DOLAR 34,6398 0.23%
EURO 36,4726 0.45%
ALTIN 2.926,750,32
BITCOIN 3192158-6.42706%
Lefkoşa
°

SABAHA KALAN SÜRE

Mecliste rapor kavgası

Mecliste rapor kavgası

ABONE OL
24 Aralık 2019 14:12
Mecliste rapor kavgası
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Meclisi, Girne-Lefkoşa anayolunda 4 gencin ölümüyle sonuçlanan sel felaketine ilişkin araştırma komitesinin raporunu görüştü. Genel Kurulda zaman zaman tansiyon yükseldi  

 

*Denktaş: Komitedeki milletvekillerin düştüğü şerhlere bakılırsa, bu meseleye politika karışmış gibi görünüyor

*Arıklı: Raporda, menfez temiz olsa, girişi ve çıkışı temiz olsa bu olay yaşanmayacaktı diye çok önemli bir tespit var. Sorumlular görevlerini yerine getirmedi

*Özyiğit, Yol neye göre genişletildi, bunu kim denetledi? Belirsizlik var. Projeleri devrettik. İhaleleri Ankara’ya bıraktık. Kontrolü kim yaptı? Bu olacak iş değil

*Toros: Objektif bir sonuç raporu hazırladığımız kanaatindeyim. Sadece tespitlere değil, böyle bir felaket yaşanmaması için önerilere de yer verdik

*Atakan: Sel sularına kapılan aracın korkuluk olmayan yerden yuvarlandığı teyide muhtaç… Görgü tanıkları ile polisin raporu birbiriyle çelişiyor

 *Berova: Dosya Başsavcılık’ta… Başsavcılık bundan sonraki süreçte gerekli kararı verecek, konu yargıya taşınacaksa taşınacak

*Angolemli: Önemli olan rapor hazırlanması değil, sorumluların bulunması ve cezalandırılması. Yaşananlardan ders çıkarmıyoruz

*Özdenefe: Bu raporun geldiği nokta hiç tatmin edici değil… Bakan hemfikir değil, nasıl aşılacak?

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun dünkü birleşiminde Girne-Lefkoşa istikameti üzerinde bulunan Ciklos mevkiinde 5 Aralık 2018’de aşırı yağış sonrasında meydana gelen sel felaketi sonucunda yaşanan can kayıplarıyla ile ilgili olarak trafik güvenliğinde ihmalin olup olmadığını araştırıp açıklığa kavuşturmak amacıyla kurulan komitenin raporunu görüştü.

Rapor, Komite Başkanı UBP milletvekili Özdemir Berova tarafından okundu. Rapor, “Giriş, Lefkoşa-Girne veya Girne-Lefkoşa yolunun mevcut gelişimi,  bulgular ve tespitler, sonuç ve öneriler“ olmak üzere 4 bölümden oluştu.

 

Polisin dosyası Başsavcılıkta 

Berova, sonuç ve öneriler kısmında Polis Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan dosyanın Başsavcılık’ta olduğunu kaydetti. Berova, bu nedenle komitenin meydana gelen olayda herhangi bir şahsın, kurumun kusuru olup olmadığı, eğer kusur varsa kimlere hangi davaların okunması gerektiğine ilişkin sürecin Başsavcılık tarafından sürdürülmesi ve konunun da en erken zamanda sonuçlandırılması gerektiğini düşündüğünü kaydetti.

 

Raporun bütünü komitede oybirliğiyle geçti

DP milletvekili Serdar Denktaş, yerinden söz alarak komitedeki CTP’li ve UBP’li vekillerin HP’li vekillerin şerhlerine ne görüş bildirdiğini sordu. Berova, HP milletvekillerinin raporunun geneline olumlu oy verdiğini, ayrı düşündüğü konulara şerh belirttiğini, bunun komitede konuşulduğunu söyledi.

 

Serdar Denktaş

Denktaş: Meleye politika karıştı

Denktaş, yine yerinden söz alarak “Bu meseleye politika karışmış gibi görünüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Erhan Arıklı
Erhan Arıklı

 

Arıklı: Sorumlular görevlerini yerine getirmedi

YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, rapor üzerine söz aldı. Arıklı, bir gazetenin bu konudaki başyazısından bir kesit okudu.

Arıklı, komite raporunun değerlendirilmesinin, bunun kamuoyuna açıklamasının, olayın sorumlularının bulunmasının ve yargıya sevk edilmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Yaşanan elim olayın sorumluların görevlerini yerine getirmediğini gösterdiğini belirten Arıklı, “Raporda, menfez temiz olsa, girişi ve çıkışı temiz olsa bu olay yaşanmayacaktı diye çok önemli bir tespit var” dedi.

Bu konuda İnşaat Mühendisleri Odası ile Ulaştırma Bakanlığı’nın karşı karşıya geldiğini söyleyen Arıklı, “İhale Türkiye’de yapıldı. Kazanan firma bizim yetkilileri ciddiye almadan yolu yaptı. Proje ve kontrolörlük Türkiye’ye aitti. Her şey bizim dışımızda oldubitti şeklinde bir hava yaratıldı. Bizim irademiz ve bilgimiz dışında bir yol yaptılar, bize teslim ettiler, biz de olduğu gibi kabul ettik, öyle mi? Raporun son bölümü talihsiz. Bütün aşamada KKTC yetkilileri devredeydi. Sorumlu sizsiniz…” ifadelerini kullandı.

