“ÖN YARGI VE AYRIMCILIĞIN SON BULDUĞU EŞİTLİKÇİ BİR TOPLUM İNŞA EDİLMESİ İÇİN ÇALIŞMALIYIZ”
Ulusal Birlik Partisi Milletvekili Hasan Taçoy, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, Down sendromlu bireylerin topluma katılımları ve kişisel potansiyellerini gerçekleştirmelerinin önündeki engellerin kaldırılması için azami hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
Mesajında, devlete büyük görev ve sorumluluklar düşmekte olduğunu vurgulayan Taçoy şunları kaydetti:
“Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilmiş olan 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’nde Down Sendromu’nun, bir kromozom anomalisi olduğunu ve Down Sendromu’nun oluşmasında ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı olmadığını bir kez daha vurgulamak isterim.
Down sendromlu bireyler uygun eğitim programları ile toplum hayatına başarı ile uyum sağlayabilmektedirler. Bu nedenle Down Sendromu hakkında toplumsal farkındalık oluşturmak, Down Sendromlu bireylerin ayrımcılığa ve olumsuz tutumlara maruz kalmasını önlemek, erken ve sürekli eğitimin önemine dikkat çekerek mevcut çalışma imkanları ile iş sahalarını artırmak temel hedeflerimiz olmalıdır.
Down Sendromlu bireylerin yaşam kalitelerini artırmak amacıyla zihinsel ve fiziksel durumlarının izlenmesi için düzenli kontrollerin yapılması dahil olmak üzere, sağlık bakım ihtiyaçlarının karşılanması, fizyoterapi, konuşma terapisi, danışmanlık veya özel eğitim gibi imkanların sağlanması oldukça önem arz etmektedir. Bu noktada devlete büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir.
Unutmamalıyız ki, Down Sendromlu bireyler ebeveyn bakımı ve desteği, tıbbi rehberlik ve her düzeyde kapsayıcı eğitim gibi toplum temelli destek sistemleri aracılığıyla en uygun yaşam kalitesine ulaşabilmektedir.
Toplum temelli bu destekler oluşturulurken, topluma katılımları ve kişisel potansiyellerini gerçekleştirmelerinin önündeki engellerin kaldırılması için azami hassasiyetin gösterilmesi, ayrıca her türlü ayrımcılık, dışlama, ön yargı ve nefret söylemi ile mücadele edilmesi elzemdir.
Temel misyonumuz insan onurunu temel alarak kişilerin eşit muamele görme hakkının güvence altına alınması, hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada ayrımcılığın önlenmesi olmalıdır.
Bu önemli günde, farkındalık çalışmalarıyla Down Sendromlu bireylere yönelik her türlü ön yargının ve ayrımcılığın son bulduğu eşitlikçi bir toplum inşa edilmesi için çalışmamız gerektiğinin altını çizer, mutlu ve sağlıklı yarınlar dilerim.”