DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20367426.00685%
Lefkoşa
°

04:11

SABAHA KALAN SÜRE


istanbul manzara

istanbul manzara
Uluslararası Ahilik ve Ahi Evran Yarışmaları

Uluslararası Ahilik ve Ahi Evran Yarışmaları

ABONE OL
18 Ocak 2023 23:58
Uluslararası Ahilik ve Ahi Evran Yarışmaları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı (TDPV) öncülüğünde ikincisi düzenlenen Uluslararası Ahilik ve Ahi Evran Yarışmaları’da katılımcılar şiir, resim, masal/öykü, deneme, makale, senaryo, kısa film ve çizgi karakter kategorilerinde, yarışacak.


Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı(TDPV); şiir, resim, masal/öykü, deneme, makale, senaryo, kısa film ve çizgi karakter kategorilerinde, ikincisi düzenlenecek olan “Uluslararası Ahilik ve Ahi Evran Yarışmaları” başlattı.

Bu yarışmalarla, ahilik teşkilatı ve bu teşkilatın kurucusu Ahi Evran’ın tanıtılması, anlaşılması, yaşattığı evrensel değerlerin ve prensiplerin hatırlatılması ve günümüz dünyasına ışık tutmasına katkı sağlanması hedefleniyor.

Ahilik nedir

Ahilik, sadece bir esnaf teşkilatlanması değil, Türk Milleti’nin, genlerinde var olan yiğitlik, adalet, dayanışma, yardımlaşma gibi özellikleri ile İslâm/fütüvvet ahlâkını yoğurarak insanlığa sunduğu bir hayat nizamı, bir medeniyet hareketidir.

Ahiliğin kurucusu Ahi Evran-ı Veli’dir. Ahi Evran, kurmuş olduğu eğitim sisteminde yetiştirdiği insanlar ile idari, iktisadi, sosyal, kültürel, askerî ve ticari bir model oluşturmuş ve bu modelde ahlâkı da kurumsallaştırarak insanlığa adil bir sistem örneği sunmuştur.

Ahiliğin özünde neler var

Ahiliğin özünde adalet, merhamet, ehliyet, liyakat, çalışmak, helâl kazanç, dayanışma, kul hakkına riayet, dürüstlük, kaliteli üretim, ilim, yardımlaşma ve Hakk’ın rızasını kazanmak için halka hizmet anlayışı vardır.

Ahilik, Türk-İslâm medeniyetinin mayasını oluşturan insanlık idealidir. Ahilik imanın amele dönüştüğü, Anadolu’nun vatanlaşmasını, Osmanlı’nın Cihan Devleti olmasını sağlayan dünyevî ve uhrevî bir sistemdir.

Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Bosna Hersek, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kuzey Makedonya, Kosova, Özbekistan, Romanya ve Türkmenistan’dan her yaş grubundan kişiler yarışmalara katılabilecek.

İlkokul ve ortaokul grubu için resim, masal/öykü, lise grubu için şiir, resim, masal/öykü ve deneme, ön lisans, lisans ve lisansüstü için deneme ve makale, profesyonel-yetişkin grubu için de senaryo, kısa film ve Ahi Baba çizgi karakter kategorilerinde başvuru yapılabilecek.

Başvuru ve değerlendirme süreçleri, “www.ahievran.org” internet sitesi üzerinden yürütülecek yarışmalara, 30 Haziran 2023’e kadar başvuru yapılabilecek.

* 6-11 yaşları arasındaki ilkokul öğrencileri resim,

* 10-15 yaşları arasındaki ortaokul öğrencileri resim ve masal/öykü,

* 14-19 yaşları arasındaki lise öğrencileri ise resim, deneme ve şiir kategorilerindeki eserleri ile yarışmalara başvurabilecektir.

Yarışmalarda dereceye giren öğrencilere tablet, akıllı saat, bluetooth kulaklık ve sürpriz hediyeler verilecektir.

Yarışmalara ilgi duyan öğrencilerimiz www.ahievran.org adresindeki kapsamlı veri tabanından Ahilik ve Ahi Evran ile ilgili detaylı bilgi sahibi olabileceklerdir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.