Yahudi Soykırımından Kurtardığı 669 Çocukla Yıllar Sonra Habersizce Bir Araya Getirildi – Konukların Kimliklerini Öğrenince Gözyaşlarını Tutamadı!
‘Sör’ Nicholas Winton 1909 yılında Londra’da dünyaya geldi. Annesi ve babası Yahudi asıllıydı ve İngiltere’ye taşınmışlardı. Nicholas’ı vaftiz ettikten sonra Hristiyan bir çocuk olarak yetişmesini sağladılar. Alman-Yahudi karışımı soyadları Wertheim’i ise İngiltere’ye taşınınca Winton olarak değiştirdiler.
Borsacı Nicholas Winton, 1938 yılında tatil yapmak için İsviçre’ye gitmeyi planlıyordu. Daha sonra fikrini değiştirdi ve Prag’a gitti. Burada Martin Blake ismindeki bir adamla tanıştı. Adam kendisinden yardım istedi.
Winton, kurduğu bir dernek ile Almanlar tarafından tehdit altın olan Yahudi çocuklara yardım etmeye başladı.
Prag’ın merkezindeki Vaclac Meydanı’nda kaldığı otelinde derneğinin temellerini attı.
Alman nazilerinin 9 Kasım 1938 gecesi Yahudilere ait ev ve iş yerlerine düzenledikleri saldırıya verilen isim Kristal Gece olarak geçmektedir. Yahudi çocuklar için çalışan Winton da Britanya yetkilileri ile yaptığı görüşme sonrasında 17 yaş ve altındaki çocukların Britanya'ya kabul edileceği sözünü aldı. Çocukların tek ihtiyacı olan güvenli bir ortam ve eve dönebilmelerine olanacak sağlayacak kadar para kazanmaktı.
Önlerinde en büyük engel ise çocukları Britanya’ya götürmek için Hollanda’dan binecekleri feribottu. Kristal Gece’nin ünü dünyaca bilinmesine rağmen Hollandalı sınır polisleri Yahudileri Almanya’ya geri yolluyorlardı.
Ancak Britanya hükümeti ile tekrardan bir görüşme yapan Winton, 669 Yahudi çocuğun dönemin Çekoslavakya’sı üzerinden Britanya’ya aktarılmasını sağladı.
Winton’ın annesi ise çocuklara bakacak aileler bulmak konusunda oğluna yardımcı oldu.
250 çocuktan oluşan bir grup Prag üzerinden 1 Eylül 1939 tarihinde Britanya’ya gidecekti. Hitler’in Polonya’yı işgali ve II. Dünya Savaşı’nın başlangıcı ile o çocuklar asla Britanya’ya kalkan trende yer alamadılar.
Trene binmesi planlanan o çocuklardan sadece ikisi hayatta kalabildi.
Winton yaptıklarından eşine bile söz etmemişti. Eşi Grete her şeyi 50 yıl sonra tavan arasında bulduğu bir not defteriyle öğrendi.
Not defterinde Winton’ın kurtardığı çocukların isimleri ve fotoğrafları yer alıyordu.
Grete not defterini bir gazeteciye ulaştırdı. Winton bu sayede BBC’de yayınlanan bir programa davet edildi.
Winton’ın programa katıldığı anlarda bilmediği şey ise bütün davetlilerin hayatını kurtardığı o çocuklar olduğuydu.
Nicholas Winton, 28 Ocak 2014 tarihinde Çekya’nın en yüksek onur nişanı olan Beyaz Arslan Nişanı ile ödüllendirildi.
Winton 2015 yılında 106 yaşındayken hayatını kaybetti.
Sör Nicholas Winton’ın hayatını kurtardığı çocuklarla bir araya getirildiği programdaki duygu yüklü anları hemen izleyin!
Bugün Yahudi Soykırımı’ndan geriye fazla insan kalmadı. Tarihte gerçekleşen acımasız olayların bir daha yaşanmaması için konu hakkında bilgilenmek ve bilinçlenmek en büyük görevimiz.