DOLAR 32,7878 1.53%
EURO 35,1602 0.53%
ALTIN 2.456,522,76
BITCOIN 21800780.74053%
Lefkoşa
°

SABAHA KALAN SÜRE


istanbul manzara

istanbul manzara
TÜRKPA Milli Savunma Komisyonu Başkanları 1’inci toplantısı yapıldı

TÜRKPA Milli Savunma Komisyonu Başkanları 1’inci toplantısı yapıldı

ABONE OL
23 Mayıs 2024 11:52
TÜRKPA Milli Savunma Komisyonu Başkanları 1’inci toplantısı yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

 

Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi Milli Savunma Komisyonu Başkanları 1’inci toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi.

 

Toplantıya KKTC’den, Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanı Yasemi Öztürk, Komite Başkan Vekili Ongun Talat ve Komite Üyesi Hasan Küçükkatıldı.

 

Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi BaşkanıYasemi Öztürk yaptığı konuşmada, KKTC’ye uygulanan gayrı insani siyasi, ekonomik ve diğer birçok alandaki ambargoların yıkıcı sonuçlarını ana vatan Türkiye Cumhuriyeti’nin her alanda verdiği sonsuz destekle aşmaya çalıştıklarını ifade etti.

 

Öztürk, Türkiye’nin her alanda olduğu gibi savunma alanında da havada, karada ve denizde hem Türkiye hem de Doğu Akdeniz’de güvenliği sağlayacak kapasitede olduğunu vurguladı.

 

Güney Kıbrıs’ın savunma ve silah alanlarında yaptığı harcamalara dikkati çeken Öztürk, Güney Kıbrıs’ın ABD ve İsrail gibi devletlerle yaptığı ittifak anlaşmalarının da bunun bir göstergesi olduğunu ifade etti.

 

Öztürk, “Tüm bunların gözümüzün önünde yaşanması bizleri hiçbir zaman yıldırmadığı gibi, aksine ana vatan Türkiye Cumhuriyeti ve Türk devletleri ile iş birliği içerisinde savunma konusunda da yalnız olmadığımızı yürekten bilmekteyiz. Bu nedenle dünyaya karşı tek ses olma adına artık hedeflerimizi netleştirmek ve bu doğrultuda tek yürek olarak hareket etmeliyiz” şeklinde konuştu.

 

 

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar da toplantıda yaptığı konuşmada Kıbrıs konusuna değindi.

 

“Kıbrıs bizim milli meselemizdir” diyen Akar, Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs Türklerinin maruz kaldıkları insanlık dışı ve haksız izolasyonun hafifletilebilmesi amacıyla, spor, kültür, eğitim, turizm gibi alanlarda ilişkilerin geliştirilmesini temenni ettiklerini belirtti.

 

Akar, KKTC Parlamentosu ile dostluk grupları kurulması gerektiğini dile getirerek, “Kıbrıs Türkleriyle doğrudan ticaret ve uçuşların başlatılması, Kıbrıs Türk liderliğiyle doğrudan temasların gerçekleştirilmesi hususunda da sizlerin desteğini bekliyoruz” dedi.

 

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan datoplantıda yaptığı konuşmada, KKTC‘nin Türk dünyasındaki yerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olduğunun altını çizen Bakan Fidan, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, anayasal adıyla gözlemci üye olarak, 2022’de Türk Devletleri Teşkilatı’na, 2023’te ise TÜRKPA’ya katılımı aile meclisimizi, Türk dünyasında olması gerektiği gibi kapsamaya bir adım daha yaklaştırdı” diye konuştu.

 

KKTC‘nin ileriki dönemde Türk Devletleri Teşkilatı etkinliklerine katılımının ve uygun şekilde temsilinin önem arz ettiğini dile getiren Fidan, Türk bütünleşmesini desteklemekten memnuniyet duyduklarını kaydetti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.