istanbul manzara

Tatar: Egemenliğimizi hiçbir zaman pazarlığa açmayız
171 okunma

Tatar: Egemenliğimizi hiçbir zaman pazarlığa açmayız

ABONE OL
25 Temmuz 2021 13:25
Tatar: Egemenliğimizi hiçbir zaman pazarlığa açmayız
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Beyarmudu şehitlerini anma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin uluslararası hukuka ters düşen bir uygulama içinde olmadı kaydetti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar,  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Anavatan Türkiye’nin desteğiyle yeni bir siyasetle yoluna devam ettiğini vurguladı.

Kıbrıs’ta anlaşmanın ancak egemenlik temelinde yan yana yaşayan iki devlet  şeklinde olabileceğini yineleyen Tatar, Maraş konusunda da önemli mesajlar verdi.

Milli Mücadele yıllarında şehit edilen 6 Beyarmdu  sakini için Beyarmudu Şehitliği’nde tören düzenlendi.

Tören, protokol sırasına göre anıta çelenklerin konulmasıyla başladı. Ardından saygı atışı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi. Törende ilk konuşmayı şehit yakını Hüseyin Kafa yaptı. “Vatan topraklarında bugün hür yaşıyor, çocuklarımızı, özgürce büyütüyorsak şehitler ve kahraman gaziler sayesindedir” diyen Kafa, Beyarmudu’nun konumu ve Türk köyü olması nedeniyle önemine vurgu yaptı. Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip de, şehitler anıtının yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek, bu yıl ilk kez resmi olarak şehitlerin törenle anıldığını belirtti.

Anma töreniyle şehitlere olan vefanın geç de olsa yerine getirildiğini vurgulayan Edip, tüm şehitleri rahmetle andı, gazilere de şükranlarını sundu. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, törendeki konuşmasında Kıbrıs meselesi ve Maraş konusuna değindi önemi mesajlar verdi. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harikatı’nın 47. yıldönümünün kutlama programı çerçevesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yaptığı ziyarete değinen Cumhurbaşkanı Tatar, önemli günler yaşandığını, tüm dünyaya önemli mesajlar verildiğini söyledi.

Gelinen aşamada yıllardan beri özlenen iki devlet ve egemenlik temeli dışında bir anlaşmanın olamayacağını Türkiye Cumhuriyeti’nin de  resmi siyaset anlamında tarihe not ettiğine vurgu yapan Tatar, bu sürece Kıbrıs Rum Yönetiminin tüm görüşmelerde iyi niyetden yoksun tutumuyla gelindiğinin altını çizdi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Anavatan Türkiye’nin desteğiyle yeni bir siyasetle yoluna devam ettiğini vurgulayan Tatar, “Anlaşma olacaksa ancak egemenlik temelinde yan yana yaşayan iki devlet  şeklinde olacak. Egemenliğimizi hiçbir zaman pazarlığa açmıyoruz” dedi.

Tatar, törendeki konuşmasında Maraş açılımına da değindi. Maraş açılımının bir gelişme olduğunu ifde eden Tatar, Maraş’ın bir anlaşma durumunda iadesinin söz konusu olduğunu ancak o anlaşmanin hiçbir zaman olmadığını dile getirdi. Kıbrıs Rum yönetiminin tüm fırsatlara rağmen hiçbir zaman iyi niyetini ortaya koymadığının altını çizen Cumhurbaşkanı Tatar, 47 yıldır kapalı olan Maraş’ın artık insanlığa açılması gerektiğinin altını çizdi.

Maraş’ta kamu alanlarının halkın hizmetine açıldığını hatırlatan Tatar, son alınan karala yüzde üç buçukluk bir bölümün askeri bölgeden çıkarılarak sivil iradeye devredilerek, hak sahiplerinin kullanımına açılacağına dair mesaj verildiğini söyledi. Vakıflar İdaresinin belgelerine göre Maraş’ın Osmanlı’dan kalan ata yadigarı topraklar olmasına rağmen, uluslar arası hukuğa göre 1974 tapularının tanındığını belirten Tatar, yasal mevzuata taşınmaz mal komisyonunun karar vereceğini söyledi. Tarar, Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak uluslararası hukuğa ters düşecek bir uygulama içerisinde olunmadığını bir kez daha altını çizdi. Tatar,  “Bizim niyetimiz mağduriyetlerin önlenmesidir. İnsan hakları çerçevesinde oraya bir açılım getiriyoruz” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Tatar, Doğu Akdeniz’de yaşanan sürece değinerek gelinen aşamanın yeni bir siyasi anlayışı doğurduğunu kaydetti. Aziz şehitleri rahmetle anan Tatar, gazilere de şükran sundu.  Din görevlisi tarafından şehitler için dua okunmasıyla tören sona erdi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

Alış
Satış
a
a
0,0