istanbul manzara

Dimağ Çağıner “Ülke ekonomisi acil yönetilmeye ihtiyaç duyuyor”
133 okunma

Dimağ Çağıner “Ülke ekonomisi acil yönetilmeye ihtiyaç duyuyor”

ABONE OL
6 Kasım 2020 12:24
Dimağ Çağıner “Ülke ekonomisi acil yönetilmeye ihtiyaç duyuyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çağıner: “Çok zor süreçte her zaman masada mücadele eden ortak akıl İçin katkı koyan taraflardan olduk”
Kıbrıs Türk otelciler birliği (KTOB) 30. olağan genel kurulu Girne Colony Otel’de yapılıyor.

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağıner konuşmasında ekonominin lokomotifi turizm sektörünün en önemli paydaşlarından olan otelcilik sektörünün dünyayı saran pandemi ile mücadele edip ayakta kalma mücadelesi verdiğini söyledi.

14 Mart tarihinden itibaren bakanlar kurulu kararı ile kapatılan turizm sektörünün hala daha açılmadığını kaydeden Çağıner, Mart ayının 14’ünden bugüne kadar olan süreçte yapabildikleri tek şey işletmelerini ve işletmelerdeki emekçileri bir şekilde ayakta tutmaya çalışmak olduğunu söyledi.

Çağıner, Pandemi süreci boyunca KITOB olarak üzerlerine düşen görevi yerine getirmek için yönetim kurulu ile birlikte canla başla çalıştıklarını söyledi.

Çağıner, “Sektörü ve paydaşlarını korumak İçin hükümet ile birlikte sayısız toplantılar gerçekleştirdik. Çok sıkıntılar yaşadık derdimizi anlatmaya çalıştık. Derdimizi anlatmayı başardığımız zamanlarda ise karşımıza pandemi ile artan kaynak sıkıntısı ortaya çıktmıştır.

Çok zor süreçte her zaman masada mücadele eden ortak akıl İçin katkı koyan taraflardan olduk.

Bu süreçte kıtob ekonomik örgütler ile birlikte hareket ederek hükümet ile yakın çalışarak işletmelerimze ve ülkeye hizmet etmeye devam etmiştir.

Bu süreçte çok tecrübelerimiz oldu. En önemlisi birlik olmayı bir olmanın ne kadar önemli olduğunu gördük” ifadelerini kaydetti.
“Hükümet ile pandemi için işbirliği yaptık”

Çağıner, Pandemi yasaklarında bile bir gün evde oturmadıklarını ifade ederek ekonomik örgütler ve seyahat acenteleri ile birlikte hükümet ile çalıştıklarını kaydetti. Çağıner, “Sayın Cumhurbaşkanımız o gün Başbakan idi ve kapısı bize hep açıktı kendisine birliğimiz adına teşekkürü bir borç bilirim. Bu süreçte başta Anamuhalwfet başkanı sayın Tufan Erhürman ile sayısız kez görüştük fikir alışverişinde bulunduk destek gördük şahsına ve partisine teşekkür ederim. Ayni şekilde DP genel Başkanı eski bir turizm bakanı Fikri Ağaoğlu da bizi yalnız bırakmadı ona da teşekkür ederim.

Kısaca yalnız değildik ve en önemlisi taşeplerimizin tümü yerine gelmese bile imkanlar çerçevesinde bize değer verildiğini hissettik. Tüm bu süreçte bize destek olanlara teşekkürü bir borç bilirim.

Ne yazık ki süreç bitmedi tam tersine kriz ekonomik olarak daha da büyüdü. Mart ayından beri otellerimizin çok büyük bir kısmı tek bir TL ciro yapamamıştır. Ama birçok mükellefiyetleri ne yazık ki devam etmiştir ve devam etmeye devam etmektedir.

Tam da bu noktada sağlıklı bir hükümete İhtiyacımız daha da çok artmıştır” dedi.

“Ülke ekonomisi acil yönetilmeye ihtiyaç duyuyor”

Çağıner konuşmasına şöyle devam etti: “Seçimlerden yorulmuş kutuplaşmaya başlamış ve pandemi etkisi ile ekonomik çöküntüye uğramış turizm sektörü ve ülke ekonomisi çok acil yönetilmeye ihtiyaç duymaktadır. Uçak iltifa kaybetmekte uçak zangır zangır sallanmakta ama uçağın levyesini yukarı kaldıracak kaptan maalesef yerinde değildir. Bu uçakta hepimiz yolcuyuz uçaktan sesler gelmekte ve uçağın parçalanması ve yere çakılması an meselesidir.

Çok acil istikrarlı güçlü bir hükümete ihtiyaç bulunmaktadır. Bizi bekleyen sorunların ivedi olarak üzerine yürümemiz ve onları çözmemiz gerekmektedir.

Toplumun bir kısmı pandemi öncesi hayatına yakın hayat yaşarken diğer bir kısım özel sektör açlık ile ve iflas ile uğraşırsa üzerine siyası kutuplaşma eklenirse bu devlet bu toplum tamiri çok zor yaralar ile yıllarca uğraşması gerekecektir.

Bir an önce hükümet kurulmalı ve otelcilik sektörü turizm sektörü İçin acil çözümler üretilmesi şarttır.

Pandemi sonrası İçin şimdiden hazırlık yapılmalıdır.

Güney Kıbrıs Rum yönetimi pandemiyi fırsat bilerek kapılarını bize kapatmıştır. Ulaşım ve pazarlama konusunda acil tedbirler alınmalıdır. Aksi durumda pandemi bitse bile sorunlar bitmeyecektir.

Artan döviz maliyetlere yansıması olacağı çok nettir. Bu konuda acil çalışma başlatmalıyız rekabetçi olamazsak yine pandemi sonrası başka sorunlar ile boğuşmaya başlayacağız.

Özetle otel işletmelerine daha çok kaynak ayrılarak desteklenmez ve 2021 yılı İçin önlem alınmazsa ne sektör ne de ülke ekonomisi bu yükün altından çıkması mümkün olmayacaktır.

Yapılması gereken nedir peki; bu kriz içinde siyasi ve ekonomik olarak yapılanma şarttır. Bu süreçten Kıbrıs Türk toplumu akıl yolu ile çıkacaktır. Duygusal tepkiler vermek yerine gerçekleri kabul eden içinde bulunduğumuz durumu tam olarak anlayan ona göre planlama yapacak bir siyasi duruş sergilemektir. Kıbrıs Türkü ancak bu şekilde gelecek dönemlerde hak etmiş olduğu dik duruşa ve refah seviyesine gelebilecektir. Bu Akıl yolu bir taraftan içeride birlik beraberlik ile çalışmayı diğer taraftan da Anavatan Türkiye ile de saygı ve sevgi temelinde iki kardeş ülke olarak siyasi ve ekonomik işbirliklerini yönetmekten geçmektedir.

Biz KITOB olarak önümüzdeki dönemde tüm paydaşlarımızla birlikte KKTC ekonomisi ve KKTC toplumu için çalışmaya devam etmeye dün de hazırdık bugün de hazırız. Yeter ki gerek siyasilerimiz gerekse toplumumuz bize gereken değeri versin ve önümüzü açsın. Biz hazırız.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

Alış
Satış
a
a
0,0