Nitelikli Personel Arayanlar Bu Özel Haber Sizin İçin
Tutar inşaat ve danışmanlık hizmetleri direktörü iş adamı Mustafa Tutar ve Genel koordinatörü Nermin yeşilkuşak ile hoş bir sohbetin ardından 3, dünya ülkelerinden nitelikli uzman personel getirmek isteyenler için merak edilenleri sorduk.
Tutar İnşaat ve Danışmanlık Hizmetleri hangi alanda, ne zamandan bu yana hizmet vermektedir?
Mustafa Tutar: “Üçüncü dünya ülkelerinden nitelikli iş gücü getirerek iki yıldır danışmanlık hizmeti veriyoruz.”
Danışmanlık hizmeti verdiğiniz şirketlerden talepler ne doğrultuda?
Mustafa Tutar: “Geçtiğimiz dokuz ay içerisinde 400 yabancı iş gücü talebi vardı ancak bugüne kadar 140 kalifiyeli iş gücünü ülkeye getirebildik.”
Yabancı işgücü hangi ülkelerden karşılanıyor?
Mustafa Tutar: “Yabancı işgücünü üçüncü dünya ülkeleri olan Vietnam, Sri Lanka, Endonezya, Filipinler, Pakistan ve Bangladeş’ten getiriyoruz ve yabancı işgücü talep eden şirketlere danışmanlık hizmeti veriyoruz.”
Sadece 3. dünya ülkeleri ile mi çalışıyorsunuz?
Mustafa Tutar: “Kıbrıs’ın yanı sıra Türkiye ve çeşitli ülkelere de danışmanlık hizmeti veriyoruz.”
Piyasada kalifiye eleman eksikliği var mı?
Mustafa Tutar: “Ülkemizde günden güne artan yabancı iş gücü talebi var. Bu yıl, çok büyük talepler oldu. Gerçekten piyasanın kalifiyeli elemana ihtiyacı olduğunu gördük.”
İş gücü açığı karşılamakta öncelikli tercih ettiğiniz ülke nereler?
Mustafa Tutar: “Önceliğimiz her zaman yerel iş gücü talebine karşılık vermek. Aksi takdirde hangi yerde boşluk varsa şirketlerin taleplerini yerine getirebilmek için istenilen branş ve teklifler üzerine üçüncü dünya ülkelerinden nitelikli iş gücü getiriyoruz.”
Merak edilen sorulara Şirketin Genel Koordinatorü Nermin yeşilkuşak'la devam ediyoruz
Yabancı iş gücü kimlerden oluşuyor, maaşlar tatmin edici mi?
Nermin Yeşilkuşak: “Çoğunun belge ve diploması var. Çeşitli ülkelerde çalıştıklarına dair ellerinde sertifikaları da var. Çalışanlara asgari ücret veriliyor. Bu rakam, işverenin isteği üzerine artış gösterebilir.”
Üçüncü dünya ülkelerinden KKTC’ye yabancı iş gücü getirmede bir kriter var mı?
Nermin Yeşilkuşak: “Öncelikle, yurt dışındaki acentelerle irtibata geçerek nitelikli elemanları belirlemeye çalışıyoruz. Söz konusu kişinin ‘sertifikası ve ya diploması var mı?’ ona bakıyoruz. Her kişi için bankaya 1250 Euro teminat yatırıyoruz. Bu sayede üçüncü dünya ülkelerinden gelecek olan kalifiyeli personeli güvence altına alıyoruz. Eğer söz konusu kişi, istihdam edilemezse, mağduriyetinin giderilmesi ve yeniden ülkesine dönebilmesi için bunu yapıyoruz. Söz konusu kişilerin ülkelerinde sicil dosyaları ve sağlık kontrolleri yapılıyor. Kişiler, bu şekilde belirleniyor. Aynı işlem adaya geldiklerinde de yapılıyor.”
Ülkeye getirilen yabancı çalışanların hakları için yasal bir mevzuat var mı?
Nermin Yeşilkuşak: “Ülkeye getirilen kalifiyeli çalışanların en fazla dört yıllık sözleşmesi oluyor. Ancak söz konusu şirketin 15 gün demene süreci içinde çalışanı beğenmemesi durumda sözleşme işveren tarafından tek taraflı fes edilebiliyor. Biz de söz konusu işçinin her şeyini üstleniyor ve bunun takibini yapıyoruz.”
İşe girdikten sonra bu kişilerle bağlantı devam ediyor mu?
Nermin Yeşilkuşak: “Çalışanların ihtiyaçlı yerlere yerleştirdikten sonra sözleşme süresince takibini yapmaya devam ediyoruz.”
Gerekli ücreti çalışan mı, acenteler mi ödüyor peki?
Nermin Yeşilkuşak: “Danışmanlık ücretlerini acenteden alıyoruz. Çalışandan herhangi bir ücret talebinde bulunmuyoruz . Bizim için güvenlik önemlidir. Herhangi bir sıkıntı olduğu takdirde söz konusu şahsı ülkesine geri gönderiyoruz.”
Konusunda uzman kadrosu ile hızlı ve sorunsuz iş gücü