DOLAR 32,2234 -0.11%
EURO 34,9331 0.17%
ALTIN 2.445,790,57
BITCOIN 19860860.35627%
Lefkoşa
°

SABAHA KALAN SÜRE


istanbul manzara

istanbul manzara
Poşet paraları çevre için harcanacak

Poşet paraları çevre için harcanacak

ABONE OL
4 Aralık 2018 11:17
Poşet paraları çevre için harcanacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Marketlerdeki poşetlerden alınacak olan 25 kuruşun 17’sinin maliyet olduğu, 7 kuruşun çevre koruma ve temizlik işlerinde kullanılacağı 1 kuruşun ise KDV olduğu belirtildi

KAYIT TUTULACAK: Çevre Koruma Dairesi Müdürü Aktolgalı: Ücretli poşet uygulamasında bir geçiş süreci yaşanacak. Naylon poşetlerin temin edildiği yerlerde kayıt tutulacak ve kim ne kadar naylon poşet aldığı bilgisi maliyeye iletilecek

Eniz ORAKCIOĞLU

Turizm ve Çevre Bakanlığı tarafından hazırlanan Ambalaj Atıkları Tüzüğü’nde yer alan 15-50 mikron kalınlığı arasındaki naylon (plastik) poşetlerin teknik çalışması tamamlanarak, Bakanlar Kurulundan geçmiş ve 1 Aralık 2018 tarihinden itibaren resmi gazetede yayınlanmıştır. Söz konusu poşetler artık marketlerde 25 kuruşa satılmaya 1 Aralık’tan itibaren başlamıştır. Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı konu ile ilgili merak edilenleri Havadise anlattı.

Aktolgalı, naylon poşetler için belirlenen 25 kuruşun 17 kuruşunun maliyet olduğunu, 7 kuruşunun ise Çevre işlerinde kullanılmak üzere maliye aldığını geri kalanında 1 kuruşun ise KDV’ye gittiğini belirtti.

“17 kuruş maliyet 7 kuruş maliye”

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı, naylon poşetler için belirlenen 25 kuruşun 17 kuruşunun maliyet olduğunu, 7 kuruşunun ise Çevre işlerinde kullanılmak üzere maliye aldığını geri kalanında 1 kuruşun ise KDV’ye gittiğini belirtti.

“Naylon alınan yer kayıt tutacak”

Bu konuda bir geçiş süreci yaşanacağını aktaran Aktolgalı, barkot sistemi kullananların sistemin içinde olduğunu ve kontrol altına alınabildiğini belirtti. Öte yandan elinde barkotsuz naylon stoku olanların kendilerinin kağıt barkot oluşturup kasada kullanacaklarını kaydeden Aktolgalı, barkot sistemi olmayan küçük işletmeler için ise yüzde 5 KDV olarak diğer ürünler gibi fişlere yansıyacağını söyledi. Bunların yanında Aktolgalı, oto kontrolünde sağlanacağını, marketler, süper marketler, mahalle bakkalları, mağazalar veya diğer işletmeler naylonları temin ettikleri yerlerden maliyeye bilgi verileceğini söyleyerek, hangi marketin kaç çanta aldığının bilgilerinin teminci firma tarafından kaydının tutulacağını vurguladı.

“Poşeti maliyeti yüksek hibe edileceğini sanmıyorum”

Yazar kasası olan küçük işletmelerin takibinin naylon poşet aldıkları yerden yapılacağını aktaran Aktolgalı, büyük market veya küçük işletmelerin bu onu da oto kontrolün dışına çıkacağını düşünmediğini belirtti. Market ve bakkalların daha önce naylon poşetlerin çok büyük giderleri olduğundan şikayetçi olduğunun altını çizen Aktolgalı, bu nedenle işletmelerin naylon poşetleri hibe edeceklerini düşünmediğini de sözlerine ekledi.

“123 şikayet hattına gelen ihbarlar değerlendirilecek”

Aktolgalı halktan bu konuda 123 şikayet hattına gelen ihbarlarında değerlendirileceğine dikkat çekti. Naylon Poşet uygulamasının sadece Çevre Yasası altında yapılan Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Yönetimi Tüzüğü’nde

yer alan bir sayfa olduğunu vatandaşın pet şişe atıkları ve bunun gibi diğer atıklarla ilgili de tüzükte bölümler olduğnu sözlerine ekledi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.