DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20428675.84675%
Lefkoşa
°

13:06

ÖĞLEYE KALAN SÜRE


istanbul manzara

istanbul manzara
Orion uzay aracı Dünya’ya dönüyor! Nasıl izlenir?

Orion uzay aracı Dünya’ya dönüyor! Nasıl izlenir?

ABONE OL
11 Aralık 2022 20:00
Orion uzay aracı Dünya’ya dönüyor! Nasıl izlenir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uzayda 25 günün ardından Orion, Ay görevinin ilk aşamasını tamamlamak üzere. Artemis 1 görevi, NASA uzay aracının Baja California kıyılarından 240 kilometre açığında bulunan Guadalupe Adası yakınlarında Pasifik Okyanusu’na inmesiyle sona erecek.

Orion uzay aracının inişi gözler önüne seriliyor

Ay’ın etrafında bir tur attıktan sonra Dünya’ya dönmeye hazırlanan Orion’un Türkiye saati ile 20.40 civarında suya inmesi planlanıyor. Saat 19.00’da başlayan NASA canlı yayını, Orion uzay aracının atmosfere girişini ve daha sonrasında ise yetkililerin kapsüle ulaşmasını gözler önüne serecek.

SDNShiftdelete.net

NASA, Orion uzay aracının inişi için bu noktayı özellikle seçtiği ifade ediliyor. Bu sayede iniş sırasında herhangi bir insana, uçağa ya da geminin zarar görmemesi sağlanacak. Uzay aracı atmosfere girmeden hemen öncen Orion ve Avrupa Hizmet Modülü ayrılacak.


Mars’ın geçmişi belli oluyor: Perseverance gezgininden bir ilk!

Mars’ın geçmişi belli oluyor: Perseverance gezgininden bir ilk!

Mars’ı incelemek için geçtiğimiz yılın Şubat ayında gönderilen Perseverance gezgini, incelenmek üzere örnekler topluyor.

Uzay aracının belirlenmiş iniş alanına doğru bir şekilde ulaşmasını sağlamak için atmosfere giriş özel olarak ayarlanacak. Atmosferin üst kısmına yaklaşacak olan Orion, sonrasında tekrar atmosfere girecek. Atmosfere girdikten sonra Orion’un hızı 525 km/s hıza kadar düşecek. Daha sonra açılacak olan 11 paraşüt ile uzay aracının düşüş hızının 32 km/s’ye kadar düşmesi planlanıyor.

Başarısız girişimlerin ardından Artemis 1 görevi, 50 yılı aşkın bir süredir Ay’a yapılan ilk insanlı görevin habercisi olarak 15 Kasım’da başlatıldı. Uçuşu sırasında Ay yüzeyine yaklaşık 120 kilometre kadar yaklaşan Orion, daha sonrasında uydumuzun diğer tarafına geçerek önemli bilgileri bilim insanlarına aktardı.

Orion uzay aracı Dünya'ya dönüyor

Ay’ın yörüngesinde hareket ederek yakıt tüketimini de azaltan Orion aynı zamanda bazı sistemlerin test edilmesini de sağlamış oldu. Orion, seyahati sırasında birçok nefes kesici fotoğrafı da bizlerle paylaştı. 6 Aralık tarihinde Ay’ın yörüngesinden ayrılan Orion, sonunda Dünya’ya geri dönüyor.

Orion uzay aracının Dünya’ya dönüşü ile Ay görevinin ilk aşaması tamamlanmış olacak. Peki siz NASA’nın Ay görevi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.