DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 2155421-0.03785%
Lefkoşa
°

SABAHA KALAN SÜRE


istanbul manzara

istanbul manzara
Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi kararları açıklandı!

Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi kararları açıklandı!

ABONE OL
27 Temmuz 2021 23:01
Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi kararları açıklandı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

45/2018 Bulaşıcı Hastalıklar Yasası Kapsamında Toplanan Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi Tarafından Alınan Kararlar

HAFTALIK COVİD-19 VERİ TABLOLARI (21.07.2021)

KAPALI MEKANLARDA KURALLAR;

AÇIK MEKANLARDA KURALLAR;

 KARARLAR

Ülkeye ada dışı giriş kriterleri aşağıdaki belirtildiği şekilde olacaktır. Kriterlerde belirtilen ülke renkleri her hafta güncellenecektir.

1 B) ÜLKE RENKLERİNE GÖRE UYGULANACAK KURALLAR

KOYU KIRMIZI;

KIRMIZI;

Not: İngiltere (United Kingdom) ülkesinden gelecek olan aşılı kişiler,  29.07.2021 tarihine kadar karantina uygulaması olmaksızın ülkeye giriş yapabileceklerdir.  Belirtilen tarihte yeniden değerlendirme yapılacaktır.

TURUNCU;

YEŞİL;

GRİ;

” Aşısız kişiler 72 saat negatif hızlı antijen testi veya PCR testi (aşılanmamış işçiler ve sağlık amaçlı geçecek kişiler dahil) ile geçebilirler. 

Ancak aşısız lise öğrencileri ve Kato Pyrgos’ta ikamet eden kişiler, 7 günlük hızlı negatif antijen testi veya PCR testi ile geçebileceklerdir. (14 günde toplam 500/100000 kişi)

*Yolcular son 10 gün içinde ayak bastıkları/ bulundukları ülkeler arasında en yüksek risk grubundaki ülkeye göre değerlendirileceklerdir.

* Güney Kıbrıs’a gelen kişiler 10 gün süre ile Güney Kıbrıs’ta bulunmaları halinde, koyu kırmızı ülkeler hariç, ada içi sınır geçiş kuralına haiz olacaklardır.

* Ülkemize Güney Kıbrıs’tan otobüs ile düzenlenecek turistik turlarda, turuncu ve sarı ülkeden gelen aşısız turistler son 24 saat içinde yapılmış negatif antijen testlerini veya son 72 saat içinde yapılmış negatif PCR testlerini ibraz etmeleri kaydı ile günübirlik geçiş yapabileceklerdir.

12 yaş altı çocuklara el bilekliği takılmayacaktır.

Yukarıda belirtilen kurallara haiz olmayan, ülkemizde ikamet adresi göstermeyen ve ülkemize gelmek isteyen kişiler, belirlenen merkezi karantina otellerinde geldikleri ülkeye göre 7-14 günlük merkezi karantinada kalacaklardır.

Ev karantinası kurallarına uymayan kişilerin merkezi karantinaya gönderilerek, kişilerin karantina ücretlerini kendilerinin ödemesi ve ilgili mevzuat uyarınca haklarında cezai işlem başlatılması önerilmektedir.

TURİZM

Bu seferler ile ülkemize gelecek kişiler tarifeli seferler de olduğu gibi “Güvende Kal Uygulaması”nı indirmeleri koşulu ile el bilekliği ile geldikleri ülkeye göre karantina sürelerini belirtilen ikamet adreslerinde evde geçirebileceklerdir.

İkamet adresi gösteremeyen kişiler ise belirlenen merkezi karantina otellerinde karantina sürelerini tamamlayacaklardır

EĞİTİM

Özel eğitim merkezlerinde çalışan kişiler her 7 günde bir antijen testlerini yineleyecektir.

Çırak öğrencilerin açılan sektörlere bağlı olarak işyerlerindeki eğitimlerine başlamaları uygun görülmüştür. Belirtilen sektörlerde uygulanan kurallar çırak öğrenciler için de geçerli olacaktır.

