İç karartıcı haberlerin günümüzü istila etmesi kaçınılmaz oldu. Felaket senaryolarına ve komplo teorilerine gösterilen ilgi de basın organlarının ekmeğine yağ sürüyor. Yılın doğa felaketleri, siyasi skandallar, kaybettiğimiz ünlüler, boşanan çiftler vb. birçok haber biz isteyelim veya istemeyelim karşımıza çıkarılıyor. Tamam can sıkıcı olaylara kayıtsız kalınmamalı fakat yapıcı ve güzel gelişmelerin sık paylaşılmasının da insanların gerek duygularına gerekse eylemlerine olumlu sirayet ettiği unutulmamalı…
Dünya’da her şey kötüye gitmek zorunda değilmiş dedirten, son zamanlardaki gelişmelerden derlediğimiz 20 güzel haber.
Şuan okyanuslarda 5 trilyon civarında plastik atık bulunuyor. Umarsızca tüketilen milyonlarca ton plastik, okyanusları kirletiyor ve ekosistemleri mahvediyor. Okyanus Temizleme Projesi, geliştirdiği tasarım ile Dünyanın en büyük çaplı temizleme sistemini oluşturdu. Ayrıca sistemin sudaki canlı yaşamına da zarar vermeyeceği belirtildi. Bu projeyle otuz yıl sonra okyanus plastiklerinin tamamının ortadan kaldırılması hedefleniyor…
Uluslararası Koruma Birliği, dev pandaların Eylül ayı itibariyle tehlike altında olan hayvanlar kategorisinden resmen çıktığını açıkladı. Yavru pandalar dahil olmamak üzere, 1864 tane panda olduğu açıklandı. Bu sayı 2004 yılında 1596 olarak belirtilen panda nüfusunun geçen 13 yılda arttığını gösterdi.
Çin’deki fildişi pazarının kısıtlanması yılda yaklaşık 20.000 filin hayatta kalmasını sağlayacak. Dünya Vahşi Yaşam Fonu’na göre dünyada sadece 415.000 fil kaldı.
Evsizlik oranı çeşitli devlet kurumları arasındaki stratejik ortaklık çerçevesinde önceki Ocak ayından itibaren de % 16 oranında düştü. Gelecekte bu oranın daha da aza indirilmesinin planlaması yapıldı.
ALS’nin genetik nedenini araştıran önemli bir çalışma finanse edildi. Bu durum, uzmanların ileride ALS’yi tedavi etme, iyileştirme hatta önleyebilmesine imkan verebilecek önemli bir gelişme olarak kayıtlara geçti.
Çin, 1.000 küçük kömür madenini kapatacağını ve ardından yeni kömür madenlerinin açılmasını üç yıl boyunca onaylamayı reddettiğini açıkladı. Bu gelişme, Enerji sektöründe kalıcı değişikliklerin yakında olduğuna bir işaret olarak yorumlandı.
1972 yılında neslinin tükenmesine ramak kala koruma altına alınan deniz ayılarının nüfusu %500 oranında arttı. Bu Ocak ayında sayıları 6300 olarak belirtildi.
Savaş 52 yıl sürdü! 220.000 kişi öldü ve 8 milyon insan evsiz kaldı. Yeni anlaşma ile asilerin sınırları belirlendi ve yaşam alanları verildi. Ayrıca Birleşmiş Milletler el koyduğu silahlarını onlara geri iade etti.
Juno, bu yıl Jüpiter’e ulaşmak için 800.000.000 mil (1,287.475.200 kilometre) uçtu. Gezegenin radyasyon alanlarını keşfedecek, gezegenin nasıl oluştuğu ve değiştiğinin sırlarını açığa çıkaracak ve belki de güneş sisteminin bu süreçte nasıl oluştuğu hakkında bilgiler edinmemizi sağlayacak önemli bir atılım olarak görülmekte.
Ormanda çeşitli faaliyetler sürdürmek için ağaçların kesilmesini öneren bir kesim vardı. Fakat 20 süren mücadele olumlu sonuç verdi. Çevre aktivistleri, ormancılık şirketleri ve Birleşmiş Milletler temsilcileri ormanın %85’ini korumayı kabul etti.
Pan American Health Organization ve Dünya Sağlık Örgütü, kızamıkların hem Kuzey hem de Güney Amerika’dan tamamen silindiğini ve izlenen etki yollarla tüm dünyadan da silineceği açıkladı. Dünya’da şuana kadar kızamıktan 2.6 milyon insan yaşamını yitirdi.
Malawi’nin ilk HIV vakası 1985’te teşhis edildi ve ülke 2000’lerin başında % 25’lik bir enfeksiyon oranına ulaştı. Ancak 2004 yılında başlatılan tedavi programı sadece 13 yıl içerisinde bu sayıyı %10’a kadar azalttı.
20 ülke, ABD ve İngiltere’ye ait en büyük deniz ortamlarını korumak için bir taahhütte bulundu. ABD, Hawaii’nin hemen kıyısında olan bir yerde en büyük deniz parkı alanını oluşturdu. 1,140,000 kilometre karelik (440,000 mil kare) bir alan olduğu ölçüldü.
İsrail, deniz suyunu tatlı suya dönüştüren bir pompa geliştirdi ve 1,5 milyon insana yetecek kadar içme suyu sağladı! Tel Aviv’in sadece on mil güneyinde yer alan bu teknoloji, İsrail’in 900 yıldır gördüğü en kötü kuraklığa çözüm sundu. Bu teknoloji, gelecekte tüm ülkelerin kuraklık sorununa çare olabilir.
Ebola salgını, yakın tarihin en can yakan salgınlarından biriydi. Özellikle Gine’de milyonlarca insanın yaşamını yitirmesine neden oldu. Tüm dünya genelinde de zaman zaman vakalar meydana geldi. Fakat araştırmalar finanse edildi. Merck ve DSÖ ile Kanada, Norveç ve Gine hükümetleri tarafından desteklendi. Çözüme ulaşıldı.
Hala Dünya’da açlık sınırında 795 milyon kişi var fakat son 5 yılda dahi 26 milyonun açlık sınırından çıktığı haberi biraz olsun umut oldu.
WWF’den yapılan global bir araştırmaya göre, vahşi kaplan nüfusu 3.909’a yükseldi.
Bilim adamlarından oluşan bir ekip son zamanlarda Einstein’ın hesaplamalarında doğru olduğunu belirterek, “bir milyar ışıkyılı uzaklıkta çarpışan iki uzak kara delik” sesini kaydettiğini açıkladı.
Dahası Kosta Rika Elektrik Enstitüsü (ICE), ülkede 16 Haziran-2 Eylül tarihleri arasında kesintisiz olarak 76 gün boyunca, hiçbir karbon kullanılmadan sadece yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik üretildiğini de açıkladı.
Hindistan’ın Uttar Pradesh eyaletinde yaşayanlar, öğrenciden öğretmene ve ev hanımından devlet memuruna kadar 800.000 kişi sadece 24 saat içerisinde 50 milyon fidan dikmeyi başardı. Tüm dünyayı ilgilendiren bu büyük başarı için milyonlarca teşükkür gönderiyoruz…
GÜNCEL
15 Kasım 2024GENEL
15 Kasım 2024KIBRIS
15 Kasım 2024GÜNDEM
15 Kasım 20243. SAYFA
15 Kasım 20243. SAYFA
15 Kasım 20243. SAYFA
15 Kasım 2024