Yerel Ürünler İnternet Yolu Üzerinden Satışa Çıkacak
Işıklar Ticaret'in, yerel ürün ve hizmetlerinin desteklenmesi amacıyla yaratıcı pazarlama tekniklerinin kullanılarak oluşturduğu “cyprusproducers.com” adlı internet sitesi hizmete girdi. Site, Türkçe ve İngilizce dilinde hizmet veriyor.
Sitenin amacı, yerli üreticilerin ürün ve hizmetlerinin, internet ticareti yoluyla daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak.
Avrupa Birliği’nin finansmanlığında Işıklar Ticaret tarafından oluşturulan internet ticaret sitesinin tanıtımı, Bedesten’de yapıldı.
Etkinliğe, AB Program Destek Ofisi yöneticisi Sara Sangoi, Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, Işıklar Ticaret Şirketi sahibi ve proje koordinatörü Mete Işık yanı sıra bazı yerel üreticiler katıldı.
Işık: Daha fazla yerli üreticinin katılmasını istiyoruz
Proje koordinatörü Mete Işık, AB hibe desteği alan “Yerel Ürün ve Hizmetlerin İnternet Ticareti ile Pazarlanması” adlı başlangıç projesi hakkında kısa bilgi vererek, projenin amacının, Kuzey Kıbrıs’ta bilhassa kısıtlı markalaşma olanaklarına sahip yerli üreticilerin ürün ve hizmetlerinin, internet ticareti yoluyla daha geniş kitlelere ulaşması olduğunu söyledi.
Yaratıcı pazarlama teknikleri kullanılarak geleneklerin (yerli ürünlerin) teknolojiyle buluştuğu bir platforum oluşturduklarını belirten Işık, sitede hem yerli üreticilerin ürün ve hizmetlerinin internet üzerinden satışının yapıldığını hem de onların sözlü hikayelerinin kayıt altına alındığını söyledi.
Sitede farklı alanlardan 10 yerli üreticinin çeşitli ürün ve hizmetlerinin satışının yapılmakta olduğunu ifade eden Işık, “Daha fazla yerli üreticinin katılmasını arzuluyoruz. Bunun, bir çarpan etkisi yaparak, hem yerli üreticinin ürün ve hizmetlerinin daha fazla satılmasına hem iş kapasitelerinin artmasına hem de genelde ülke ekonomisine katkı koyacağı inancındayız” dedi.
Tulga: Önemli bir fırsat
Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Genel Koordinatörü Hürrem Tulga da “Yerli üreticiler için pazarlama çok önemlidir. Ürün ve hizmetlerin markalaşma imkanının olmadığı bir piyasada gelişim beklenemez. Bu bağlamda, bu internet sitesinin, yerli üreticilerimiz için bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Bu sadece onların ürünlerini değil, aynı zamanda genelde yerli ürün ve hizmetlerin üretimini artıracaktır” dedi.
Sangoi: Finansman, küçük ve orta ölçekli girişimcilere sağlanan fonlardan
AB Program Destek Ofisi yöneticisi Sara Sangoi de, Işıklar Ticaret’in başlangıç projesinin AB’nin Kıbrıs Türk ürün ve hizmetlerinin modernleşmesi için küçük ve orta ölçekli girişimcilere sağlanan fonlar çerçevesinde finanse edildiğini belirtti.
AB’nin Elektronik Ticaret Direktifi’ni 2000 yılında kabul ettiğine işaret eden Sangoi, Kopenhag ekonomistleri tarafından 2007 yılında yapılan araştırmaya göre bu direktifin, piyasalara ulaşım, üretim kapasitesi ve şirketlerin rekabetçiliğinde oldukça olumlu etkilerinin ortaya konduğunu söyledi.
Sara Sangoi, AB tarafından 19 bin 245 Euro hibe sağlanarak hayata geçen Işıklar Ticaret’i yaratıcı girişimciliğinden dolayı tebrik ederek, yerli ürün ve hizmetlerin, modern teknolojiyle toplumla buluştuğu internet ticaret ortamının yaratılmasının Kıbrıs Türk ekonomisinin gelişmesine de katkı koyacağı inancını dile getirdi.
Web sitesinde yer alan Minnoş Ekmek Fırını’nı temsilen konuşan Doğan Çörekçioğlu da “Bilişim çağında ürünlerin dijital ortamda pazarlanması artık bir gerekliliktir” dedi.