Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk olarak onaya sunuşlara yer verildi.
Parti başkanlarına 15’er dakika, milletvekillerine 5 dakika konuşma süresi tanıyan karar oy birliğiyle kabul edildi.
Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, parti başkanlarından ve milletvekillerinden belirtilen süreye uymasını istedi.
“Konuşma sürelerine ne kadar uyarsak o kadar verimli bir toplantı olur” diyen Uluçay, parti başkanlarından sonra Başbakan Yardımcısı ile Başbakan’a söz verileceğini de belirtti. Uluçay, her konuşmacıdan sonra kürsünün dezenfekte edileceğini de belirtti.
Öte yandan Cumhuriyet Meclisi Danışma Kurulu’nun Genel Kurul’un 4 Mayıs pazartesi günkü birleşimin ertelenmesi, Meclis’in 5 Mayıs Salı günü yasama ve denetim gündemiyle toplanması kararı oy birliğiyle kabul edildi.
Genel kurulda ilk sözü YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı aldı. Arıklı, 10 gündür herhangi bir pozitif vaka olmadığını, bunun sevindirici olduğunu kaydederek, artık ekonomiyi konuşmanın zamanı geldiğini belirtti.
Hükümetin hangi sektörlerin açılacağı konusunda muhalefetle görüşmediğini belirten Arıklı, “4 muhalefet partisi olarak bu konuda deklarasyon yayınladık. Muhalefeti yok sayarsanız, uzattığı eli iterseniz bu yükün altında ezilirsiniz. Buna hazırlıklı olun” dedi.
İşsizliğin ödeneğinin bin 500 TL’ye düşürülmesini de eleştiren Arıklı, “İşsiz kalan insanı bir de siz cezalandırıyorsunuz. Bunu akıl ve mantık kabul etmez” dedi. Arıklı, işten durdurmalar konusunda İş Yasası’nın uygulanıp uygulanmadığını da sordu.
Arıklı, maske takma zorunluluğuna da değindiği konuşmasında, “Merdiven altında maske üretiliyor. Standardınız yok. Fiyat standardınız da yok. Denetimi kim yapıyor?” şeklinde konuştu.
Dünyanda ve Türkiye’de cezaevlerinin boşaltılması için af çıkarıldığını belirten Arıklı, “Biz şartlı tahliyeden kimse yararlanmasın diye uğraşıyoruz. Toplum vicdanını rahatsız etmeyen iade ve tahliyelerden söz ediyorum” dedi.
Arıklı, Kıb-Tek’in gereksiz olduğu halde turbo ihalesine çıktığını söyledi, tek bir firmada ile çalışıldığını savunarak “Bu firma Kıb-Tek’e kene gibi yapışan firmalardan biri, Allahtan korkun” ifadelerini kullandı.
Arıklı, elektrik fiyatları konusunda da değinerek, Ekonomi Bakanı’na “Elektriğinizi kesmeyeceğiz demek yetmez, fiyatlarda indirim yapmalısınız” diyerek seslendi.
DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu da konuşmasına, dün kendilerine yapılan COVİD-19 testi için teşekkür ederek başladı. Ataoğlu, hükümetin muhalefetle ve sivil toplumla iş birliği yapmadığını savunarak, “Gelişmeleri basından ve sosyal medyadan öğreniyoruz. Bizlerin de görüşleri alınmalı, açılımlar böyle olmalıydı” dedi.
COVİD 19 testlerinin uzun süredir pozitif çıkmadığını, halkta da bu nedenle bazı gevşemeler olduğunu kaydeden Ataoğlu, geçtiğimiz haftaki konuşmalarda gizli taşıyıcılardan ve geniş kapsamlı taramadan bahsedildiğini anımsattı.
Ataoğlu, bu virüsle daha önceden karşılaşmış olunabileceği konusunda tartışmalar olduğunu kaydederek, “Taramalar yapılsa, bu açılımlara ışık tutabilirdi” dedi.
Tedbirleri de değerlendiren Ataoğlu, “Maske fiyatları fahiş. Fiyatlar sabitlenmeli” şeklinde konuştu.
KKTC’nin yeni inşa edilecek dünyada yerini alabilmesi ve ülkenin kendi ayakları üzerinde durabilmesi için birlikte adım atılması gerektiğini vurgulayan Ataoğlu, “Başkanlık sistemi, kamu reformu, ne gerekirse onları da tartışabiliriz” dedi.
Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda konuşan, DP’nin seçimin 6 ay değil 1 yıl ötelemesinden yana olduğunu anımsatan Ataoğlu, süre olarak sıkıntı yaşanacağını, salgın devam ederse bir ötelemeye daha ihtiyaç doğacağını belirtti.
Ataoğlu, Kıb-Tek’in ihaleye çıkması konusuna değinerek, Ekonomi ve Enerji Bakanı’ndan konuyla ilgili açıklama talep etti.
Ataoğlu, “Halka vereceğimiz güven önemli. Birlikte hareket etmeli, tek bir ağızdan konuşmalıyız” diyerek hükümete seslendi.
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de konuşmasına, “Hükümet ısrarla uzattığımız eli geri çeviriyor ya da görmezden geliyor…” sözleriyle başladı.
Sivil toplum örgütlerinin de görüşlerinin dikkate alınmadığını savunan Özyiğit, “Ben yaparım olur mantığı devam ediyor. Bunu üzülerek görüyorum. Birlikte hareket edebilmeliyiz.” şeklinde konuştu.
Pandemi hastanesinin neresi olduğunu da soran Özyiğit, “Bu toplum neyin nerde olduğunu bilmeli” dedi.
Özyiğit, dünyada sanal klinik uygulaması başlatıldığını, bunun ülkede de yapılabileceğini belirtti.
Hastanedeki bazı tartışmaların çalışanları töhmet altında bıraktığını belirten Özyiğit, bu konuda Sağlık Bakanı’nın açıklama yapması gerektiğini söyledi.
Son haftada testlerin sonuçlarının negatif çıktığını, bunun olumlu olduğunu belirten Özyiğit, “Sonuçlar yapılan testlere göre güzel. Peki, gerçekten durum böyle mi? Tüm insanımızı tarayabilmeliyiz. Gerekli araç gereçleri tedarik etmeliyiz” dedi.
Açılım konusuna değinen ve bu konuda kendileri ile istişare edilmediğini söyleyen Özyiğit, “Bilim Kurulu açılım için ne diyor? Açılabilir miyiz diyor? Yoksa başka endişelerini mi belirtiyor?” şeklinde konuştu.
Ekonomik tedbirlere de değinen Özyiğit, “Türkiye’den para istiyorsunuz. Gelmiyor. Türkiye’nin sıkıntıları var. Bunu görüyoruz. Devlet rica etmez. Gereğini yapar” dedi.
Özyiğit, okulların açılması konusuna da değinerek, Eğitim Bakanı’ndan bu konuda açıklama talep etti.
Özyiğit, elektrik konusuna da değinerek, enerji verimliliği konusunda erteleme olduğunu belirterek, AKSA’ya bağımlı kalınmasından rahatsız olduklarını dile getirdi.
İşsizlik ödeneği konusuna da değinen TDP Genel Başkanı, “Bin 500’ü neye göre tespit ettiniz? Bunların yeniden değerlendirilmesi gerek” dedi.
Özyiğit, iş birliği konusundaki çağrısını yineledi.
GÜNCEL
26 Kasım 2024GENEL
26 Kasım 2024KIBRIS
26 Kasım 2024GÜNDEM
26 Kasım 20243. SAYFA
26 Kasım 20243. SAYFA
26 Kasım 20243. SAYFA
26 Kasım 2024