KKTC’de Dört Kişilik Bir ”Aile’nin” Mutfak Masrafı 2 bin 787 Lira!
KKTC'de Dört kişilik bir ailenin sağlıklı yaşayabilmek için mutfağa yaptığı masraf eylül ile ekim arasındaki dönemde yüzde 0,6 oranında arttı!
Ülkemizde dört kişilik bir ailenin aylık mutfak masrafı yükselme eğilimini ekim ayında da sürdürdü.
Geçtiğimiz yılın son ayında 2 bin 606 TL olarak hesaplanan mutfak masrafı ekim ayının son haftası itibarıyla yüzde 6,96 oranında artış göstererek, 2 bin 787 TL’ye çıktı. Mutfak enflasyonunun bir aylık artış oranı ise yüzde 0,6 oranında hesaplandı. Geçtiğimiz yılın ekim ayına göre ise bir ailenin mutfak masrafı yüzde 9,30 oranında hesaplandı.
Eylül ayının ilk haftası ile ekim ayının son haftası arasındaki sürede mutfağa yapılan harcamada sadece 17 TL civarında artış olduğu belirlenirken, balık fiyatlarındaki düşüş dikkat çekti. Ancak, gerek akaryakıt ve elektriğe yapılan zamlar, gerek Türk Lirası’nda hızlanan değer kaybı, gerekse sebze ve meyvede sera ürünlerinin piyasada bot göstermesiyle kasım ayında mutfak enflasyonunun artma eğiliminde olduğu belirlendi. Yapılan zamlar yanında, birçok tarımsal ürüne getirilen yüzde 3 oranındaki FİF’in önümüzdeki dönemde zincirleme zamlara yol açması bekleniyor.
Mutfak harcamalarının sürekli artma eğilimi içinde olduğuna dikkat çeken sendikal çevreler, net asgari ücretin bin 550 TL’de kalmasının sosyal sorunları da beraberinde getireceğine işaret ediyor. Sendikalar, asgari ücretin 2 bin 500 TL’nin üzerinde belirlenmesi gerektiği fikrinde.
DPÖ’ye göre enflasyon yüzde 5,85
Bu arada, Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) 10 aylık enflasyonu (Tüketici Fiyatları Genel Endeksi) yüzde 5,85 olarak açıkladı.
Yapılan açıklamada enflasyon bir önceki aya göre yüzde 1.17, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 6.23 oranında bildirildi.
DPÖ’nün tüketici fiyatlarındaki gelişmeleri izlemek amacıyla 5 ilçede önceden seçilmiş perakende satış yerlerinden derlediği perakende fiyatlara bakıldığında Tüketici Fiyatları Endeks’inde yer olan 12 ana grubun, 9’unda artış, 3’ünde ise azalış meydana geldi.
Bir önceki aya göre, endekste kapsanan 257 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 83 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.
En yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal; yüzde 51.53 ile Ayva, yüzde 40.02 ile Kazak -Yünlü (Çocuk İçin) ve yüzde 37.41 ile Pantolon Gabardin (Erkek İçin) oldu.
En yüksek fiyat düşüşü gösteren ilk üç mal ise; yüzde 39.15 Limon, yüzde 32.48 Ispanak ve yüzde 29.75 Roka oldu.
DPÖ’ye göre, ana mal gruplarına göre bir önceki aya göre değişim oranları ise şöyle gerçekleşti:
“Giyim ve Ayakkabı ana grubunda yüzde 14,88 artış, Mobilya Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetleri ana grubunda yüzde 1,78 artış, Ulaştırma ana grubunda yüzde 1,44 artış, Eğitim ana grubunda yüzde 0,98 artış, Sağlık ana grubunda yüzde 0,33 artış, Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar ana grubunda yüzde 0,22 artış, Haberleşme ana grubunda yüzde 0,13 artış, Eğlence ve Kültür ana grubunda yüzde 0,09 artış, Gıda ve Alkolsüz İçecekler ana grubunda yüzde 0,05 artış, Çeşitli Mal ve Hizmetler ana grubunda yüzde 0,47 azalış, Lokanta ve Oteller ana grubunda yüzde 0,16 azalış, Alkollü İçecekler ve Tütün ana grubunda yüzde 0,10 azalış.”
En yüksek artışın giyim ve ayakkabı ana grubunda gerçekleştiğine dikkat çekilen açıklamada, mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri ana grubunda klima, buzdolabı, elektrikli mutfak robotu fiyatlarındaki yükselişler nedeniyle artış meydana geldi.
Fiyatlardaki diğer değişiklikler ise şöyle:
“Ulaştırma ana grubunda Araba Yıkatma (İşçilik Ücreti), Otomobiller, Akaryakıt fiyatlarındaki yükselişler nedeni ile artı değer yaratt. Eğitim'de Özel Üniversite Ücreti; Sağlık'ta Doktor Muayene Ücreti; Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar'da Fayans, Belediye Su Faturası , Pencere (PVC); Haberleşme'de Cep Telefonu , Cep Telefonu Bataryası, Telsiz Telefon; Eğlence ve Kültür'de Televizyon (LCD) Bakım ve Tamiri, Pastel Boya, Bilgisayar Masa Üstü; Gıda ve Alkolsüz İçecekler'de Toz Şeker , Süzme Bal, Patates, Taze Sebzelerdeki artışlar bu ana gruplarda artı değer yarattı.
En yüksek düşüş gösteren ise Çeşitli Mal ve Hizmetler ana grubu oldu. Çeşitli Mal ve Hizmetler'de Tuvalet Kağıdı, Tuvalet ve Güzellik Sabunu, Altın; Lokanta ve Oteller'de Otel Ücreti; Alkollü İçecekler ve Tütün'de Rakı, Viski fiyatlarındaki indirimler nedeniyle bu ana gruplar eksi değer gösterdi.