Bu olayda topun Türkiye’ye atıldığını belirten ve bunu eleştiren Arıklı, yol yapım ihalelerinde şartnamelerin, plan ve projenin nasıl hazırlandığını da sordu.

 

Özyiğit: Karayollarını devredelim, gitsin

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de rapor üzerine söz aldı. Özyiğit, dörtlü koalisyondan önceki hükümetin söz konusu yolla ilgili karar aldığını, genişletme ve tadilat çalışmasının kendi hükümetleri döneminde başladığını söyledi.

Özyiğit, “Yol neye göre genişletildi, bunu kim denetledi? Belirsizlik var. Projeleri devrettik. İhaleleri Ankara’ya bıraktık. Kontrolü kim yaptı? Bu olacak iş değil. Karayolları Dairesi bostan korkuluğu mu? Niye orda müdür ve görevli personel var? Hiçbir fonksiyonları yoksa orayı da devredelim, gitsin…” şeklinde konuştu.

Osmanlıların ve İngilizlerin köprü ve menfez konusunda yaptığının 1974’ten beri ülkede yapılamadığını belirten Özyiğit, “Bu konuda sınıfta kaldık. Karayolları konusunda da sınıfta kaldık ve bu 4 gencin yaşamına mal oldu” dedi.

Ne projeye ne mühendise ulaşılamadığını söyleyen Özyiğit, “Elbette görüş alalım ama bu ülkenin gerçekleri, kendi coğrafi koşulları var. Bu ülkeye göre projeler yapalım. Bu eksik rapordan üzüntü duyuyorum. Projeye ve mühendise ulaşılmalıydı. Raporda, bizim Karayolları Dairemizin fonksiyonunun olmadığını görmek de çok üzücü” şeklinde konuştu.

Raporların, projelerin Türkiye’den alınması, ülkedeki ilgili birimler tarafından gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Özyiğit, “Birimlerimiz ayağa kalkmalı, sorumluluk almalı, görevini yerine getirmeli” dedi.

 

Toros: Objektif bir sonuç raporu hazırladığımız kanaatindeyim

Meclis’te daha sonra CTP milletvekili ve Komite Başkan Vekili Fikri Toros söz aldı.

Toros, 11 Aralık’ta kurulan komitenin başkanı olduğunu anımsatarak, Haziran 2019’a kadar çalışmalara devam ettiklerini, hükümet değişikliği nedeniyle komite başkanlığı görevini Özdemir Berova’ya devrettiğini söyledi.

Komite ile ilgili olarak önce çalışma yöntemi belirlediklerini söyleyen Toros, başkan olduğu dönemde 6 toplantı yaptıklarını ifade etti, tamamlanmayan çalışmalar için Meclisten ek üç ay daha süre alındığını belirtti. Toros, Meclis’in yaz tatiline girdiğini, çalışmaların bu nedenle  ekimde başladığını anlattı.

Komite toplantılarına katılan, kendi bakış açılarını ve katkılarını esirgemeyen kurumlar olduğunu söyleyen ve bunları Meclis kürsüsünden aktaran Toros, “Objektif bir sonuç raporu hazırladığımız kanaatindeyim. Sadece tespitlere değil, böyle bir felaketin yaşanmaması için yol göstergesi önerilere de yer verdik. Rapor olumlu bir sonuç veriyor. Katkı koyan paydaşlara ve komite üyelerine teşekkür ediyorum” dedi.

 

Toros, “Her bulduğum fırsata standartların AB formlarında olması gerektiğini ifade ediyorum. Bu felaketin standart eksikliği nedeniyle yaşandığı ortada. Yol ve trafik standartları AB direktifleri ile uyumlaştırmalı. İster Ankara’da ister Lefkoşa’da olsun, yapılan tüm sözleşmelerde AB standartları esas olmalı. Uygunluk akreditesi standart kurumları tarafından denetlenmedi. Standartların yolda ve trafikte değil, sağlıkta, gıdada, hijyende, her alanda olması gerek” şeklinde konuştu.

Toros, komite raporunun ilgili mercilere dağıtıldığını, gerekli takibin de yapılacağını belirtti.  CTP Milletvekili Fikri Toros, “Umarım bir daha böyle acılar yaşanmaz, hükümet ülkemizin hak ettiği koşullara ulaşması için standartların sağlanması için gereğini yapar” dedi.

 

Hüseyin Angolemli

Andolemli: Önemli olan sorumluların cezalandırılması

TDP milletvekili Hüseyin Angolemli de rapor üzerine söz aldı.

Angolemli, “Önemli olan rapor hazırlanması değil, sorumluların bulunması ve cezalandırılması. Yaşananlardan ders çıkarmıyoruz” dedi.

Yolların karanlık, çizgisiz, çukurlu olduğunu belirten Angolemli, kendisinin de insanların da gece evlerine gitmek için akla karayı seçtiğini söyledi.

