DOLAR 32,4804 -0.07%
EURO 34,8426 -0.5%
ALTIN 2.439,770,16
BITCOIN 2077325-0.99017%
Lefkoşa
°

04:25

SABAHA KALAN SÜRE


istanbul manzara

istanbul manzara
EHHD: Hint keneviri özünün tıbbi kullanımı konusunda olumlu karar bekliyoruz

EHHD: Hint keneviri özünün tıbbi kullanımı konusunda olumlu karar bekliyoruz

ABONE OL
9 Ekim 2016 12:13
EHHD: Hint keneviri özünün tıbbi kullanımı konusunda olumlu karar bekliyoruz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Evrensel Hasta Hakları Derneği (EHHD) Başkanı Emete İmge, Sağlık alanında alınan olumlu kararların ardından. İmge, Hint kenevirinin tıbbi kullanımının Sağlık Bakanlığı’nın gündeminde olmasını “çok olumlu” olarak değerlendirirken, mahkum hemşirenin ameliyatlara alınması ve sağlık bakanlığının şikayet hattı oluşturmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

ehhd_logoHint Keneviri özünün bazı hastalarda kullanımının Sağlık Bakanlığı tarafından değerlendiriliyor olmasını çok olumlu bir gelişme olarak adlandıran İmge, hastaların ağrılarının dinmesi noktasında erişim hakkının söz konusu olduğunu bu yüzden bakanlıktan bu konuda olumlu bir karar vermesini beklediklerini söyledi.

acidan-sakinma-hakki

Gereksiz Ağrı/Acı ve Sıkıntıdan Sakınma Hakkı

İmge, “Hastanın gereksiz ağrı ve acı çekmeden tedavi olma hakkı vardır ve önemli bir hasta hakkıdır. Talebimiz, Bakanlığın Hint keneviri özünün hekimler tarafından uygun görülecek hastalarda kullanımının mümkün olmasıdır” dedi.

“Gereksiz Ağrı/Acı ve Sıkıntıdan Sakınma Hakkı”, Avrupa hasta hakları bildirgesindeki 14 temel hasta hakkından biridir

Emete İmge, Hint kenevirinin yan etkilerinin bazı çevrelerce tartışıldığını ancak her ilacın bir yan etkisi olduğunu kaydederek “Hint keneviri uzman denetiminde kullanıldığı sürece bazı hastalarda etkili ve faydalı olabilecektir” şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, Hint keneviri özünün terminal dönemde olan kanser hastalarının, bakanlık ve doktor denetiminde kullanımına sunulmasıyla ilgili vatandaşların görüşlerini sormuştu.

Mahkum hemşirenin ameliyatlara alınması kararına destek

EHHD Başkanı İmge, bir diğer konu olan mahkum perfüzyonist hemşire Ali Altun’un, kalp ve damar cerrahisi ameliyatlarında görevlendirilmesi konusunda Lefkoşa Devlet Hastanesi yönetiminin aldığı karara destek çıktı.

Söz konusu kararın hastane idaresi tarafından hasta odaklı düşünülerek alındığının altını çizen İmge,

“Burada hasta hakları acısından iki önemli nokta var. Birincisi, sağlık görevlisinin mahkumiyeti durumunda ihtiyaç duyulan sağlık hizmetinin kalıcı bir şekilde tedarikinin çoktan gerçekleştirilmiş olması gerekirdi. Hastane idareleri yasal mevzuat çerçevesinde hasta odaklı çözümler yaratmada özerk olmalı. Kaliteli sağlık hizmeti sunabilmeleri için gerekli mali ve insan kaynağının, teçhizatın sağlanabilmesi için hastane yönetimlerine mali kaynak sağlanmalıdır. Hastane idarelerinin icraatlarının hasta odaklı olmasını istiyoruz ve bu yönde yapılmış her icraatın destekçisiyiz” dedi.

Kamu Hastanelerinde hasta odaklı icraatlara ihtiyaç vardır ve bunun için de sorunlara hasta odaklı çözüm getirecek yapabilme kapasitesine sahip yöneticilere ihtiyaç vardır.

Sağlık Bakanlığı’nın görevini yapıp bünyesindeki sağlık kuruluşlarının ihtiyaçlarına yönelik planlamaları zamanında yapması gerektiğine işaret eden İmge, “Başhekim sayın (Bülent) Dizdarlı’nın kararı hasta odaklı ve çözüm odaklı bir karardır. Sağlık hizmetlerinin organizasyonu ve sunumundaki sorunlar yumağını çözülebilir hale gelmesinde hastane idarelerinin güçlendirilmesi elzemdir” ifadelerini kullandı.

EHHD şikayet komitesinde yer almak istiyor

Emete İmge, Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu’nun “hastalardan şikayet almaya başladık” ifadesini de olumlu bir düşünce olarak değerlendirirken icraat olarak içinin doldurulması gerektiğini söyledi.

“Sağlık kuruluşlarında Şikayet mekanizmalarının oluşturulması ve bunun uygulanabilmesi için tüm sağlık kuruluşlarına bakanlığın yazılı yönerge veya direktif göndermesi de gerekir” diyen İmge, şikayetlerin nasıl kimler tarafından değerlendireceğinin de önemli bir konu olduğunu ifade etti.

İmge, Evrensel Hasta Hakları Derneği olarak Sucuoğlu’na bir yazı ile şikayet komitesinde hasta temsilcisi olarak yer almayı talep ettiklerini de sözlerine ekledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.