Lefkoşa ve Girne Mahkemelerinde odacı kadrosunun yetersizliği gerekçesiyle bir süredir grev yapan Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) ile Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) bugün Cumhuriyet Meclisi önünde eylem yaptı.
8 gündür devam eden greve rağmen hiçbir makama çağrılmadıklarını ve sorunun çözümü için girişimde bulunulmadığını savunan sendikalar, Cumhuriyet Meclisi’ni göreve davet etti.
İki sendikanın Cumhuriyet Meclisi önündeki eylemde sırasıyla KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan ile Kamu-İş Başkanı Sami Dilek birer konuşma yaptı.
Kaptan: Yargının çalışmamasından hiçbir rahatsızlık duymuyorlar
Ahmet Kaptan konuşmasında, sadece maaş alıp, “çevresindekilere rant sağlamak” ve “kendi lüks yaşantılarını devam ettirmek” için “koltuklarda” oturanların, yargının çalışmamasından hiçbir rahatsızlık duymadıklarını belirtti.
Grevi sürdüren sendikaların halen hiçbir makama çağrılıp, soruna çözüm aranmadığını savunan Kaptan, Lefkoşa’da en az 4, Girne mahkemesinde ise en az 1 personele ihtiyaç bulunduğunu, bunun sorunu tamamıyla gideremeyeceğini fakat en azından hafifletebileceğini dile getirdi.
Mahkemelerde yargıçlar artırılırken, onların gözü-kulağı, eli-ayağı ve kalemi-defteri olan odacıların düşünülmediğini kaydeden Kaptan, 5 ay önce Girne mahkemesinde yapılan grevi sendikaların iyi niyetle kaldırdıklarını ancak mahkemelerin tatilinin bitmesinin ardından sorunun bitmediğinin görüldüğüne işaret etti.
Kaptan, mahkemelere personel alınmaması halinde grevlerin süreceğini vurgulayarak, hükümetin kendi yaptığı gayrı yasal işlere dur dediği için mahkemelerden intikam almaya çalıştığını iddia ederek, Meclisi göreve davet etti.
Dilek: Kaos ortamı ve verimsizliği üzülerek izliyoruz
Kamu-İş Başkanı Sami Dilek de grevin bugün 8. gününe girdiğini kaydederek, mahkemelerdeki davaların bir buçuk ya da iki ay ileriye atıldığını söyledi.
3-5 çalışanın dahi atanamadığı ülkede hakim olan kaos ortamı ve verimsizliği üzülerek izlediklerini belirten Dilek, sorunların çözümü için uğraş verdiklerini ve kimsenin sendikaları bu mücadeleden alıkoyamayacağını kaydetti.
6 aydır hükümet tarafından verilen sözlerin tutulmadığını ifade eden Dilek, söz konusu boş görevlere başka birimlerden personel kaydırmanın ya da yeni istihdam yaratmanın şart olduğunu söyledi.
Yalnızca mahkemelerde değil başka işyerlerinde de benzer sorunların bulunduğunu kaydeden Dilek, bundan sonraki yol haritasının belirlenmesi için sendikaların toplanıp görüşeceğini sözlerine ekledi.