DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18351380.65107%
Lefkoşa
°

SABAHA KALAN SÜRE

Anafartalar Zaferi yıldönümünde anılıyor!

Anafartalar Zaferi yıldönümünde anılıyor!

ABONE OL
11 Ağustos 2021 14:49
Anafartalar Zaferi yıldönümünde anılıyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çanakkale Geçilmez Destanı’nın dönüm noktası olarak bilinen 10 Ağustos Anafartalar Zaferi yıldönümünde araştırma konusu haline geliyor. Müttefik Ordular Komutanı General Hamilton’un son büyük taarruzu olan Anafartalar Savaşı, Mustafa Kemal’in komutanlık yeteneğiyle hüsrana uğratıldı ve General Hamilton’un da bölgeden alınmasına neden oldu. Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan bu zaferin yıldönümünde “Anafartalar Zaferi nedir, ne zaman ve nasıl oldu?” soruları yanıt aramaya başladı. İşte Anafartalar Zaferi’nin 106. Yıldönümünde merak edilen tüm detaylar…

Çanakkale Geçilmez Destanı’nın dönüm noktası olarak bilinen 10 Ağustos Anafartalar Zaferi yıldönümünde araştırma konusu haline geliyor. Müttefik Ordular Komutanı General Hamilton’un son büyük taarruzu olan Anafartalar Savaşı, Mustafa Kemal’in komutanlık yeteneğiyle hüsrana uğratıldı ve General Hamilton’un da bölgeden alınmasına neden oldu.

Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan bu zaferin yıldönümünde “Anafartalar Zaferi nedir, ne zaman ve nasıl oldu?” soruları yanıt aramaya başladı. Atatürk’ün gazi unvanını aldığı ve Türk tarihinde çok önemli bir yere sahip olan 10 Ağustos Anafartalar Zaferi tarihi ile araştırma konusu haline geliyor. Anafartalar Zaferi nedir, ne zaman ve nasıl oldu? Soruları bu kapsamda yanıt aramaya başladı. İşte detaylar…

ANAFARTALAR ZAFERİ TARİHİ

Ağustos 1915’ten Ağustos sonuna kadar, Müttefikler hem Seddülbahir hem de Arıburnu’nda başarılı olamayınca, Çanakkale Boğazı’nı, geriden sarkarak ele geçirmek amacıyla harekete geçerler. Bu arada General Hamilton, Türk Ordusu’nun gerilerine sarkmak ve çember içine alıp yok etmek için, Büyük ve Küçük Kemikli Burunları arasında yeralan Suvla sahillerine çıkıp, Anafartalar’da üçüncü bir cephe açmaya karar verir. Hedef, Conkbayırı ve Koçaçimentepe blokunu ele geçirerek buradan ilerleyip, Çanakkale Boğazı’na inerek hakim olmaktır. İşte Anafartalar Zaferi’nin 106. Yıldönümünde merak edilen tüm detaylar…

Bu amaçla da, 9.İngiliz Kolordusu’nu ,6-7 Ağustos gecesi karanlıktan yararlanarak bölgeye çıkartır. Amaç, sabah gün ağarmadan von Sanders, Saros Grup Komutanına 7. ve 12. Tümenlerle süratle Anafartalar kesimine gitmesini ve karaya çıkan İngiliz birliklerine 8 Ağustos sabahı erkenden taarruz edilmesi emrini verir. Anafartalar Müfrezesi komutanı Yarbay Vilmer’e de, Saros’dan iki tümenin gelişine kadar, İngilizlerin ilerleyişine engel olunmasını emreder.

Liman von Sanders, bundan sonra, Kurmay Albay Mustafa Kemal’i, 8 Ağustos 1915 günü saat 21.45’de, Anafartalar Grup Komutanlığına atar. Anafartalar Grup Komutanı Kurmay Albay Mustafa Kemal, 9 Ağustos sabahı ,12. tümenle 9. İngiliz Kolordusuna. 7.Tümenle de Anzak Kolordusu ile işbirliği yapmasına engel olmak amacıyla, damakçılık Bayırı yönünde saldırıya geçer. Her iki tümenin saldırıları da başarılı olur. İngiliz Birlikleri, beklemedikleri bu karşı Türk taarruzu ile şaşkına dönmüş, ağır kayıplar verirler.

Birinci Anafartalar Muharebeleri olarak adlandırılan bu harekat sonunda, durum değerlendirmesi yapan Mustafa Kemal şöyle demiştir: “…Gerçekte, düşmanın bir kolordusunu zayıf bir tümenimle Kireçtepe-Azmak arasında yenmiş, Tuzla Gölüne kadar takip ederek orada tesbit etmiştim.”

Diğer taraftan yeni çıkan birliklerle güçlendirilen 9. İngiliz Kolordusu, Anafartalar yönünde iki kanat harekatı daha denediyse de başarılı olamamıştır. Ancak, Türkler açısından bu bölgede durum, savunulması güç bir konum olduğu için tehlikeli sayılırdı. Tehlikeli durumu düzeltmek için Liman von Sanders, Kuzey Grubundaki 8 Tümeni iki alayla takviye ederek , Anafartalar grup Komutanı Mustafa Kemal’in emrine verir. Tümen karargahına 9-10 Ağustos gecesi gelen Grup Komutanı Mustafa Kemal, takviyeli 8. Tümeni 10 Ağustos sabahı karanlıkta, sadece süngü kullanarak hücuma geçirir. İngilizlere çok ağır kayıplar verdirilerek harekat başarılı olur. Daha sonra, savunma yapılabilecek ek arazinin ele geçirilmesi üzerine, ulaşılan bu ileri çizgide de destek ve güçlendirmeler yapılarak savunmaya geçilir. Böylece, diğer bölgelerde olduğu gibi Anafartalar Bölgesinde de savaş, boşaltmaya kadar , siper ve mevzi savaşına dönüşmüş olur. Diğer bir deyişle, General Hamilton’un İkinci Planı da başarısız olmuş, hedefine ulaşmamıştır.

Çanakkale Savaşları kara harekatıyla ilgili olarak belirtilmesi gereken önemli bir diğer nokta da şudur: tüm bu çarpışmalar ve karşılıklı saldırılar sırasında, Türkler mertçe, dürüstçe ve kahramanca çarpışmış, insancıl meziyetlerini ve güçlü kişiliklerini sergilemişlerdir. İster Seddülbahir’de, ister Suvla’da ya da, Anafartalar’da olsun durum aynıdır. rneğin Kızılhaç çadırları ve hastane gemileri, yaralı taşıyan botlar, ya da sedyeleri hedef alan atışlar yapılmamıştır.

Tepeler Türklerin elinde olmasına ve olumlu doğa koşullarına karşın, düşmanın sürekli olarak çekindiği zehirli gaz kullanılmamış, su kaynakları zehirlenmemiş, bu yöntemler hiçbir zaman mert ve dürüstçe bir tutum sayılmamıştır. Savaş alanında ele geçen esirlere ve yaralı düşman askerlerine yapılan insancıl muameleler öyle görünüyor ki, Anzakları ilkin gerçekten şaşırtmıştır. Çünkü, daha önce kendilerine anlatılan , ya da Mısır’da karşılaşıp hakkında belirli ön yargılar ve imajlar geliştirdikleri Türk askeri Abdul, Gelibolu Yarımadası’nda çok farklı bir tutum sergilemektedir.

Kaynak: Sabah.com.tr

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r