Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar öncülüğünde gerçekleşitirilen ‘1.Enegelli Hakları’ Çalıştayı Girne’de yapıldı.
Merit Royal Diamond Otel’de yer alan çalıştayın başında Bayrak Radyo Televizyon Kurumu tarafından hazırlanan kamu spotları gösterildi.
Daha sonra açılış konuşmalarına geçildi. İlk konuşmayı Cumhurbaşkanlığı Sosyal Hizmetler ve Sosyal Politikalar Danışmanı Aydan Başkurt yaparak, Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleşen Çalıştayın, ilgili devlet kurumları, engelli dernekleri, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve bu alanda çalışma yürüten tüm paydaşların katılımıyla gerçekleştiğini belirtti.
Geniş tabanlı bir paydaş grubunun bir araya gelerek önemli bir etkinliği gerçekleştirdiğini söyleyen Başkurt, çalıştay kapsamında, yasal düzenlemeler, erişebilirlik ve sürdürülebilirlik, istihdam, yardımlar ve kurmlar ararsı işbirliği ile engelli bireylerin ailede ve toplumda görünürlüğü konulu 4 temel başlık altında yuvarlak masa çalışmaları gerçekleşeceğini kaydetti.
Cumhurbaşkanlığı Engelliler Komitesi Başkanı Ahmet Akdeniz de, ülkede engellilerin kültür, spor ve sanat alanında karşılaştıkları engelleri kaldırmak için dernek ve sivil toplum örgütleri olarak yıllardır çalışma yaptıklarını söyledi.
“Artık bu çalışmaları devlete yaymayı hedeflediklerini söyleyen Akdeniz, paydaş kurumlar ve akademisyenlerle yapılacak çalıştayla, engelliler için kapsayıcı bir yasa çıkarılacağına, engelli bireylerin sürekli düzenli ve etkin hizmet alabileceği bir yapı oluşturulmasına katkı sağlayacağına inanç belirtti.
Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, çok önemli bir çalıştayın yapıldığını kaydederek, uzun zamandır engelli bireylerle ilgili çalışmalar yaptıklarına dikkat çekti.
Çalıştayın önemli sonuçlar doğuracağının altını çizen Dinçyürek, engelli hakları ve yasası konusunda bu çalıştay ile büyük adım atılacağını kaydetti.
Bakan Dinçyürek, engelliler özel eğitim yasasının da Meclisten geçtiğinin altını çizerek, engellilerin sağlığa erişimi konusunda oluşturdukları komitenin çalışmalarına devam ettiğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı olarak, engelli yasası ile ilgili üzerlerine düşen görevleri yapmaya devam edeceklerini belirten Dinçyürek, yapılacak yasanın sürdürülebilir olmasının önemine değindi.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar da konuşmasında, çalıştayın sonunda raporda yer alacak en önemli konulara değindi.
Sibel Tatar, engellilerin yabancılaştırılması, erişebilirlik, istihdam, özel eğitim yasası, engelli bireyin aldığı engelli maaşına ek anne veya babanın birinin maaşının engelli bireye verilmesi ve Engelli Yaşam Evi olduğunu kaydetti. Tatar, tohum toprağa engelli topluma emanettir diyerek, “Çocuklarımız farkında ya biz” diyerek sözlerini tamamladı.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise, engellilerin sorunlarının bir an önce bir yasaya bağlanarak çözülmesi gerektiğini kaydederek, 6 bin 500 e yakın engellinin yaşadığı KKTC’de, engellilere karşı duyarlılığın artmasını istedi.
Tatar, “KKTC’nin kalkınması ile engelli bireylerin de sorunları ve haklarının korunması daha fazla sağlanacaktır. Bu kadar değerli paydaşın bir araya gelerek bu çalıştayı yapması ve çıkacak sonucun hayata geçirilmesinin sağlanacağına inancım tamdır” dedi.
Engelli bireylere her zaman değer verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı, çalıştayın hayırlı olmasını diledi.
Açılış konuşmaların ardından ise Kıbrıs Türk Fotoğraf Derneği (FODER) tarafından düzenlenen “Engeli Yaşamak” fotoğraf sergisi açılışı yapıldı. 24 FODER üyesinin 103 fotoğrafının yer aldığı “Engeli Yaşamak” adlı fotoğraf sergisinde, ülkedeki engelli vatandaşların fırsat verildiğinde yapabilecekleri yansıtılıyor.
GÜNCEL
14 Ocak 2025GENEL
14 Ocak 2025KIBRIS
14 Ocak 2025GÜNDEM
14 Ocak 20253. SAYFA
14 Ocak 20253. SAYFA
14 Ocak 20253. SAYFA
14 Ocak 2025