Güney Kıbrıs’a Ait İnsansız Araştırma Uçağı Türk Tarafında Kayboldu. Bu Tarafta Ne İşi Vardı?
Güney Kıbrıs’ta bulunan “Kıbrıs Enstitüsü”ne ait insansız araştırma uçağının, geçtiğimiz günden bu yana kayıp olduğu haber verildi.
Güney Kıbrıs’ta bulunan “Kıbrıs Enstitüsü”ne ait insansız araştırma uçağının, geçtiğimiz günden bu yana kayıp olduğu haber verildi.
Uzaktan kumandayla idare edilen uçağın, geçtiğimiz gün Güney Lefkoşa’ya bağlı Orunda bölgesinde inişe geçtiği esnada, operatörün direktiflerini kabul etmeye son verdiğini yazan Alithia gazetesi, 4 metre uzunluğunda olan ve 450 metre yükseklikte uçan uçağın, bunun akabinde KKTC istikametinde, kuzeydoğuya yöneldiğini ifade etti.
Uçağın tespit edilmesi için, Rum Polisi, Birleşmiş Milletler (BM) Suç ve Suçlara İlişkin Teknik Komite aracılığıyla KKTC makamlarının haberdar edildiğini yazan gazete, uçağı arama çalışmalarının dün de sürdüğünü, ancak hiçbir sonuç alınamadığını belirtti.
Habere göre, “Kıbrıs Enstitüsü”nden bir yetkili ise gazeteye yaptığı açıklamada, uçağın yakıtının tam olması durumunda, 200 kilometreye kadar yol alabileceğini ifade etti.
Bahse konu durumda ise, uçağın inişe geçmeden önce yaklaşık bir saat uçtuğunu yazan gazete, uçağın yolunu kesebilecek tek doğal engelin, Beşparmak dağları olabileceğinin tahmin edildiğini belirtti.
Bunun gerçekleşmemesi durumunda, araştırma uçağının denize düşmesi veya Türkiye’ye ulaşmasının ihtimal dahilinde bulunduğunu kaydeden gazete, uçağın, çevreyle ilgili hava gözlemleri yapılması amacıyla kullanılmakta olduğunu belirtti.
Bu sebepten dolayı uçağın atmosfer ölçüm cihazlarıyla donatılmış olduğunu kaydeden gazete, Orunda bölgesinin “Kıbrıs Enstitüsü” tarafından araştırma alanı olarak kullanıldığını ekledi.