Dünya alarmda, KKTC suskun
Dünyada ölümlere neden olduğu tahmin edilen, Türkiye’nin de yasaklamaya hazırlandığı elektronik ve ısıtmalı sigaralarla ilgili KKTC’de ne gibi çalışma yapıldığı ve yasal mevzuatın ne olduğu muamma…
Sigara devleri şimdi de “yeni nesil sigara” ya da “dumansız sigara” adı ile “ısıtılmış tütün” ürünleri için yeni bir iletişim başlattı. Bu ürünlerin tütün mamulleri kategorisine girmemesi için lobi çalışması sürerken, sigaraya karşı mücadele eden kurumların da tepkisine yol açtı.
Amerika’da elektronik sigaradan kaynaklandığı tahmin edilen ve 12 kişinin ölümüne neden olduğu ifade edilen gizemli akciğer hastalığı dünya kamuoyunun gündemine otururken, Türkiye Sağlık Bakanlığı’ndan da “Elektronik sigaranın satılması, ülkeye girişi dahil olmak üzere yasaklı hale gelecek. Üzerinde yasal düzenleme çalışması yapılıyor. Meclis’e gelecek” açıklaması geldi.
Tütün kullanımının arttığı ve akciğer kanseri vaka oranlarında yükseklik görüldüğü KKTC’de ise bugün hala tütün ürünleri ile ilgili mevcut yasanın tütün cihazlarını kapsamadığı ve güncellenmesi gerektiği ilgili çevrelerce vurgulanıyor.
TÜRKİYE YASAKLAMAYA HAZIRLANIYOR
Bu ürünlerin diğer tütün ürünlerine göre daha az zararlı olduğuna dair henüz bilimsel bir kanıt yokken, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı da KKTC ve Ukrayna’dan Türkiye’ye sokulan ısıtmalı tütün ürünlerinin yolcu yanında getirilmesini yasakladı. Türkiye’de cihazın yurtdışından yolcu beraberinde getirilmesinin mümkün olmadığına karar verildi.
KOCA: YASAKLI HALE GELECEK
Geçtiğimiz günlerde Türkiye Sağlık Bakanı Koca, “Elektronik sigaranın satılması, ülkeye girişi dahil olmak üzere yasaklı hale gelecek. Üzerinde yasal düzenleme çalışması yapılıyor. Meclis’e gelecek” dedi. Sigara yasağını araç içine kadar genişleten Türkiye, bu kez elektronik sigaraya savaş açtı.
Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, elektronik sigaranın yasaklanması için çalışmalara başlandığını duyurdu. Koca, “Elektronik sigaranın satılması, ülkeye girişi dahil olmak üzere yasaklı hale gelecek. Üzerinde yasal düzenleme çalışması yapılıyor. Meclis’e gelecek” dedi.
AMERİKA’DA ÖLÜMLER…
Amerika Birleşik Devletleri’nde elektronik sigara kullanımından kaynaklandığı tahmin edilen “gizemli akciğer hastalığı”nda vakası sayısının 800’ü aştığı bilinirken, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, ülkenin neredeyse bütün eyaletlerinde elektronik sigara kullanımından kaynaklandığı tahmin edilen hastalıkların oranının arttığını duyurdu.
Elektronik sigara kullanımından kaynaklandığı tahmin edilen “gizemli akciğer hastalığı”nda ilk vakaların Nisan ayında ortaya çıktığı ve bu hastalıktan ölenlerin sayısının da 12’ye yükseldiği kaydedildi. Ayrıca uzmanlar, akciğerlerin yakıcı bir maddeye reaksiyon gösterdiği hastalığı inhalasyon hasarına yol açtığını bildirdi.
KKTC’DE KULLANIMI VE KANSER ARTIYOR…
E-sigara kullanıcıları daha az toksine maruz kaldığı söylense de Dünya Sağlık Örgütü, söz konusu cihazların kullanıcıların sağlığı için risk teşkil etmeye devam ettiğini kaydetti. KKTC’de elektronik ve ısıtmalı sigaralarla ilgili uzmanlar likitli ve ısıtmalı sigaraların normal sigaradan daha az zararlı olduğu kanısının yanlış olduğunu vurgularken, ısıtıldığı anda kanserojen bileşimleri ortaya çıkaran maddelerin elektronik sigaralarda da bulunduğuna işaret ediyor.
Uzmanlar ayrıca, ülkede son yıllarda artışa geçen akciğer kanserine dikkat çekerek, acil eylem planı oluşturulması gerektiğine vurgu yapıyor.
LİKİT SİGARALARDA MEVZUAT YOK
Likit sigaralarla ilgili KKTC’de herhangi bir yasal mevzuat olmadığına dikkat çeken ilgili çevreler, aynı şeyin nargile ürünleri için de geçerli olduğunu ifade ediyor.
Tütün ve Tütün Ürünleri Yasası kapsamında tütün ve ürünlerinin sınırlarının çizildiği ve Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri’nin denetiminde olduğu dile getirilirken, KKTC’de bu ürünlerin cihazları hakkında ise herhangi bir yasal mevzuat olmadığı ve denetimin de Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi’nde olmadığı kaydediliyor.
YASANIN GÜNCELLENMEYE İHTİYACI VAR
Yasanın revize edilmesi gerektiğinden bahseden ilgili çevreler, elektronik, ısıtmalı, likit sigaraları ile ilgili gerekli çalışmaların yasa kapsamına alınması için çalışmaların acilen hayat bulması gerektiğini kaydediyor.
YASA NE DİYOR?
KKTC’de Tütün Ürünlerinin Zararlarından Korunma ve Denetim Yasası çerçevesinde, “‘Tütün Ürünleri’, emme, çiğneme ya da buruna çekerek kullanılmak üzere üretilmiş, genetik olarak değiştirilsin ya da değiştirilmesin tütün yaprağının tamamen veya kısmen ham madde olarak kullanılması ile yapılan, sigara dahil her türlü tütün ve tütün ürünlerini anlatır” deniliyor.