SERDAROĞLU: ASGARİ ÜCRET ‘SEFALET ÜCRETİ’ OLMAMALI… Toplantıdan önce kesinlikle bir rakam vermeyeceklerini vurgulayan Hür-İş Sendikası Başkanı Ahmet Serdaroğlu, asgari ücret hesaplanırken “Sefalet ücreti” olarak belirlenmemesi gerektiğinin altını çizdi. Halk için daha refah, daha çağdaş bir yaşam için belirlenecek olan asgari ücretin devleti de kalkındıracağına işaret eden Serdaroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın ‘çalışan kesimin memnun olacağı bir sürprizimiz var’ açıklamasını hatırlatarak “Biz de o sürprizi merakla beklerken, zamlar geldi” dedi.
SUNGUR: EN FAZLA ARTIŞ YÜZDE 3’LE 5 ARASI OLUR… Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası Başkanı Hasan Sungur ise, asgari ücretle ilgili en fazla yüzde 3 ile 5 arasında bir miktarın artmasının mümkün olduğuna inanç belirtti. Sungur, “Hayat pahalılığı oranına baktığımızda asgari ücretin fazla artma imkânı yok zaten. Ama bir rakam verilmesi zor” ifadelerini kullandı. Hasan Sungur, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na, “Yerel İşgücü Destek Fonu’nda” biriken 170 milyon TL’den her ay özel sektörde çalışan KKTC vatandaşlarına 200 – 300 TL ek maaş desteği verilmesini önerdiklerini ve bakanın bu konuya sıcak baktığını söyledi.
Funda GÖLER ÖZSAKINÇ Emekçiler, yeni asgari ücretin belirleneceği Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanmasını beklerken, işçi kesimi temsilcilerinden Hür-İş Sendikası Başkanı Ahmet Serdaroğlu, toplantıdan önce kesinlikle bir rakam vermeyeceklerini ancak, asgari ücret hesaplanırken ‘sefalet ücreti’ olarak belirlenmemesi gerektiğinin altını çizdi. Serdaroğlu, yeni belirlenecek olan asgari ücretin makul olmayan bir rakam veya hayat pahalılığıyla endekslenmesi söz konusu olursa da, asla masada tartışmayacaklarını ve bunu kabul etmeyeceklerini söyledi. Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası Başkanı Hasan Sungur ise, hayat pahalılığı oranları göz önüne alındığında artışın en fazla yüzde 3 ile 5 oranında olabileceğini kaydetti. Sungur, yerli asgari ücretliye ek destek verilebilmesi için de çalışma yaptıklarını ifade etti.
“Makul olmayan bir rakam asla masada tartışılmayacak” Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu, asgari ücretle ilgili KIBRIS’a yaptığı açıklamada “Toplantıdan önce kesinlikle bir rakam vermeyeceğiz” dedi. Sendika olarak her iki tarafı da destekleyecek adil bir karar alınmasını temenni ettiklerini belirten Serdaroğlu, “Yılın ilk haftasında zamlar oldu, asgari ücret düşük kaldı. Fakat ilk kez bir bakan basına açıkladı ve “Çalışan kesimin memnun olacağı sürpriz var” dedi. Biz de merakla o sürprizi beklerken “zamlar geldi” şeklinde konuştu. Toplantıdan önce kesinlikle bir rakam vermeyeceklerini vurgulayan Ahmet Serdaroğlu, asgari ücret hesaplanırken “sefalet ücreti” olarak belirlenmemesi gerektiğinin altını çizdi. Halk için daha refah, daha çağdaş bir yaşam için belirlenecek olan asgari ücretin devleti de kalkındıracağına işaret eden Serdaroğlu şunları kaydetti: “Esnaf da rahatlar. Alım gücü ne kadar normal düzeyde olursa, halk da bir o kadar daha çok kalkınır. İşverenler olmazsa işçiler de olamaz. Bu belirleme yapılırken önce etrafımıza bakacağız, sağlıklı bir fiyat istikrarı sağlanıyor mu piyasada? Devlet yükümlülüklerini yerine getiriyor mu? Sağlık, eğitim, trafik sorunları. Çalışan asgari ücretle bunları ne kadar karşılayabiliyor?” Serdaroğlu, düşük ücret politikası ile bir yere varılamayacağına dikkat çekerek, döngünün adaletli bir şekilde olması gerektiğini belirtti. Makul olmayan bir rakam veya artışın hayat pahalılığıyla endekslenmesi durumunda ise, asla masada tartışmayacaklarını ve ret oyu vereceklerine vurgu yapan Ahmet Serdaroğlu, “Asgari ücretten önce zamların sürprizini görmek bizi de her ne kadar derinden üzse de bakanın sürprizini merakla bekliyoruz” dedi.
“En fazla yüzde 3 ile 5 oranında artabilir” Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası Başkanı Hasan Sungur ise, asgari ücrette en fazla yüzde 3 ile 5 arasında bir miktarın artmasının mümkün olduğuna inanç belirtti. Sungur, “Hayat pahalılığı oranına baktığımızda asgari ücretin fazla artma imkânı yok zaten. En fazla yüzde 3 -5 artış olur diye düşünüyorum. Ama bir rakam verilmesi zor” ifadelerini kullandı. Hasan Sungur, “İşçinin geçinmesi zor, anlıyorum ama diğer taraftan da işveren iş kapatır bir noktada. Devlet işçiye olduğu kadar işverene de destek vermelidir. Esnaf ayakta tutulmalıdır diye düşünüyorum. Her dönem devlet, işverenin cebinden alır işçiye verir” dedi. Hasan Sungur, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na, “Yerel İşgücü Destek Fonu’nda” biriken 170 milyon TL’den her ay özel sektörde çalışan KKTC vatandaşlarına 200 – 300 TL ek maaş desteği verilmesini önerdiklerini ve bakanın bu konuya sıcak baktığını açıkladı. Sungur, “Özel sektör çalışanları bizim evlatlarımız, kardeşlerimizdir. Temennimiz her iki tarafın da masadan memnun ayrılmasıdır” dedi.
GÜNCEL
06 Ocak 2025GENEL
06 Ocak 2025KIBRIS
06 Ocak 2025GÜNDEM
06 Ocak 20253. SAYFA
06 Ocak 20253. SAYFA
06 Ocak 20253. SAYFA
06 Ocak 2025