Biyologlar Derneği ve Girne Düşünce Derneği, bugün Girne’de İklim Değişikliği’nin Neresindeyiz? konulu bir konferans düzenledi.
Girne Dome Otel’de gerçekleşen konferansta, ülke özelinde iklim değişikliğinin yarattığı sorunlar ve buna karşı toplum olarak yapılması gerekenler verilerle aktarıldı.
Girne Düşünce Derneği Başkanı Ziya Tüzel,biyologlar derneği işbirliğinde gerçekleşen konferansta, günümüzde hem dünya hem ülke için önemli bir konu olan İklim Değişikliği konusunun ele alınarak, iklim değişikliği konusunda neredeyiz sorusuna cevap aranacağını belirterek,etkinliğin gerçekleşmesine katkı koyan herkese teşekkür etti.
Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten de küresel iklim değişikliği konusunun önemine vurgu yaparak, alanında uzman isimler olan konferans konuşmacılarının, dünya ve ülke ölçeğinde verileri sunarak küresel iklim değişikliğinde biz neredeyiz sorusunu sorduracağını kaydetti.
Sarpten, konferans sunumlarındna çıkacak sonuçların rapor haline getirilerek, ülkede ilgili makamlara sunulacağını da ifade etti.
Başbakan Tufan Erhürman’ın eşi Çevre Mühendisi Nilden Bektaş da,konferansın önemine vurgu yaparak,çok küçük bir ülke olan ülkenin, boyundan büyük çevre sorunlara sahip olduğuna dikkat çekti.
Fosil yakıtların kullanılmasına rağmen, ağır sanayi olmaması ve küçüklüğü nedeniyle ülkenin, küresel iklim değişikliğine büyük bir katkısı olmadığını söyleyen Nilden Bektaş, buna karşın Kıbrıs’ın, iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülkelerin başında geldiğine dikkat çekti.
Bu gerçekten yola çıkarak, ülkede gerekli planlamaların yapılması ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğine vurgu yapan Bektaş, “ Bu yıl yaşadığımız yoğun yağmurlar ve beraberinde gelen sel felaketi aslında bunların habercisi. Önümüz yaz ve orman yangınlar büyük tehlike arz ediyor bunların da önlemini almak zorundayız .”diye konuştu.
Küresel iklim değişikliğinin var olduğu ve ülkenin bundan olumsuz etkileneceğinin bilinciyle hareket edilerek önlem alınması gerektiğini söyleyen Bektaş, “Dolayısıyla su kıtlığı mı yaşayacağız bunun önlemini almak zorundayız, orman yangınları mı olacak bunun önlemini almak zorundayız .
Su kıtlığı beraberinde tarımı da etkileyecek ;tarım politikalarımızı ya da ektiğimiz tarım ürünlerini mi değiştireceğiz tüm bunların da planlamasını yapmak zorundayız”dedi.
Konferanstan çıkacak sonuçların , yetkili mercilere ve bazı sonuçlara ulaşmasının önemine değinen Bektaş, konferansın gerçekleşmesine katkı koyan herkese teşekkür etti.
Açılış konuşmalarının ardından, İklim ve Enerji Uzmanı Önder Algedik, “ İklim Değişikliği Geldi, Asvalt Betondan Nasıl Kurtuluruz? ODTÜ Sürdürülebilirlik Merkezi Öğretim Görevlisi Doçent Doktor . Ali Muhtaroğlu” Enerji Verimliliği, Sürdürülebilir Tüketim, Faaliyetler ve Gözlemler”, ve ODTÜ Sürdürülebilirlik Merkezi Öğretim Görevlisi Yardımcı Doçent Doktor Bertuğ Akıntuğ ”Yağış ve Sıcaklık Trendleri, Taşkınlar ve Kuraklık Analizi “ konulu sunumlar gerçekleştirdi.
(BRT)