DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20733910.77655%
Lefkoşa
°

04:09

SABAHA KALAN SÜRE


istanbul manzara

istanbul manzara
Mehmet Poyraz’dan “Rusya Müslümanları Irak Cephesi’nde/ Asya Taburu” kitabı

Mehmet Poyraz’dan “Rusya Müslümanları Irak Cephesi’nde/ Asya Taburu” kitabı

ABONE OL
24 Eylül 2021 15:32
Mehmet Poyraz’dan “Rusya Müslümanları Irak Cephesi’nde/ Asya Taburu” kitabı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gazeteci ve araştırmacı yazar Mehmet Poyraz, Birinci Dünya Savaşı’nda Irak Cephesi’nde savaşan, Çarlık Rusyası’nın askeri birliklerinden Almanlara esir düşen sonrasındaysa Osmanlı tarafında kahramanca iki yıla yakın bir süre savaşan “Asya Taburu”nun hikayesini ilk defa kitap haline getirdi.

Sadece kitapyurdu.com üzerinden satışa sunulan “Rusya Müslümanları Irak Cephesi’nde Asya Taburu” başlıklı kitabın tanıtım bülteninde şu ifadelere yer verildi:

Akademik hassasiyetlerin göz ardı edilmediği bu kitap kronolojik bir tasnife dayalı olarak üç bölümden oluşuyor. Önce, Asya Taburu’nun oluşmasına kadar yaşanan uluslararası gelişmeler masaya yatırılıyor. Birinci Dünya Savaşı’nın nedenleri, Osmanlı, Almanya, Rusya ilişkileri, bu ilişkilerin Asya Taburu’nun oluşumuna etki edecek sonuçları ayrıntılarıyla ele alınıyor. Özellikle esir Müslüman askerler için oluşturulan kamplar, bu kamplarda olan bitenler, sözgelimi Mehmet Âkif, Abdürreşid İbrahim gibi kanaat önderlerinin ziyaretleri, kampta gazete çıkarılması, cami inşa edilmesi, vb. dikkat çekicidir. Bunlardan en önemli olanı ise Asya Taburu’nun oluşturulması sürecidir.

Yola çıktıkları ilk savaş ve sonrasında yaşadıkları esarete dönük maceralardan sonra, büyük bir sadakat ve coşkun bir gönüllülük içinde Asya Taburu neferi olan askerler için yeni umutlar, Berlin’den başlayarak İstanbul, Anadolu, Cerablus, Fırat-Dicle, Bağdat gibi diyarlara yapacakları seferlerdedir.

Cepheden cepheye koşan bu Cihat askerleri, gittikleri her bir coğrafya parçasında, askerlik mesleğinin bütün cilveleriyle özdeş haldedirler.

Gazeteci ve araştırmacı yazar Mehmet Poyraz’ın iki yıl gibi bir sürede hazırladığı bu kitap, İslam’ın Cihad şuuruna sıkı sıkıya bağlılığın bir ifadesi olan Asya Taburu’nu sırlayıp bir kenara koymuyor. Tersine bir hamleyle, bugünün ve geleceğin umut ışığına takdim ediyor.

Birinci Dünya Savaşı’nda Çarlık Rusya ordusunda askere alınmalarının ardından esir kamplarına düşen ve buradan da Cihad-ı Ekber’in ilan edilmesiyle Osmanlı ordusunda yer alarak Irak Cephesi’nde kahramanca savaşan daha sonra da bir bilinmeyen olarak kalan ve Asya Taburu’nu oluşturan Kuzey Türkleri Rusya Müslümanlarının hikâyesi ilk defa kitap haline getirildi. Bir asır boyunca haklarında yazılan makaleler iki elin parmaklarını geçmezken, kimi tarih kitaplarında da sadece bahisten ibarettiler

Enver Paşa, Talat Paşa, Yusuf Akçura, Hamdullah Suphi Tanrıöver, Şekip Arslan, Ahmet Ağaoğlu ile Alimcan İdris gibi isimlerinde zikredildiği ve alt başlığı “Rusya Müslümanları Irak Cephesi’nde” olan kitabın kahramanları Asya Taburu’nun günümüzde Suriye ve Irak bölgesinde yer alan Fırat nehri boyunca yaşadıklarını soluksuz okuyacağınıza emin olabilirsiniz.

KİTAP TEMİN:

https://www.kitapyurdu.com/kitap/asya-taburu-/593371.html&manufacturer_id=180144

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.