Dikkat 90 Üründe İlaç Kalıntısı

Tarım Dairesi Müdürü Mehmet Akif Ünsal, dairenin 2016 yılının eylül ayı sonuna kadar yaptırdığı analizlerle ilgili bilgi verdi:

Tarım Dairesi'nin 2016 yılı içerisinde yapmış olduğu analizlerde toplam 90 üründe ilaç kalıntısına rastlandı. Bu 90 ürünün 70'inin ithal, 20'sinin ise ülkede üretilen ürünler olduğu öğrenildi. Zehirli çıkan ürünlerin sebze ve meyve olduğu bildirildi.

Tarım Dairesi Müdürü Mehmet Akif Ünsal'dan alınan bilgiye göre, toplam bin 429 ithal, bin 130 da yerli olmak üzere toplam 2 bin 559 üründen numune alınarak analize gönderildi.

KIBRIS Gazetesi'ne konuşan Ünsal, ilaç kalıntısına rastlanan ithal ürünlerin bir kısmının yurt dışına gönderildiğini, diğerlerinin ise Güngör Çöplüğü'nde imha edildiğini anlattı.

Ünsal, yerli ürünlerin denetiminin hasat başlamadan önce yapılması nedeniyle, ilaç kalıntısına rastlanan ürünlerin tarlaya sürüldüğünü ifade etti.

"Eğitim toplantıları yapıyoruz"

Ünsal, Tarım Dairesi'nin üreticileri tarımsal amaçlı kullanılan ilaçlar hakkında bilinçlendirmek zorunda olduğunu söyledi ve her hafta belli bir gün, belli bir bölgede, ağırlıklı tarımsal ilaçların kullanımı ile ilgili eğitim çalışmaları yaptıklarını anlattı.

İlaçların aşırı kullanılmasının ürünlerde limit üstü kalıntı çıkmasına neden olan en önemli etken olduğunu kaydeden Ünsal,  bu konuda Tarım Dairesi'nin gerekli eğitimleri yapmakla mükellef olduğunu vurguladı.

Ünsal, eğitim verilecek bölgeleri seçerken de o dönemde hangi ürünün yetiştiğine dikkat ederek, o ürünlerin yetiştiği bölgelerdeki üreticilerle hasat dönemine geçilmeden eğitim çalışması yaptıklarını ifade etti.

"Detaylı bilgi veriyoruz"

Bu çalışmaları yaparken özellikle üzerinde durdukları konunun ilaçlamanın yöntemi, miktarı, hangi hastalıklarda, hangi ilaçların nasıl kullanılacağı olduğunu belirten Ünsal, şöyle konuştu:

“Hedefimiz, üreticiyi ilaçlamayı nasıl yapacağı ile ilgili bilinçlendirmek. Çünkü gıda güvenliği ile ilgili ilaçlama konusunda dikkat edilecek 3 ana unsur var. Bunlar doğru zaman, doğru ilaç, doğru ilaçtır.

Doğru zaman, tarımsal ilaçların etiketlerinde hangi ilaçların hangi üründe ne kadar süre önce kullanılması gerektiğini yazar. Bunlara çok dikkat edilmesi gerekiyor. Orada 7 gün yazıyorsa siz o 7 gün kuralına mutlaka uymalısınız ki limit üstü bir şey çıkmasın.

Doğru ilaçtan kastımız, tarım ilaçların hepsi her üründe kullanılmaz. Eğer domateste ruhsatlıysa orada yazar. Yazan ilaçların dışında bir ilaç kullanılmamalı. Eğer kullanılabilecek olsaydı, üretici firma bunu oraya yazardı.     Yazmıyorsa o üründe kullanılmamalıdır.

Doğru doz ise ilaçların etiketlerinde hangi üründe kaç litre suya ne kadar doz ilaç konulacağı yazıyor. Ne yazıyorsa o kadar kullanılmalı. Örneğin çok rastladığımız bir durum var. İlaçlama yaparken üreticinin telefonunun çaldığını düşünün. O esnada ilaçlama yaptığı o alanda durur ve aşırı ilaçlama olur. Bu durumda ilaçlamayı kesmelidir. Ayrıca depoda, tankta, kalan ilacı tekrar atmamalıdır”.

"İthal ürünler ülkeye girişinde denetleniyor"

İthal ürünlerin ülkeye giriş sırasında denetlendiğini ifade eden Ünsal, yerli ürünlerin ise hasat başlamadan denetlendiğini belirtti.

Ünsal, şunları kaydetti:

"Ülke içinde her bölgede müfettişimiz var. Bizim merkezdeki gıda birimimizin çıkardığı programa göre, haftanın çeşitli günlerinde hasat öncesi numune alınarak denetim yapılıyor.

