Başbakan Erhürman, yılbaşına kadar elektiriğe zam yapmamak için bir çalışma olduğunu ve dün itibari ile bu çalışmanın tamamlandığını söyledi.
Başbakan Tufan Erhürman bu sabah Kıbrıs Genç TV’de yayınlanan Baykan Özdağ’ın hazırlayıp sunduğu “Yeni Güne Merhaba” programına katılarak ülke gündemine ilişkin soruları yanıtladı.
Erhürman özellikle son günlerde gündemde olan elektrik zammı ile ilgili konuştu.
Erhürman, yılbaşına kadar elektiriğe zam yapmamak için bir çalışma olduğunu ve dün itibari ile bu çalışmanın tamamlandığını söyledi.
Erhürman, yaşanan global artışla elektriğe yüzde 18 zam yapılması gerektiğine fakat bunun yaşanmaması için hükümet olarak çalışma yaptıklarına değindi. Erhürman şöyle konuştu: “Petrol fiyatı zirveyi görmüştü herşeyi ortaya koyduğumuzda…
Bizim yüzde 18 zam yapmamız lazımdı. Elektrik daha pahalıya mal oluyordu. Bir bakıyoruz Türkiye’de elektriğe yüzde 50 zam yapıldı, bizde de yüzde 52 zam yapıldı. Bir bakıyoruz ki Türkiye farklı farklı kaynaklardan elektrik de elde edebiliyor.
Biz de yılbaşına kadar zammı engellemek için bu işi maliyenin üzerinden alıyoruz”.
“2019 ZOR OLACAK DEDİĞİMDE BOŞUNA SÖYLEMEDİM”
Başbakan Erhürman, dövizin nispeten bir istikrar kazandığını fakat petrolün tarihi zirveyi gördüğünü dolayısıyla bu durumun adayı etkilediğine değinerek, “yılbaşına kadar ne olacağını göreceğiz.
2019 zor olacak dediğimde boşuna söylemedim. Bu yıl içindeki hasar elbette ki bir yansıma yaratacak” dedi.
Erhürman, elektriğe zam yapmama noktasına dün akşam gelindiğine 15 gün çalışmanın ardından bürokratların nereden para bulacağını çalıştığını söyleyerek hayat pahalılığı için de çalışma yapıldığına vurgu yaptı.
Özel sektörün fonlanması ile ilgili de konuşan Erhürman, “Kamuyu fonlamak kolaydır. Fakat özel sektörü fonlamak o kadar da kolay bir şey değildi.
Kaç kişidir, maaşı nedir? Karmaşık bir yapı vardır. En zengin de burada en asgari alan da burada çalışıyor. Özel sektöre çek çıkarmak da doğru bir yöntem değildir. Asgari ücrete artış da başka sonuçlar doğuracak. Bakmak lazım.
Özel sektörde sendikalaşma oranı düşük, kamu çalışanına oranla daha güvencesiz, daha zor koşullar. Özel sektörde çalışanların olması gerektiği kadar KKTC vatandaşı da yoktur. Yüzde 41KKTC vatandaşı yüzde 59 yabancı uyruklu çalışan oranı vardır. Bunu masaya yatırmak zorundayız. Bir çalışma ile özel sektör işverinini destekleyeceğiz.
İşveren KKTC vatandaşı işçi tercih etsin onlar da iş yerlerinde toplu iş sözleşme hakkından yararlanabilsin. Bunu iki yıllık bir uygulama olarak da çalıştık.” dedi.
GÜNCEL
07 Ocak 2025GENEL
07 Ocak 2025KIBRIS
07 Ocak 2025GÜNDEM
07 Ocak 20253. SAYFA
07 Ocak 20253. SAYFA
07 Ocak 20253. SAYFA
07 Ocak 2025