istanbul manzara

Yerli üretim ‘Silihtar’ ve ‘Decibel’ marka kahve çeşitleri ile taçlandı
117 okunma

Yerli üretim ‘Silihtar’ ve ‘Decibel’ marka kahve çeşitleri ile taçlandı

ABONE OL
6 Ağustos 2021 11:03
Yerli üretim ‘Silihtar’ ve ‘Decibel’ marka kahve çeşitleri ile taçlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kıbrıs Arena -Özel

Girne Con Kahve ile iç içe geçen çocukluk ve gençlik yıllarını şimdi kendi ürünü olan ‘Silihtar’ ve ‘Decibel’ marka kahve çeşitleri ile taçlandıran Kıymet Shadi, ülkemizin genç sanayicilerinden… Başarılı işlere imza atmak için gün sayıyor…

Shadi: Hedefimiz ihracaat

Kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan azimli genç sanayicilerimizden Kıymet Shadi, ‘Silihtar’ ve ‘Decibel’ isimli yerli üretim kahve çeşitlerini halka buluşturmanın mutluluğunu yaşıyor. Shadi, 7 ayılık serüvenin öncesinde Con Kahve ile işin mutfağında pişerek geldiği o günlerin önemine de değinmeden geçmiyor.

Eşi ile birlikte kurduğu işine sım sıkı bağlı…

İngiltere’de Gıda Mühedsiliği bölümünden mezun olduktan sonra çeşitli mesleki deneyimler edinen Kıymet Shadi, eşi ile birlikte kurduğu işin başında ihracaat hedefinde ilerliyor.

Jenerasyon farkı doğmasından dolayı babası ile iş hayatındaki yollarını ayırarak ‘Silihtar’ ve ‘Decibel’ isimleri ile yepyeni tadlarla yerli üretim kahveyi bizlerle buluşturan Kıymet Shadi, insan gücü yerine makine gücünü kullanarak üretim yaptıklarıı söyledi.

Pandemi dönemi dolayısı ile zor şartlar altında üretim yaptıklarını anlatan Shadi, çeşitli ülkelerden ithal ettikleri kahve çekirdeklerini ülkemize getirip, burada işleyerek satışa sunuklarını belirtti. Yerli üretimin önemine değinen Shadi sorularımızı yanıtladı…

Gençler artık farklı lezzerler tadmak istiyor, yeni jenereasyon kahve kültürünü daha geniş bir ağa yaydı. Kahve nenelerimizin annelerimizin tercih ettiği bir kültürümüzdür fakat gençlerimiz kahvenin yanında çeşitli tadlar denemekte tereddüt etmiyor.

 ‘’Üretimden kopmak istemedim’’

Neden kahve sektörünü tercih ettiniz?

Uzun yıllar Girne Con markası ile kahve sektöründe hizmet verdik. Girne Con babamın kurduğu ve çocuğu gibi gördüğü bir markadır. 40 yıla aşkındır bu sektörde hizmet veriyoruz. Ben 4. kuşak olarak bu işi sürdürüyorum. Ocak 2021 tarihinde babamla jenerasyon farklı olmasından dolayı şirketimizi ayrıdık. Biz kendi fabrikamızda ‘Silihtar’ ve ‘Decimal’ isminde iki markanın üretimi yapıyoruz… Silihtar; Türk kahvesi grubumuzun adı ayırca Lefkoşa burcunun ismi olduğu için bu ismi tercih ettik. Diğer ürünümüz ‘Decimal’ ise çekirdek grubumuzun adıdır. 2011 yılında İngiltere’de Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Ülkemize gelerek gıda analizleri ile ilgili çalışmalar yapıp, eğitimler verdim. Daha sonra bir okulda Gıda Teknolojisi dersi verdim. Tabi bunlar yarı zamanlı işlerdi ve beni tam olarak mutlu etmiyordu. Daha sonra tam zamanlı olarak kendi işimizde (Girne Con Kahve) işe başladım. Ailemle bir süre çalıştıktan sonra aile bağlarımızı zedelememek adına jenerasyon farkı yaşamamızdan dolayı iş yerlerimizi ayrıma kararı aldık.

Kendi çocuğum olan ‘Silihtar’ ve ‘Decimal’ markalarında iki çeşit kahve üretmeye başladık. Çocuk yaşlardan öğrendiğim bu işi şimdi geliştirerek devam ettirmek için çalışıyorum. Üretimden kopmak istemedim ve eşimle birlikte bu işe sımsıkı sarıldık. Silihtar olarak orta, çift ve tek kavrulmuş olarak 3 çeşit kahvemiz var. Toplu türketim alanlarına kiloluk ürünlerimizi pazarlamaya çalışıyoruz. Zaman zaman evlere de teslimatımız oluyor. Yaşlılarımız evden çıkmakta zorlanıyor ve ücretsiz kargo imkanı ile onlara ulaşmaya çalışıyoruz.

