DOLAR 34,2012 0.22%
EURO 37,1654 0.08%
ALTIN 2.979,130,85
BITCOIN 0%
Lefkoşa
°

SABAHA KALAN SÜRE

I. Murad döneminde Ramazan ayı için bastırılmış bronz sikkeler bulundu

I. Murad döneminde Ramazan ayı için bastırılmış bronz sikkeler bulundu

ABONE OL
17 Ekim 2024 09:21
I. Murad döneminde Ramazan ayı için bastırılmış bronz sikkeler bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesi Karacaşehir Mahallesi’nde yer alan Karacahisar Kalesi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi iş birliğinde Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yılmazyaşar’ın başkanlığındaki kazı çalışmaları Cumhurbaşkanlığı kararlı, 12 aylık statüde devam ediyor.

Osmanlı beyliğinin kuruluş sürecinde iskanının bir kentte nasıl şekillendiğini göstermesi açısından özel bir önemi olan Karacahisar Kalesi’ndeki kazılarda, I. Murad’a ait Ramazan ayı için özel basılmış ve bir yüzünde Murad Han-Azze nasruhu-Allah O’nu aziz yardımı ile galib kılsın”, diğer yüzünde ise “Ramazan 790” yazılı 1388 yılına tarihlenen bronz sikkelere ulaşıldı.

Söz konusu sikkelerin Osmanlı sikkeleri içinde ay ismi yazılı tek örnek olduğu tespit edildi. Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, kentteki kazı çalışmalarının devam ettiğini belirterek, tarihi öneme sahip Karacahisar Kalesi’nde sürdüğünü söyledi.

“KAZI EVİ OLARAK HAZIRLAYACAĞIZ”

“Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda ilk hutbenin 1299 yılında burada okunduğu tarihçiler tarafından ifade ediliyor. Farklı dönemlere ait sikkelerin, kalıntıların bulunduğu kazı çalışmaları sürdürülüyor. Bu yönüyle bizim ve Eskişehir için önemli bir kale. Kazı çalışmalarının daha iyi bir noktaya taşınması için Doç. Dr. Hasan Yılmazyaşar’ın ihtiyaç duyduğu bir kazı evini, Karacaşehir Mahallesi’nde kullanılmayan bir okul binasını onararak kazı evi olarak hazırlayacağız.

ensonhaber icon

Ergül Tosun
Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r