-Sınava katılacak kişilerin ve gözetmenlerin son 72 saat içinde yapılmış negatif PCR veya son 48 saat içinde yapılmış antijen testsonuçlarının olması,

– Sınav alanının havalandırılması amacıyla kapı ve pencerelerin sürekli açık tutulması,

– Sınav alanına girecek kişilerin sınav boyunca kişisel koruyucu ekipmanlarını kullanması,

-Sınav alanında masaların sosyal mesafe kurallarına uyulacak şekilde düzenlenmesi

-Sınav alanına girişte dezenfektan yerleştirilmesi kaydı ile yapılması uygun görülmüştür.

TAŞIMACILIK

“T izni olan taksilerde gerekli tüm hijyen koşulları sağlanarak en fazla 3 yolcu, turistik minibüs izinli araçlarda ise en fazla 5 yolcu ile birlikte transfer yapabileceklerdir.

Şoförler her 7 günde bir antijen testlerini yineleyeceklerdir.

Yolculuk sırasında camlar açık olacak, klima kullanılmayacak ve araçtaki herkes maske  takacaktır. Her seferden sonra araçlar dezenfekte edilecektir. Ayrıca toplu taşımacılık yapan toplu taşıma ve taksi işletmelerinde işletme sahiplerine taahhüt  formu imzalatılacaktır. Taahhüt formlarında belirtilen kurallara uyulmadığı tespit edilmesi halinde ilgili mevzuat uyarınca haklarında cezai işlem uygulanacaktır.

SEKTÖRLER

TABLO: SEKTÖR ÇALIŞANLARININ YAPMASI GEREKEN TESTLER ( AŞILI OLUP OLMADIĞINA BAKILMAKSIZIN 7 GÜNDE BİR)

Not: 6 yaş üzeri öğrenciler 14 günde bir antijen testlerini yineleyeceklerdir.

Not: Yukarıda tablodaki sektörler Sağlık Bakanlığı tarafından belirtilen yerlerde PCR veya antijen testlerini yaptıracaklardır.

SANAT

SPOR

EĞLENCE/ORGANİZASYON

-Nişan, nikah, düğün, sünnet törenleri, düğün öncesi partiler kapalı alanlarda yapılmayacaktır.

-Gelin,damat ve birinci derece yakınları düğün tarihinden önceki  son 72 saat içerisinde PCR testlerini yapacaklardır.

-Tören ve partilerlerde maske takılacak, oturma düzeni sosyal mesafe kuralı gözetilerek düzenlenecek, tebrik yapılmayacak, takı – para sandık içerisine atılacaktır.

-Düğün alanının büyüklüğüne göre her 2 m2’ye bir kişi düşecek şekilde sayının belirlenmesi ve aynı anda belirlenen sayı kadar alana misafir kabul edilmesi gerekmektedir. Ancak alanların büyüklüğü ne olursa olusun 200 kişiden fazla kişi alınmayacaktır.

-Müzisyenler düğün tarihinden önceki son 72 saat içerisinde PCR testlerini yapacaklardır.

-Düğünlerde taahütnamede belirtildiği gibi  sosyal mesafeyi bozacak ölçüde yakın mesafeli oyun, halay ve dans yapılmayacaktır.

-Hazırlanacak olan taahütneme imzalatılacak olup, belirlenen kurallara uyulmadığı gözlemlenen yerler hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

DİĞERLERİ

*Covid 19 Pandemisinin dünyadaki genel durumu, varyant yayılımı, ülkemizdeki seyri ve ülkenin aşılanma oranına göre belirtilen kriterler değişiklik gösterebilir.

Not: Gece klüpleri, bar-clublar ve casinolara aşısız müşteri kabul edilmeyecektir.

EK-1

Açık Alanlarda Bulunan Yüzme Havuzlarında Uyulması Gereken Kurallar

Ek 2

Plajlarda Uyulması Gereken Kurallar

Ek 3 Temaslı Evde Karantina Kriterleri

Bu koşulların sağlanamadığı durumlarda temaslı kişi otel karantinasına alınır.

Bu koşulların sağlanamadığı durumlarda temaslı kişi otel karantinasına alınır.

