DOLAR 34,1869 0.07%
EURO 38,3043 0.35%
ALTIN 2.898,43-0,73
BITCOIN 0%
Lefkoşa
°

SABAHA KALAN SÜRE

Antalya’da gece müzeciliği projesi kapsamında antik kentler aydınlatılıyor

Antalya’da gece müzeciliği projesi kapsamında antik kentler aydınlatılıyor

ABONE OL
30 Eylül 2024 10:45
Antalya’da gece müzeciliği projesi kapsamında antik kentler aydınlatılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gece müzeciliği kapsamında geç saatlere kadar ziyaret edilebilen antik kentler projesinde, ziyaret saatlerinde değişikliğe gidileceği duyuruldu.


DHA

Kültür ve Turizm Bakanlığı, antik kentlere yönelik çalışmalarına devam ediyor…

Antik kentlere ilgiyi artırmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca başlatılan proje kapsamında ziyaretçiler, ışıklandırılan Side Antik Kenti, Olimpos Antik Kenti ile Patara Antik Kentini saat 22.30’a kadar ziyaret edebilme fırsatı yakalarken, Antalya’da ayrıca Perge, Aspendos ve Patara antik kentlerinin de gece müzeciliği kapsamına alınması planlanıyor.

Bu kapsamda, Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Veysel Akın, gece müzeciliğine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

GECELERİ RAĞBET ARTIYOR

Hayata geçirilen uygulama kapsamında antik kentler, geçen yaz döneminde gündüz sıcağında antik kentleri gezmek istemeyen ve havanın daha serin olduğu akşam saatlerini tercih eden yerli ve yabancı turistlerin ziyaretçi akınına uğruyor.

“ÇOK İYİ SONUÇLAR ALIYORUZ”

Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Veysel Akın, gece müzeciliğine yönelik Antalya’daki çalışmaları değerlendirerek, bu yaz sezonunda Side Antik Kenti’nde olduğu gibi Olimpos ve Patara antik kentlerinin de gece müzeciliğine hazır olduğunu duyurdu.

Akın, açıklamalarının devamında ise şöyle dedi:

İlerleyen zamanlarda projesi tamamlanan antik kentleri gece müzeciliğine hazır hale getirmeyi planlıyoruz. Bulunduğumuz bölge sıcak, mevsim koşullarından dolayı ziyaretçilerimiz gündüz gezmek istemiyor. Çok sıcak günlerde ziyaretçilerimiz gece gezmeyi tercih ediyor.

Ziyaretçi sayısını artırmak amacıyla antik kentleri gece ziyaretine açık hale getirmek için aydınlatma çalışması yapıyoruz. Örneğin, Side Antik Kenti ziyaretçi verilerine baktığımızda çok iyi sonuçlar alıyoruz. Ziyaretçi sayılarının ciddi anlamda arttığı, hatta gündüz ziyarete gelenlerden belki daha fazla ziyaretçinin geldiği verilerle ispatlanıyor.

SAATLERDE DEĞİŞİKLİĞE GİDİLECEK

Side Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Feriştah Alanyalı ise, Side Antik Kenti’nin aydınlatılması ve gece ziyaretine açılmasına yönelik çok güzel geri dönüşler olduğunu belirterek şu ifadelerde bulundu:

Çünkü bildiğiniz gibi Side hem turist potansiyeli çok yüksek bir turizm beldesi, hem de yaz ayları çok sıcak geçiyor. Dolayısıyla gündüzleri çok tercih etmeyen turistler, geceleri kenti dolaşmayı istiyor.
Biz de bu yıl gece müzeciliği uygulamasıyla yaz boyunca Side’ye gelen ziyaretçilerimizi 22.30’a kadar antik kentte tiyatroyu gezecek şekilde bir düzenleme yaptık. Ekim ayından itibaren de 19.00’a kadar.

Bu özellikle yaz ayları için planlanmış bir şeydi. Çok olumlu tepkiler geldiğini söyleyebilirim.

“YENİ ANITSAL YAPILAR ORTAYA ÇIKARILDI”

Ziyaretçiler bütün gün Side’de gezebilir. Bu cadde bizim en anıtsal caddelerimizden biri. Turistler buradan girip Gymnasium’a gidebiliyor. Piskoposluk sarayını, geç antik çağa ait bir hastane var, restorasyonu tamamlanmak üzere, orayı gezebilecekler.

Antik kent sadece bunlardan ibaret değil. İmparatorluk salonu, piskoposluk sarayı, doğu kapısı bunların hepsi gezilebilecek. Ayrıca tiyatroyu ve müzemizi gezebilecek. Athena ve Apollon Tapınağı, iki büyük liman hamamımız var.

2014 yılından itibaren özel mülkiyette yapılan kazılarda, çok sayıda yeni anıtsal yapılar ortaya çıkarıldı. Liman agorası, liman gümrük yapısı ve çeşitli kutsal alanlar. Dolayısıyla Side’ye gelen ziyaretçi bu alanları gezerse, gün boyu birçok şeyi görme fırsatı yakalayabilir.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r