istanbul manzara

Cadılar Bayramı İle İlgili Bilmediğiniz 13 Gerçek!
318 okunma

Cadılar Bayramı İle İlgili Bilmediğiniz 13 Gerçek!

ABONE OL
25 Ekim 2016 21:53
Cadılar Bayramı İle İlgili Bilmediğiniz 13 Gerçek!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cadılar Bayramı ülkemizde yeni yeni kutlanmaya başlanan ama dünyada çok uzun süredir bir gelenek olan, Hristiyanların bayram gibi gördüğü, kostümleri, partileriyle ünlü, filmlere konu olan bir fenomen. Peki Cadılar Bayramıyla ilgili bildiklerinizin ne kadarı doğru?

 

1. Halloween Adı Nereden Geliyor?

All Hallows’ Eve ya da All Saints’ Eve denen bu isim zamanla Halloween’e dönüşmüş. Azizleri, şehitleri ve iyi birer inanan olan tüm ölüleri hatırlamak ve kutsamak içinmiş bu tarih önceleri.

2. Dini Kökenler ve Hıristiyanlık Etkisi

Pagan ve Şaman olan bu bayram aslında Keltlerin hasat bayramı. Daha sonra Hıristiyanlığın etki alanı genişleyince kilise olaya el atıyor ve tek tanrılı bir bayram yapıyor Halloween’i.

3. Diğer Dinlerde Cadılar Bayramı Kutlamaları

Müslüman ülkelerinden Cadılar Bayramını en coşkulu kutlayanı bizizdir herhalde. Yahudiler kutlamıyorlar bu bayramı. Sadece Amerika’da yaşayan Yahudiler kutluyor; onlar da Hristiyan ögelerinden arındırarak yapıyorlar bunu.

4. Kabak Neden Oyulur?

İçi oyulup fener yapılan sebzelere ilk olarak 700 yıl önce Maori’de rastlanmış. Cadılar Bayramı için bal kabağı oymak ise 19. yüzyılda İrlanda’da yapılmaya başlanmış bir şey. Eskiden daha korkunç görünümlü olan bu kabakların kötü ruhları kaçırmak için kullanıldığı söyleniyor.

5. Cadılar Bayramında Ne Yenir?

Filmlerde görmüşsünüzdür; çocuklar evleri gezip şeker toplar. Bu adet Keltler zamanından kalmadır: O zamanlar sokakları dolaşan ruhları memnun etmek için etrafa şekerler ve tatlı şeyler bırakılırmış. Kabuklu fıstık, elma şekeri, şekerli mısır, kabak çekirdeği gibi bazı yiyecekler özellikle İngiltere ve civarında başta olmak üzere Cadılar Bayramıyla özdeşleşmiştir.

6. Çok mu korkuyorsunuz?

Cadılar Bayramı korku üzerine inşa edilmiş bir bayram evet. Ama korkmaktan çok eğlenmek için kutlanıyor günümüzde. Peki hala çok korkanlar yok mu dersiniz? Var. Hatta bunun fobisi bile var. Cadılar Bayramı fobisi: Samhainophobia.

7. En Büyük Kabak, En Hızlı Kabak Oyucu

Cadılar Bayramı için  oyulmuş en büyük kabak 379 kilogrammış. En hızlı kabak oyan ise Stephen Clarke. Kocaman bir kabağı oynası 24.03 saniye sürmüş.

8. Cadılardan Kısmet Dilemek

İskoç genç kızları Cadılar Bayramı için yakılan ateşte çarşaf kuruturlarsa müstakbel kocalarının kendilerine görüneceğine inanırlarmış.  Bir kısmı da aynı gece evin merdivenlerinden  inerken aynaya bakarlarsa sevdiklerini göreceklerini düşünürlermiş. Ama bunu gece yarısı yapmak koşuluyla.

9. Bayramda Çocuk Öldürmek

1974 yılında Cadılar Bayramında ölen Timothy O’Bryan adlı 8 yaşındaki çocuğun zehirlendiği anlaşılmış. Yapılan araştırmalar sonucu babalarının bütün kardeşlere hayat sigortası yaptırdığı ve kendi oğlu Timothy’i 20.000 dolar için öldürdüğü anlaşılmış. Boyu devrilesice!

10. Bunlar Hep Amerika’nın Oyunu

Avustralya ve Fransa gibi bazı ülkelerde bu bayram ya hiç kutlanmıyor ya da çok az bir grup tarafından kutlanıyor. Neden derseniz sevmiyorlar pek ve Amerikalıların her şeyi ticarete döküp para kazanmaya çalışmasını eleştiriyorlar.

11. Cadılar

İngilizcedeki cadı anlamına gelen witch kelimesinin kökeni wicce ve  anlamı bilge kadın. Bu kadınlar bir zamanlar sözü dinlenen saygın kişilerken dinin ve kilisenin baskısıyla istenmeyen insanlar haline gelip yakılmaya başlanmışlar.

12. Kim Bu Jack-O-Lantern?

Bu oyulan kabakaların adı  Jack adında bir İrlandalıdan geliyor. Çok cimri olan Jack şeytana bile pabucunu ters giydirip kandırmış.Ve bu yüzden hem cennetten hem de cehennemden kovulmuş. Sonsuza kadar dünyada gezmekle lanetlenmiştir. Elinde bir fener taşıyıp insanları doğru yoldan saptırmaya çalıştığına inanılır.

13. Aman Kedi Kesmeyin!

Siyah kedilerin uğursuzluk getirdiği söylenir. Yolda karşımızdan geçsinler istemeyiz hatta. Amerika’da bazı hayvan barınakları Cadılar Bayramı yaklaştığında ve o gün siyah kedileri sahiplendirmiyor. Ya şeytana tapmak gibi saçma sapan inançları ya da batıl inanışlar yüzünden siyah kedilere kimse zarar vermesin istiyor olmalılar.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

Alış
Satış
a
a
0,0