Çıkan neticelere göre üretici uyarılıyor. Hasada uygun olan ürünler, üreticiye söylenir, hasada uygun olmayan ürünlerde ise ta ki bir sonraki numune alımına kadar hasadına izin verilmez. Makul bir süre sonra bu ürünlerden numune alınır ve limit altına indiği tespit edilirse hasadına izin verilir.

Limit altına inmezse, üçüncü kez tekrar numune alınıp analiz yapılır. Yine de limit altına inmediği görülürse, ürün tarlada, yerinde bir şekilde traktör ya da başka bir yöntemle ezilerek imha edilir.

Ülke dışından gelen ithal ürünler ülkeye girerken limanlarda ve Tarım Teşvik Servisi'nde ülkeye giriş sırasında numuneler alınarak Devlet Laboratuarı'na gönderilir.

Bu arada limanda beklemede kalır. Netice çıkınca, temizse ülkeye girişine izin verilir. Eğer limit üstü ise bekleme söz konusu değildir. Çünkü hasat edilmiş bir üründür ve ürün içerisindeki besin hareketi durmuştur. Ülkeye girişine izin verilmez.

Tüccar isterse geri götürebilir. Ancak öncesinde gerekli evrakları alması gerekir. Diğer bir yöntem de, uygun bir çöplükte belediye araçları ile ezilerek çöplüğe atılır".

"Suistimale fırsat vermiyoruz"

Ünsal, gerek ithal, gerekse de iç piyasadaki ürünlerden numune alınırken, alınan numunelerin torbalara konularak ağzının daireye ait bir mühür ile kapatıldığını söyledi.

Bu numunelerle ilgili yazışmaların da mühürler üzerindeki numaralara göre yapıldığını belirten Ünsal, numuneyi alan dışında daireden kimsenin hangi numunenin hangi üreticiye ait olduğunun bilinmediğini kaydetti.

"Etiket sistemine geçmeyi hedefliyoruz"

Tarım Dairesi'nin her hafta ilaç kalıntısı tespit ettiği ürünlerle ilgili sosyal medyada duyuru yaptığına işaret eden Ünsal, "Eğer bir önceki analizde ilaç kalıntısına rastlanıp, daha sonra ilaç kalıntısına rastlanmayan ürünleri de açıklıyoruz" dedi.

Ünsal, bu açıklamaları yaparken ürün, üretici gibi isimleri de açıkça belirttiklerini kaydederek, hedefin etiket sistemine geçmek olduğunu kaydetti.

Etiket sistemine geçilmesi durumunda tüketicinin aldığı ürünü kimin ürettiğini, nereden geldiğini, analiz yapılıp yapılmadığını görebileceğini ifade eden Ünsal, hedefin, kısa süre içerisinde pilot bir bölge seçip bu çalışmayı başlatmak olduğunu dile getirdi.

Eylül ayı analiz raporu

Tarım Dairesi’nden yapılan açıklamada, 02-07 Eylül tarihleri içerisinde, şeftali, nektarın, elma, üzüm, kavun, armut, domates olmak üzere 54 ithal üründe yapılan denetimler sonucunda, 48 ürünün temiz çıktığı, 6 üründe ise limit üstü kalıntıya rastlandığı belirtildi.

Söz konusu ürünler içerisinde N. E.’ye ait elmalar imha edilirken, şeftaliler de menşeine iade edildi.

Öte yandan S. Ltd’e ait şeftali ve siyah üzüm imha edilirken, O. Ltd’e ait elma ve şeftaliler menşeine gönderildi. Analiz yapılan 9 yerli ürün ise temiz çıktı.

23 – 29 Eylül tarihleri içerisinde yapılan analiz sonuçlarına göre ise domates, kavun, elma, üzüm, ayva, nektarin, şeftali, susam, armut, antep fıstığı, erik olmak üzere 64 ithal ürünlerde yapılan gıda denetimlerinde, 4 üründe limit üstü kalıntıya rastlandığı kaydedildi.

Bunlardan, K. Ticaret’e ait ayva, N. E.’ye ait domatesi, S. Ltd’e ait şeftali ve K. P.’ye ait erik olduğu belirtildi. Açıklamada limit üstü kalıntı rastlanan ayva ve şeftalilerin imha edildiği, domates ve eriklerin ise menşeine iade edildiği ifade edildi.

Aynı tarihler arasında üzüm, domates, maydanoz, biber, taze fasulye, patlıcan, nar, hurma, golyandro ve kereviz olmak üzere 18 yerli üründen numune alınarak tahlillerin yapıldığı belirtilen Tarım Dairesi açıklamasında, bunların 16 tanesinin temiz 2 tanesinin de kirli olduğu açıklandı. Limit üstü kalıntı rastlanan ürünlerin, H. C.’ye ait verigo üzüm ve A. B’ye ait kereviz olduğu belirtilen açıklamada verigo üzümler için imha kararı alındığı, kerevizlerin ise imhasının gerçekleştirildiği kaydedildi.

Benzer Videolar