Sol Hareket’ten Feminist Tarihten Sol’a Dersler paneli

Sol Hareket, Feminist Tarihten Sol’a Dersler panelini Sol Hareket Genel Merkezi’nde düzenledi.

Panele konuşmacı olarak Dr. Ömür Yılmaz ve Avukat Çise Atlas katıldı. Panelin moderatörlüğünü Sol Hareket Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sekreteri Semen Saygun yaptı.

Dr.Ömür Yılmaz konuşmasında feminizmin tarihine, birinci, ikinci ve üçüncü dalga feminizmine yer verdi.Bunun daha çok batı feminizminin gelişimi olduğunu feminizmin tek bir gelişimi olmadığını, farklı coğrafyalarda farklı tarihsel süreçler yaşandığını vurguladı.Birinci dalga feminizmin çoğunlukla yasal haklar ve seçme seçilme hakkı üzerinden yürütüldüğünü, liberal bir hareket olduğunu ama alternatif mücadelelerin de o yıllarda görüldüğünü söyledi. İkinci dalga feminizmde 1960 larda , sivil haklar hareketinin,savaş karşıtlığının, üçüncü dünya ülkelerinde sömürgeciliğe karşı hareketlerin etkileşimini gördüğümüzü söyleyen Ömür Yılmaz, kadının bedeni üzerindeki özgürlüğünün ön plana çıktığını ve ‘Bedenim benimdir.’ ‘Kişisel olan politiktir.’ söylemlerini bize ikinci dalga feminizmin kazandırdığını, üçüncü dalga feminizmde toplumsal cinsiyet kavramının ortaya çıktığını ve bakış açısının da değişmesiyle evrensel bir ezilmişliğin var olup olmadığını, kadın kimliğinin de sorgulandığını sözlerine ekledi. Üçüncü dalga feminizmde ortaya çıkan Kesişimsellik Kuramı ve Kuir Kuramı üzerinde de duran Ömür Yılmaz, feminist kuramcıların kimlik politikalarına bakışından örnekler verdi.’’Kimlik durağan bir şey değildir kimlik değişebilir.Feminist anlayışa göre kimlik,etnik kökene bağlanamaz. Sol ideoloji bunu iyi tahlil etmeli ve ona göre bir mücadele örmelidir.Şu anda bir işgalin ötesinde bir sömürgecilik yaşıyoruz ve bu çıkmazdan kurtulmanın yolu, feminizmin Kesişimsellik Kuramını da göz önüne alarak yeni bir kimlik oluşturup, mücadele etmekten geçer.Feminizm her türlü tahakküm ilişkisine karşı olduğuna göre içimizdeki farklı ezilmişlikleri de görerek bir ortak mücadele vermemiz gerekir.Onu görmezsek bir araya gelip mücadele veremeyiz.’’dedi.

Panelin ikinci bölümünde Lefkoşa Belediyesi Sığınma Evi avukatı Çise Atlas konuştu. Avukat Çise Atlas şiddetle mücadele ederken karşılaştıkları en büyük sorunun kadınların yaşadıklarının devlet politikaları ile uyumlu olmaması olduğunu söyledi. Çise Atlas ’’Kadınlar ekonomik çaresizlikler yaşıyor ve bunun onları şiddet döngüsünden çıkaramıyor,devlet olarak kadınlara ekonomik destek vermezsek onları şiddet döngüsüne yeniden iteriz.’’ dedi. Konuşmasına örnek olaylarla devam eden Çise Atlas, günlük yaşamdaki tahakküm ilişkilerini anlatmakta zorluklar yaşadıklarını ve kadına şiddetle mücadele eden politikaların geliştirilmesi gerektiğini, yaşanan her olayda zorluklar, çaresizlikler yaşadıklarını ve çözmekte zorlandıklarını sözlerine ekledi.

Sunumların ardından panelde, katılımcıların soruları ve katkıları yer aldı.

Benzer Videolar