‘’İhracaata yönelik çalışmalar yapmak istiyorum’’

Hedeflediğiniz nedir?

Henüz yeni bir markayız. Ben sistemi ve düzeni kurduktan sonra ihracata yönelik çalışmalar yapmak istiyorum. Türk kahvesindeki Pazar oldukça azdır. Çünkü herkesin alışılmış bir damak tadı var ve bunu yıkmak kolay değildir. Biz diğer çekirdek kahve markamız olan Decimal grubunda ihtacat hedefliyoruz. Hedefimiz 2022’dir.

‘’En kötü sanayi alanlarından birisi de Girne Sanayi bölgesidir’’

Sanayi bölgesinde sıkıntılar yaşıyor musunuz?

Sanayi bölgelerinin sıkıntılarını en fazla biz yaşıyoruz. İlk fabrikamız kurulurken etrafta bu kadar gelişmiş bir sanayi yoktu. Girne Sanayi bölgesi plansız büyüdü. Şuan karşıda beton santrali var ve beton işlenirken benim iş yerim toz içerisinde kalıyor. Burada park alanları yok. araçlarımızı park edecek yer bulamıyoruz. Bu bizim için büyük bir sıkıntı. Girne sanayi bölgesi gözden çıkarılmış bir sanayi bölgesidir. Kimse çevre düzenlemesi yapmıyor. Toz toprak sürekli iş yerimizin içerisinde ve elimizden de birşey gelmiyor.

‘’Pandemide yerli üretimin önemi ortaya çıktı’’

Yerli üretimin talebinden memnun musunuz?

Pandemi dönemi yerli üretimin önemi daha da çok ortaya çıktı. Biz bu dönemde vatandaştan gelen taleplerden oldukça memnun kaldık. ‘’Yerli üretim olsun’’ diyerek ürün satın alıyorlar ve denemkten çekinmiyorlar. Önceden önyargılar vardı, alışkanlıklar vardı. Pandemi dönemi ürünlerin satış fiyatlarının önemi de ortaya çıktı. Yerli üretimin daha uygun olması tüketiciye cazip geldi. Fakat şimdi dövizin yükselmesinden dolayı kahve fiyatları arttı. Bizim hammaddemiz, ambalajımız döviz kuru üzerindendir. Dolayısı ile dövizin yükselmesi bizi etkileyen en önemli unsurdur.

‘’Yerli üretimin tanıtıma ihtiyacı var’’

Yerli üretimin tanıtılması çok önemlidir. Yurt dışından gelen markaların kendi reklamlarını yapmalarına gerek yok, ama yerli üretimin reklama ve tanıtıma ihtiyacı vardır. Sosyal medyayı kullanarak yerli üretimı tanıtım noktasında önemli katkısı olduğunu düşünüyorum.

‘’Hibe programları yeniden gözden geçirilmeli’’

Yerli üretimi teşvik edici zaman zaman hibe programları açılıyor ama yeterli bulmuyorum. Örneğin benim burada 1 ton işleyecek makine parkurum var. Biz teknolojiyi kullarak iş gücünü azaltıp üretim yapıyoruz. Hibe programlarında bazen şartlar koşuluyor. Örneğin en az 6 çalışan olması gerekir gibi  bir kıstas koyuyorlar.  Ben 1 ton kapasite işleme gücüm varken 3 personel çalıştırıp, tekonolojiden yararlanıyorum ama hibeden yararlanamıyorum. Hibeler verileceği zaman önce araştırma yapılmalı, sanayicilerle konuşulmalı. Yani ihtiyaca göre hibeler açılmalıdır.

‘’Çeşitli marketlede ürünlerimiz satışa sunuldu’’

Silihtar isimli kahve çeşitlerimiz şimdilik Alsancak’ta, İlmar, Köseoğlu ve Önder marketlerinde satışa sunuldu. Şuan çok iç piyasada ivme kazanacağımızı düşünmüyorum fakat bizim hedefimiz ihracaatır. Yerli kahvede alışkanlıkları kırmak kolay değildir. Herkesin bir damak tadı var. Bu yüzden ‘Decimal’ isimli çekirdek kahvemizi ihracaatta ön plana çıkarmayı hedefliyoruz. Kahve kültürümüz artık gençlerle değişiyor. Gençler çeşitli tadlar deniyor. Özellikle evlerde bulunan kahve makineleri ile çeşitli kahve tadları deneniyor. İnsanlar farklı kahve çeşitlerini denemek istiyor. Cafelerde içilen kahve çeşitlerinin hazırlanması çok zor değildir, insanlar bunu biliyor. Evlerine aldıkları makinelerle bu lezzeti yakalayarak ayni tadı buluyorlar.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

Alış
Satış
a
a
0,0