DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 0%
Lefkoşa
°

13:07

ÖĞLEYE KALAN SÜRE


istanbul manzara

istanbul manzara
Av. Yıldırım’dan: ” KIBTEK’in Yeni Tarifesinde Anayasaya Aykırılık İddiası; “
  • Kibris Web Haber
  • Gündem
  • Av. Yıldırım’dan: ” KIBTEK’in Yeni Tarifesinde Anayasaya Aykırılık İddiası; “

Av. Yıldırım’dan: ” KIBTEK’in Yeni Tarifesinde Anayasaya Aykırılık İddiası; “

ABONE OL
19 Mart 2019 23:37
Av. Yıldırım’dan: ” KIBTEK’in Yeni Tarifesinde Anayasaya Aykırılık İddiası; “
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Vatandaşın aleyhine belli çevreler lehine KIBTEK tarafından yapılacak çifte fiyatlandırma veya bir guruba diğerine göre daha imtiyazlı davranma KKTC Anayasasının eşitlik ilkesine aykırıdır…

Söz konusu uygulama vatandaşa bir dayatma olmayabilir ama sonuçta beraberinde yeni zamları da getirecektir, bir gurup kullanıcı için kullanım tarifesi ucuzlar iken, bu durum doğal olarak diğer kullanıcı guruplarından kurumun daha fazla katkı talebini de beraberinde getirecektir

Yeni 3 aşamalı tarifeye bakıldığı zaman öngörülen zaman dilimi olan ve en ucuz tarifenin uygulanması öngörülen gece 22.00- sabah 07.00 arasında aktif olan ve en çok elektrik tüketimi yapanlar kumarhane, otel ve gece kulüpleri olarak öne çıkmaktadır.

Tahmin ediyorum ki onlar kendilerine avantaj sağlayan bu tarifeye geçeceklerdir. Bu durum halktan ortak havuza daha fazla katkı koyulması talebini de beraberinde getirecektir. Sonuçta halkın ve kullanıcının bir gurubu için ucuzlayan kullanım diğer taraflar için pahalılaşmak zorunda kalacaktır.

Doğal olarak 22.00-07.00 arasında en aktif kullanıcı durumumdaki Gece Kulübü, Otel ve Kumarhanelere sağlanacak bu avantaj öngörülen tarifede görüldüğü üzere 17.00-22.00 arasında işinden evine gelen ve esasen bu saatlerde elektrik kullanan vatandaştan çıkacaktır. Öngörülen 3 aşamalı tarife bu saatleri en pahalı kullanım saatleri olarak belirlemektedirler, oluşan fark nerede ise halkın aleyhine 2 kat fiyat farkı öngörmektedir..

Otel, Gece Kulübü ve Kumarhanelere yansıyacak olan fiyat avantajı, vatandaş öngörülen yeni tarifeye geçmeyi red edecekse dahi yine de eski tarife üzerinden yapılacak fiyat ayarlamalarıyla yine bir noktada vatandaştan çıkacaktır…

Bir noktada vatandaş, Gece kulübü, Kumarhane ve Otellere yapılacak olan avantajlı fiyat uygulamasını sübvanseye veya takviye etme durumundadır. Mevcut durum malumdur, bir guruba yapılacak indirim diğerine zam demektir.

Öngörülen 3. aşamalı tarife; kullanıcı gurubuna göre kullanım bedeli belirlememiştir ama kullanım saatlerine göre fiyat ayarlayarak dolaylı yoldan bunu yapmıştır, çünkü hangi saatlerde hangi kullanıcı gurubunun daha fazla veya eşit ağırlıkta elektrik kullandığı bilinmektedir.

Yeni 3 tarife ile Vatandaşlar ve iş sahipleri arasındaki Devletin tümüne eşit durma ve ayrıcalık yapmama Yönetsel ve Anayasal prensibine uyulmamıştır, hatta bir kullanıcı gurubu diğerini sübvanseye etmeye zorlanmıştır..

Yeni 3 aşamalı tarifeye bakıldığı zaman öngörülen zaman dilimi olan ve en ucuz tarifenin uygulanması öngörülen gece 22.00 – sabah 07.00 arasında aktif olan ve en çok elektrik tüketimi yapanlar Kumarhane, Otel ve Gece Kulüpleri olarak öne çıkmaktadır.

Özetle ay sonu gelecek olan elektrik faturaları vatandaş için pahalılaşacak iken Kumarhane, Otel veya Gece Kulüpleri için ucuzlayacaktır, çünkü öngörülen zaman birimleri direk kullanıcı guruplarına göre fiyat yaratmaktadır. Devlet ve KIB-TEK elektriği halka başka, Kumarhaneye, Otele ve Gece Kulübüne başka fiyatlara satmayı öngörmektedir. Devlet işletme ve vatandaşlara eşit durmalı, hiç bir guruba ayrıcalık ve avantajlar tanımamalıdır. Kanaatimce bu durum KKTC Anayasasının eşitlik ilkesine aykırıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.