istanbul manzara

Türkiye, dünyada ilk örnek olacak..!
128 okunma

Türkiye, dünyada ilk örnek olacak..!

ABONE OL
25 Temmuz 2021 08:19
Türkiye, dünyada ilk örnek olacak..!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Muharip İnsansız Uçak Sistemi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Güvenlik Uzmanı Mete Yarar, ‘Anadolu’nun SİHA’ya dönüştürme konsepti Türkiye’nin konseptidir. Bir geminin tamamen insansız sistemlerle donatılmış olması dünyada ilk örnek olacak. Türkiye yaptıklarıyla Karabağ savaşında kendini kabul ettirdi. Türkiye artık doktrinleriyle beraber gidiyor.’ dedi.

CNN Türk canlı yayınına katılan Güvenlik Uzmanı Mete Yarar, Baykar’ın geliştirdiği Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Mete Yarar, bu sistemin sadece karadan kalkmayacağını, çok maksatlı çıkartma gemisi olarak hayata geçirilecek olan ve daha sonra bir SİHA gemisine dönüştürülecek olan Anadolu’da kullanılacak bir sistem olduğunu belirtti.

2023 yılına gelindiğinde öncelikle TB3’lerin kalktığı gemi ile Amerika’nın F-35’lerle yaptığını Türkiye’nin yeni sistemlerin entegre edildiği Anadolu gemisi ile yapacağını anlatan Mete Yarar “Size birisi rest çektiğinde sizin de onların önlerine koyabileceğiniz alternatifleriniz olması gerekiyor. Veya sizin o masaya geldiğinizde sıkışmadığınızın gösterilmesi gerekiyor.” dedi.

Türkiye’nin bugüne kadar dışardan aldığı çözümlerin tamamının üretici ülkenin kendi çözümlerini dayatmasıyla mümkün olduğunun altını çizen Yarar “Anadolu’nun SİHA’ya dönüştülme konsepti Türkiye’nin konseptidir. Bir geminin tamamen insansız sistemlerle donatılmış olması dünyada ilk örnek olacak. Türkiye yaptıklarıyla Karabağ savaşında kendini kabul ettirdi. Türkiye artık doktrinleriyle beraber gidiyor.” dedi.

BAYKAR FİRMASINDAN MİUS SÜRPRİZİ
BAYKAR firması geçtiğimiz günlerde Muharip İnsansız Uçak Sistemi’nin ilk kavramsal tasarım görüntülerini sosyal medyadan paylaştı. Yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

“Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) projemizin kavramsal tasarım görsellerini ilk kez paylaşıyoruz. Milletimize ve tüm İslam alemine sağlıklı ve mutlu bir Kurban Bayramı dileriz.”

SELÇUK BAYRAKTAR DA VİDEOYLA TANITTI
BAYKAR Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar da paylaştığı videoyla MİUS projesini tanıttı.

Selçuk Bayraktar yaptığı açıklamada, “Hedefimiz, genç mühendis ve teknisyen kardeşlerimle geliştirdiğimiz MİUS prototipinin ilk uçuşunu Cumhuriyetimizin 100. yılında gerçekleştirmek. Geleceğin yarışlarına bugünden hazırlanarak teknolojide lider olmak. İnsansız Savaş Uçağı (MİUS) projemizin 12 yılı aşkın süredir hayalini kuruyorduk. AKINCI’nın seri üretime geçip olgunlaşmasıyla birlikte son dönemde çalışmalarımız hız kazandı.

Geliştirdiğimiz bu projenin devam eden kavramsal tasarımlarını paylaşmış oluyoruz. Halihazırda dünyada bu alanda geliştirme çalışmaları yürütüyor. İnsansız savaş uçaklarının, aynen SİHA’larımızda olduğu gibi hava muharebe konseptini değiştireceği, gelecekte 5.nesil savaş uçaklarının yerine geçeceği öngörülüyor. MİUS projemizi de aynen Bayraktar TB3’de olduğu gibi tümüyle öz kaynaklarımızla yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

“MÜHİMMATLARINI GÖVDE İÇİNDE TAŞIYABİLECEK”
“MİUS ses hızına yakın bir seyir süratiyle görev yapacak” diyen Selçuk Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti: “Sonraki prototipleri ise ses hızının üstüne çıkarak süpersonik kabiliyette olacak. 1.5 tona yakın mühimmat ve faydalı yük kapasitesine sahip olacak. Hava-Hava, Hava-Yer akıllı füzeleri ve seyir füzeleri taşıyabilecek. Radara az görünür tasarıma sahip olması için mühimmatlarını gövde içinde taşıyabilecek. Radar görünmezliğinin ön planda olmadığı görevlerde mühimmatlarını kanat altında da olabilecek. Dünyada bu alanda geliştirilmiş diğer prototiplerden farklı ve büyük bir kuvvet çarpanı oluşturacak önemli bir yönü ise TCG Anadolu sınıfındaki kısa pistli gemilerden iniş ve kalkış yapabilecek olması. Katapult yardımı olmadan TCG Anadolu’dan kalkmasını hedefliyoruz. Yakalama kabloları ve kanca yardımı ile gemiye inebilecek.”

“AGRESİF MANEVRA KABİLİYETİNE SAHİP OLACAK”
Bayraktar konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Hava aracımızın tasarımında dünyadaki diğer insansız savaş uçaklarından ayıran unsur ise dikey kuyrukları ve önde bulunan kanard dediğimiz yatay kontrol yüzeyleri. Bu kontrol yüzeyleri sayesinde agresif manevra kabiliyetine sahip olacak. Böylelikle önleme, kaçınma ve yakın muharebe manevralarını geliştirdiğimiz yapay zeka bilgisayarları sayesinde otonom olarak yapabilecek. Farklı kabiliyete sahip MİUS’lar yapay zekayla donatılmış akıllı filo otonomisi sayesinde dost savaş uçaklarıyla birlikte görev yapabilecek. Aynı akıllı filo otonomisi kabiliyeti sayesinde MİUS daha yüksek kapasiteye sahip son nesil insanlı savaş uçaklarına karşı muharebe de icra edecek.

Hem insansız muharebenin getirdiği tüm üstünlükleri hem de akıllı filo otonomisi ve maliyet etkinliği ile hava muharebelerinde yeni bir çığır açacağını düşünüyorum. Hedefimiz, 2023’te MİUS prototipimizin ilk uçuşunu gerçekleştirmek… Daha önce de ifade ettiğim ve SİHA’larımızın dünyada yakaladığı başarının anahtarı olan bir hususu tekrar vurgulamak isterim. Geleceğin yarışlarına bugünden hazırlanıp, dünyanın gittiği yerde lider olmaya çalışmalıyız.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

Alış
Satış
a
a
0,0