilerin çalışanlar ile herhengi bir temasta bulunmamaları gerekmektedir.
– Tüm merdiven korkulukları, kapı kolları, elektrik fişleri, musluk kolları sürekli olarak (saat başı) dezenfekte edilmelidir. Tuvalet çıkışlarında el dezenfektanı mutlaka bulunmalıdır. Dezenfektan uygulaması artırılmalıdır.
– Personelin yemek aralarında 2 m kuralına dikkat edilmeli, gerekirse dönüşümlü olarak yemek arasına çıkılmalıdır.
– İşletmeler Covid 19 ile Mücadele ile ilgili alınacak tedbirler ve izlenecek yol ile ilgili görsel broşürler asmalıdır. (Dünya Sağlık Örgütü verileri uygundur.)
– Gıda işletmesinde çalışan kişilerin sağlık riskleri göz önüne alınarak yüksek riskli grupta olan (hamile, 60 yaş üstü, kanser ve KOAH hastaları ile solunum yolu ve kalp hastaları vb) kişilere bu süre içerisinde idari izin verilip çalıştırılmamaları veya evden çalışmaları sağlanmalıdır.
– İşletmeye maskesiz müşteri alınmamalıdır.
– Menüler tek kullanımlık veya tek sayfa halinde silinebilir olmalıdır.
– Masa oturma düzeni, 1 metreden az olmayacak şekilde düzenleme yapılmalıdır.
– Aile ve arkadaş olarak masa ayrımı yapılmalıdır. Aile yan yana oturabilir, arkadaş masalarında ise sandalyeler arası 60 cm mesafe olmalıdır.
– Restorandaki tüm masaların üzeri kesinlikle boş olmalıdır. Tabak, çatal, bıcak, yağlık, sirkelik vs. olmamalı, servis müşteri geldiği zaman açılmalıdır.
– Ekmekler müşteri geldiği zaman servis açılacağında masalara konulacak ayrıca ekmek servisi yıkanabilir tabaklarda servis edilmelidir.
– Tabak, çatal, bıçak, kaşık, bardak vs. temizliği bulaşık makinesinde yıkanmalı veya elde yıkanacaksa en az 20 saniye deterjan ve sıcak su ile yıkanıp temizlenmelidir. Temizlendikten sonra ise kullanıma kadar temiz ortamda bekletilmelidir.
– Klimalar kullanılacak ise haftada bir dezenfekte edilip belgelendirilmelidir.
– Tuz, şeker, baharat, soslar, sirke, yağ gibi ek sunumlar tek kullanımlık olmalı veya garsonlar tarafından servis edilmelidir.
– Çocuk oyun alanı olan işletmelerin oyun alanları kapalı olmalıdır.