DOLAR 32,1663 -0.06%
EURO 35,2136 0.14%
ALTIN 2.471,860,18
BITCOIN 21317737.05423%
Lefkoşa
°

SABAHA KALAN SÜRE


istanbul manzara

istanbul manzara
Radar cezalarında “hukuk skandalı”

Radar cezalarında “hukuk skandalı”

ABONE OL
6 Ağustos 2018 11:31
Radar cezalarında “hukuk skandalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Radar cezaları gibi küçük ceza davalarının 6 aydan sonra açılamayacağı iddia edildi. Yasada yer almasına rağmen 6 ayı geçen hallerde vatandaşın cezalandırılması “tam bir hukuksuzluk” olarak nitelendiriliyor…

YASAYA AYKIRI: İngiltere’de sabit radar gibi suçların davalarının en geç 6 ay içerisinde açılabileceğine dikkat çeken uzman İsmet Üstüner, İngiliz yasalarını kullanan KKTC’de ise radar cezaları için davaların yıllar sonra açıldığının örnekleri olduğunu ve vatandaşların bu yasaları bilmeden cezaları ödemek zorunda kaldıklarını söyledi

DELİLLER VERİLMELİ: İngiltere’de de AİHM’de de duruşma başlamadan en az 7 gün önce tüm delillerin sanığa verildiğini söyleyen Üstüner, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6’ncı maddesinin KKTC’yi bağladığını, bu nedenle de ceza davalarında tüm delillerin duruşmadan önce sanığa verilmesi gerektiğini kaydetti

Elektrik Mühendisi, 1960’dan beri hukukla ilgilenen ve bu ilgisini hukuk hobisi olarak tanımlayan İsmet Üstüner, İngiliz zamanından kalma güncellenmemiş yasalardan ve trafik suçları gibi olayları kapsayan Ceza Muhakemeleri Usul Yasasının 88’inci Maddesine göre küçük davalar diye atlandırılan davaların altı ay sınırı olduğunu ve altı aydan sonra dava açılamayacağını söyledi

“6 aydan sonra dava açılmamalı”

Elektrik Mühendisi, 1960’dan beri hukukla ilgilenen ve bu ilgisini hukuk hobisi olarak tanımlayan İsmet Üstüner, İngiliz zamanından kalma yasalarımıza göre sabit radar gibi küçük davlarda sınırın altı ay olduğunu ve altı aydan sonra dava açılamayacağını söyledi. Ceza Muhakemeleri Usul Yasasının 88’inci Maddesine göre küçük davalar diye atlandırılan olaylar kapsamının 3 ay hapislik cezası ve 25 Kıbrıs lirası para cezası veya her ikisini de taşıyan suçlar olduğunu belirterek, 25 Kıbrıs Lirası bir zamanlar bir polisin aylık maaşı olduğunu aktardı.

“İngiltere’de 6 aydan sonra açılan davalar düşüyor”

Trafik suçlarının da bahsettiği küçük davalara girdiğinin altını çizen Üstüner, İngiltere’de bu durumun hala daha aynı sistemde olduğunu, 6 aydan sonra dava açılamadığını ama yasaların sürekli güncellendiğini söyledi. Trafik cezalarını örnekleyerek anlatan Üstüner, İngiltere’de arkadaşının hız ihlali yaptığı için sabit radara yakalandığını ve davanın 6 ayın tam dolduğu gün olan son gün dosyalandığını, bu nedenle de dava dosyasının işleme ertesi gün girdiğinden davanın düşürüldüğünü kaydetti.

“Deliller sanığa verilmelidir”

Zamanında Kıbrıs Lirasının 36 TL’ye sabitlendiğini hatırlatan Üstüner, 25 Kıbrıs Lirası ve 36 TL’nin çarpımının ve ayrıca altı sıfırın Türk Lirasından atılmasıyla bir kuruşun çok altında olduğunu, hatta kuruşun yüzde 1’i bile etmediğini söyledi. İngiltere’de ise sürekli yasalar güncellendiğinden ötürü para cezalarının da değiştiğine dikkat çeken Üstüner, Anayasa’da usulüne uygun onaylanan uluslararası anlaşmaların yasamızın bir parçası olduğu bundan dolayı da Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinin bizi bağladığını aktardı. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6’ıncı maddesinin de adil yargılamadan bahsettiğini vurgulayan Üstüner, İnsan hakları konusunda en yetkili mahkemenin AİHM olduğunu ve AİHM’e göre tüm delilerin önceden sanığa verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

“Yasalar güncellenmeli”

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6. Maddesini yorumlayan en yetkili mahkeme AİHM makul sürede dava açılması gerektiğinin belirten Üstüner, “Ama bizim yasamıza baktığınızda ise makul süre 6 aydır. Bu nedenle bana göre küçük davaların 6 ay içerisinde açılmamışsa, açılamaması lazımdır” şeklinde konuştu. Yasa’nın güncellenmesi gerektiğini söyleyen Üstüner, Bir arkadaşına 6 sene önceki sürat olayın ihbarının daha şimdi geldiğini aktardı. Vatandaş bu durumu bilmeden cezayı ödemek zorunda kaldığına da dikkat çeken Üstüner, mahkemeye bu iddia ile gidildiğinde de mahkemenin bunu kabul etme olasılığının olmadığını ve konu ancak yüksek mahkemeye giderse bu yönde karara bağlanabileceğini belirtti. Geçtiğimiz gün plajlarda şezlong kiralanmasının kuruşun 3’de 1’i olarak açıklandığını hatırlatan Üstüner, aynı örneği bu durumda da yaşandığını ve yasalarımızın güncellenmesi gerektiğini söyledi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.