istanbul manzara

SSB müjdeyi verdi! Uzun menzilli füzeler kullanıma hazır
110 okunma

SSB müjdeyi verdi! Uzun menzilli füzeler kullanıma hazır

ABONE OL
1 Ağustos 2022 21:33
SSB müjdeyi verdi! Uzun menzilli füzeler kullanıma hazır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son yıllarda Türkiye insansız hava araçları alanında büyük bir ilerleme sağladığı için SİHA’lara özel geliştirilen mühimmatlar da göz önünde oldu ve basında kendine daha fazla yer buldu. Fakat Roketsan, birçok farklı türde füze tipi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu doğrultuda geliştirilen TRLG füzelerinin ise özellikleri mevcut sınırları aştı.

150 km menzile sahip TRLG füzesi özellikleri!

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, bugün yaptığı açıklamada TRLG füzelerinin özellikleri itibariyle bir üst seviyeye taşındığını söyledi. Burada özellikle 150 km menzilli lazer işaretlemeli yüksek hassasiyete sahip TRLG füzelerinin hizmete hazır hale geldiğini söylemesi dikkatleri çekti.

Bunun en büyük nedeni ise Roketsan tarafından geliştirilen TRG ve TRLG füzelerinin geçtiğimiz dönemde en yüksek 90 km menzile ulaşabiliyor oluşu. Tabii bu veri de aslında TRG-300 Blok-II için geçerli. Daha sonraki dönemde geliştirmeler ile birlikte ortaya çıkan Blok-III ile etkili menzili 120 km’ye kadar uzatıldı.


Atmaca füzesinde dışa bağımlılığı bitiren adım!

Atmaca füzesinde dışa bağımlılığı bitiren adım!

Yerli imkanlarla geliştirilen Atmaca füzesine Kale’nin KTJ 3200 turbojet motoru entegre edilerek dış bağımlılık bitirilecek.

Bugün yapılan açıklamadan anladığımız kadarıyla benzer geliştirme süreci tüm TRLG ailesinde sürdürülüyor. Tabii hepsinin menzili 150 km olmayacaktır. Zira ihtiyaç doğrultusunda yüksek hassasiyet, patlayıcı gücü, maliyet, ivmelenme ve seyir hızı gibi birçok unsura göre üretim ve tasarım yapılıyor.

Buna örnek olarak Kasırga füzeleri verilebilir. Blok-I ile 120km etkin menzile ulaşan Kasırga’nın menzili Blok-II ile 90 km’ye düştü. Fakat bununla birlikte etkili yarıçapı 70 metreden 80 metreye çıkartıldı. Benzer bir şekilde taşıdığı savaş başlığı da 105 kg’den 190 kg’ye yükseltildi. Yani etkin menzil kısalmış olsa da patlayıcı yükü yüzde 90’a yakın bir oranda artırıldı.

TRLG füzesi

Buna ek olarak İsmail Demir, Atmaca, Bora ve Yıldırım füzelerinin de hizmete hazır olduğunu söyledi. Tabii bunların bir kısmının halihazırda envanterde olduğu biliniyor. Bora füzesi 300 km’ye yakın bir menzile sahip. Yıldırım füzesi ise 3+1 bloktan oluşuyor.

Yıldırım füzesinin 300, 600 ve 900 km menzile sahip 3 farklı versiyonu bulunuyor. Tabii aynı seriye ait olsalar da etkin menzili, patlayıcı yükü, kullanılan motorlar ve hızları değişiklik gösteriyor. Ek olarak, 2 bin 500 km menzile sahip Blok-IV’ün de geliştirme aşamasında olduğunu biliyoruz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

Alış
Satış
a
a
0,0