Bu koşulların sağlanamadığı durumlarda temaslı kişi otel karantinasına alınır.

Bu koşulların ikisinin de sağlanamadığı koşullarda temaslı kişi yanında bir ebeveynle beraber otel karantinasına alınır.

Bakımını sağlayacak kişi 1. maddede var olan şartları sağlamaya çalışır. Bakımını sağlayan kişi de ev karantinası kurallarına uymak zorundadır. Kaldığı konuta ziyaretçi kabul edemez.

Evde Karantina, temaslıların evden dışarı çıkmadan, ev içerisinde de diğer kişilerle temas kurmadan yaşamasıdır. Ev karantinası, temaslı olan kişinin son temas tarihinden sonra yapılan ilk pcr test sonucunun negatif olması ile başlar. Son temas tarihinden sonraki 10. günde yapılan pcr testinin negatif olması ile sonlandırılır. Son temas tarihinden sonraki gün birinci gün olarak kabul edilir.

** Karantinanın önemli bir nedeni hastalık belirtisi göstermediğiniz halde enfekte olmuş olabileceğinizdir.

Bir kişi hasta olduğunu bilmeden veya herhangi bir belirti hissetmeden virüse yakalandığında hastalığı başkalarına bulaştırabilir. Karantina hastalığın yayılmasını önlemeye yardımcı olur.

Evde karantinada dikkat edilecekler;

EK 4 COVİD-19 POZİTİF HASTALARIN  EVDE İZOLASYONU

Gerekli ev koşulları

1 Covid-19 pozitif hastaların   ev karantinasına alınabilmesi için  ayrı bir evde kalması zorunludur.

2-Kişi bakıma muhtaç ise veya 18  yaş altında ise  ayrı ev olması koşulu ile bakıcısı ile veya  bir ebeveyni ya da  yasal olarak   sorumlu olan bir  kişi ile birlikte ev karantinasına alınabilir.

3-Ev   karantinasına alınan covid-19  pozitif kişi bileklik ile  izleme alınır.Karantina süresince  evden çıkamaz  (sadece acil  durumlarda   karantina merkezinin bilgisi doğrultusunda çıkabilir)

4-Covid-19  pozitif kişinin karantinaya alındığı eve ziyaretci  kesinlikle kabul edilemez.

SÜRECİN İŞLEYİŞİ 

1- Sağlık Bakanlığı elemanlarınca  aranarak kişiye  testinin pozitif çıktığı bilgisi verilir

 2- Başka bir test merkezine  giderek   test  tekrarı yapmamaı   bulaşı artırmaması gerektiği söylenir.

3-Kendine söylenen zamanda  Pandemi Hastanesine gelerek değerlendirmelerinin yapılacağı ve buna göre evde veya hastanede izlenmesine karar verileceği belirtilir.Ev,iş sosyal faaliyet alanlarındaki   yakın temaslıları konusunda bilgi alınır.

4- Hastaneye geldiğinde  değerlendirmesi sonucunda  evde izlenmesine karar verilmişse  el bilekliği takılır ve hasta  evine gönderilir.Herhangi bir sorun olduğunda   temasa geçeceği telefon numarası bildirilir.

5-Evdeki izlemin 10. gününde hastalara randevu  verilerek   kontrol pcr yapılır.Test sonucu   negatif ise   ev karantinası sonlandırılır veya  pozitif ise  3 gün sonra testi tekrarlanır.

5-Pozitif kişinin  evde nefes darlığı göğüs ağrısı ve var olan bulgularında (ateş,öksürük  halsizlik,başağrısı vb)artış olursa 1102 yi arayıp  bilgi vermelidirler.

Not  Covid-19 pozitif kişi,  çocuk olduğu veya   bakıma muhtaç olduğu vb nedenle  karantinaya yalnız girmemişse   , hastanın  testi negatifleştiği zaman ,bakıcı durumundaki kişiye de  pcr testi yapılır .Bakıcının testi negatif ise bakıcı bu kez  10 günlük   temaslı   karantinasına alınır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r