istanbul manzara

Doğuş Derya; Mercedeslere Para Var! Okula Yok…
319 okunma

Doğuş Derya; Mercedeslere Para Var! Okula Yok…

ABONE OL
18 Ekim 2016 18:03
Doğuş Derya; Mercedeslere Para Var! Okula Yok…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CTP Milletvekili Doğuş Derya, bugünkü Meclis Genel Kurulu toplantısında yaptığı “Eğitim Politikaları ve Din Eğitime” ilişkin konuşmasında, devlet okullarının eksiklikleri giderilemezken yeni makam aracı alınmasını eleştirdi.

Derya, okulları dolaşarak oradaki fiziki altyapıyı inceleme yaptığını; veli, öğretmen ve öğrencilerin sorunlarını dinlediğini kaydetti. Derya, birçok okulda nitelikli eğitim için gerekli fiziki altyapı konusunda ciddi eksiklik bulunduğunu dile getirdi.

Hükümetin özel okulları teşvik ederken devlet okullarını kaderleriyle baş başa bıraktığını söyleyen Derya, “İlgili bakan meclis salonunda olsa, kaynak yok diyebilirdi. Makam araçlarına ayrılacak bütçe bulunuyor ancal eğitime bütçe bulunamıyorsa, hükümetin sorunu bütçe değil sosyal devlete yaklaşımdır” yorumunda bulundu.

“Bilinçli şekilde fırsat eşitsizliği yaratılıyor”

Bunun vekil yeminine aykırı olduğuna işaret eden Derya, eğitimde bilinçli şekilde fırsat eşitsizliği yaratıldığını anlattı.

Eğitimin temel bir hak olduğu halde alınıp satılan bir ticaret metasına dönüştürüldüğünü dile getiren

Derya, bunun sorgulanmadığını ve bu politikaların meşrulaştırıldığını dile getirdi.

İzinsiz kuran kursları konusuna da değinen Derya, bu konuda gerekli işlemlerin yapılması için talimatları vermenin Eğitim Bakanlığı’nın görevi olduğunu ancak konunun üstünün örtüldüğünü savundu.

“Din İşleri Dairesi TC Elçiliği ile yasadışı eğitim veriyor”

Doğuş Derya, din ve vicdan hürriyetine inandığını dile getirerek, kabul etmediği noktanın, görevleri arasında eğitim verme olmayan din işleri başkanlığı görevlerinin, TC Elçiliği’yle işbirliği halinde, yasa dışı şekilde eğitim vermesi olduğunu kaydetti.

Derya, bu konuda Omdusman ve emekli Başsavcı Akın Sait’in benzeri açıklamalar yaptığını dile getirdi. Din İşleri Başkanlığı’nın “kız çocuklarının ihtiyaç duyduğu dikiş nakış kursları da yaptık” ifadesini de eleştiren Derya, bunun kadınları “hizmetkâr olarak gören cinsiyetçi ve muhafazakar” bir duruş olduğunu savundu.

Derdinin İslam veya Kuran değil, usulsüz uygulamalar olduğunu anlatan Derya, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konuda gereğini yapmamasının toplum mühendisliğiyle ilişkili olup olmadığını sordu.

“Aile tavuk ve civcivlerle anlatıldı”

Çocuk kitapları ve okul kitaplarındaki aile tanımlarına değinen Derya, henüz yürürlüğe girmemiş 4.sınıf sosyal bilgiler kitaplardan birinde ailenin tavuklar ve civcivlerle anlatıldığını kaydetti.

Okul kitaplarda cinlerden bahsedilmesi konusunda ilgili bakana sorulan soru üzerine bunun Kur’an-ı Kerim’de geçtiği cevabını aldığını kaydeden Derya, Kur’an-ı Kerim’de kadınların nasıl cezalandırılacağının da geçtiğini hatırlatarak, ilgili yasada eğitimde laiklik esas alınarak din kültürü dersi verilebileceğini ancak din derslerinin zorunlu olacağı ile ilgili ifadelerin bulunmadığını kaydetti.

“Din derslerinin, tüm dinleri içeren seçmeli dersler olması gerekir”

Okul kitaplarında sadece “Sunni İslam” verilmesini de eleştiren Derya, Kıbrıs Pir Sultan Abdal Derneği’nin topladığı imzalardan da bahsederek, din derslerinin, tüm dinleri içeren seçmeli dersler olması gerektiğini söyledi.

Derya, mevcut din dersi kitaplarını da eleştirerek, bu kitaplarda Sünni işlemden başka çok kısa şekilde sadece Yahudilikten bahsedildiğini dile getirdi. Derya, neden başka dinlerden bahsedilmediğini sordu.

“Sunni İslam”a inanmayan ailelerin çocuklarına da zorla bu derslerin verildiğini dile getiren Derya, bu dersin zorunlu olmasının yanlış olduğunu dile getirdi.

Din dersinin neden zorunlu ders olarak okutulduğunu soran Derya, yasada bu dersin seçmeli olduğunun anlattı. Derya, isteyen ailelerin çocuklarına insan hakları dersleri verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

“Hala Sultan İlahiyat Koleji, imam hatip lisesi gibi…”

Doğuş Derya, YİM kararına göre İlahiyat Koleji’nin Mesleki Teknik Öğretim Dairesi izni ile kurulamayacağını dile getirerek, bakanlığın bunun üzerine okulu Genel Ortaöğretim’e bağladığını dile getirdi.

“Oysa müfredat itibarıyla Hala Sultan bir kolejden çok bir imam hatip lisesi gibidir. İmamlık da bir meslek. Meslek lisesi açılacaksa açılır ama bu şekilde olmaz” diyen Derya, üniformalarla ilgili soru sordu.

Yurtlarla ilgili şikayetlerden bahseden Derya, yurtlarda abilik ablalık kurumunun işletilip işletilmediğini sordu.

Derya, geçen eğitim döneminde görev yapan 10 öğretmenin FETÖ’cü olduğu ve görevden alındığının doğru olup olmadığını ve okuldaki müdür muavininin elçilik talimatı ile gelip gelmediğini sordu.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

Alış
Satış
a
a
0,0