Ana yollardaki refüj eksikliklerine dikkat çeken, ana yollara pek çok noktadan çıkış olduğunu söyleyen Angolemli, ülkede her an trafik kazası meydana geldiğini ama önlem alınmadığını söyledi.

Hüseyin Angolemli, “Başıboş bir memlekette yaşıyoruz. Faturasını halk ödüyor. Bu yolları güvenli hale getirmek zorundayız. Meclis trafik konusunu çözmeli. Başka yolumuz yok” dedi.

 

Atakan: Raporda teyide muhtaç bilgiler ver

Milletvekillerinin ardından Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan da söz aldı.

Atakan, bakanlığının yaşanan bu olayın bileşenlerinden sadece biri olduğunu, Genel Kurul’daki bazı konuşmacıların bu olayın müsebbibi olarak bakanlığı göstermesinin doğru olmadığını ifade etti.

Atakan, Ciklos’ta yapımına 2018’de başlanan projenin yol genişletme değil, tadilat ve tamir projesi olduğunu kaydetti. Bakan Atakan, raporu önemli bir çalışma olarak gördüğünü, raporun hazırlanmasına bakanlığın da diğer kurumların da katkıda bulunduğunu söyledi.

Tolga Atakan, “Raporda, Karayolları Dairesi, diğer bakan ve bakanlıkların da görevlerini yerine getirmediği yer aldı. Bunu önemsiyorum ama raporda teyide muhtaç bilgiler var.  Bunların tekrardan düşünülmesi gerek” dedi.

Atakan, bahse konu aracın korkuluk olmayan yerden yuvarlandığının teyide muhtaç olduğunu, görgü tanıklarıyla polisin raporunun birbiriyle çeliştiğini dile getirdi.

 

“Piknik alanından gelen su korkulukları söktü”

Ulaştırma Bakanı menfezlerin dolu olduğu bilgilerinin de teyide muhtaç olduğunu belirtti. Atakan, bahse konu bölgede oto korkuluk eksikliği bulunmadığını ancak Boğaz Piknik Alanı’ndan gelen suyun yarattığı erozyonun varolan korkulukları yerinden söktüğünü savundu.

 

“Tıkanıklık menfezlere taşınan molozlardan kaynaklandı”

Bakan Atakan ayrıca, menfezlerin önceden temizlenmiş olduğunu, tıkanıklığın sel suları tarafından menfezlere taşınan molozlardan kaynaklandığını kaydetti.

Atakan, “Bu süreçte ciddi dersler alındığı ortada” şeklinde konuştu.

Atakan, çevre konusunda duyarsızlık devam ettikçe istenildiği kadar güzel ve bilimsel çalışma yapılsa da tıkanıkların süreceğini belirtti.

2020’de hayata geçirilecek master planda KKTC Karayolları’nın rolünün etkinleştirileceğini belirten Atakan, zamanı geldiğinde bunun Meclis’le de paylaşılacağını söyledi.

Atakan, raporla hemfikir olmadığı bazı noktalar bulunduğunu söyledi.

 

Fazilet Özdenefe

Özdenefe: Bakan hemfikir değil, nasıl aşılacak?

CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe bu sırada söz alarak, bakanın raporla hemfikir olmadığını söyleyerek, bunun nasıl aşılacağını sordu. “Proje, genişletme projesiyse bu proje neden sunulmadı, nerededir bu proje?” diye soran Özdenefe, raporun oy birliğiyle geçtiğini ancak iki milletvekilinin şerh sunduğunu o zaman nasıl onay verdiklerini sordu. “Bu raporun geldiği nokta hiç tatmin edici değil” diyen Özdenefe, detaylı bilgi istedi.

 

Berova: Bakanın ayrı düşmesi normal

UBP Milletvekili, Araştırma Komitesi Başkanı Özdemir Berova, rapor hazırlanırken HP milletvekillerinin ayrışık düşüncelerinin söz konusu olduğunu, bu düşüncelerin de rapora şerh olarak konduğunu belirtti.

Berova, araştırma komitelerinin yargı organı olmadığını, bulgu ve tespitleri belirlediğini, görüşleri ortaya koyduğunu söyleyerek, yasama ve yürütmenin iki farklı organ olduğunu dolayısıyla bakanın da komite raporuna ayrışık düşünmesinin normal olduğunu kaydetti.

Raporun iç tüzük ve teknik kurallara uygun hazırlandığını dile getiren Berova, bu konunun mahkemede olmadığını, dosyanın Başsavcılık’ta olduğunu, Başsavcılığın bundan sonraki süreçte gerekli kararı vereceğini, konunun yargıya taşınacaksa taşınacağını belirtti.

Berova, raporun objektif bir şekilde ortaya çıktığını söyledi.

Berova’nın konuşmasıyla Girne-Lefkoşa ana yolunda 5 Aralık 2018’de meydana gelen sel felaketinin oluşum nedenleri ve sonucunda yaşanan can kayıplarıyla ilgili yol ve trafik güvenliği konusunda ihmalin olup olmadığıyla ilgili meclis araştırma komitesinin raporunun görüşülmesi tamamlandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r